Är det lov att sparka någon för att den har varit med på swish-knark-listan i Sundsvall?
I detta avsnitt tar vi upp hur mycket yttrandefrihet man egentligen har som anställd.
Vi tar utgångspunkt i ett fall där en gymnasielärare i Mjölby skrev ”Om du t.ex. har värderingen människovärde/allas lika värde, då kommer detta att påverka dig på olika sätt, t.ex.: Du röstar förmodligen inte på Sverigedemokraterna”, som ett exempel på förklaringar till vad värderingar är.
Detta ledde sedan vidare till att han fick en skriftlig varning. Facket protesterade och hävdade att läraren har sin yttrandefrihet. Det hela gick till rätten. Hur det gick där berättar vi i podden.
Vi tar också ett snack om studieledighetslagen. Där kikar vi närmare på ett fall där en målare enligt studieledighetslagen fick 20% tjänstledigt för att utbilda sig. Arbetsgivaren anade dock ugglor i mossen och tyckte sig efter diverse turer ha torrt på fötterna för att avskeda målaren för ogiltig frånvaro när han
varken kunde ”svara på grundläggande frågor om kursintygets innehåll eller redogöra för vilket affärssystem han utbildade sig i. Han kunde inte heller ange något konkret om utbildningens innehåll.”
Det hela gick till rätten. En part förlorade och fick betala 580 000 i rättegångskostnader…
Dessutom:
Folk fick sparken efter att ha förekommit på den ökända swish-listan i Sundsvall – får det gå till så?
Georg kommenterar missförstånden kring att arbetsmiljöverket förelägger Polismyndigheten vite om 150 000 kronor om de inte åtgärdar de brister i rutinerna vid polischefens Mats Lövings död.
Har du en fråga eller ett aktuellt fall du vill att vi tar upp?
Maila Fredrik Bankler på fredrik@kunskapsgruppen.se