Årets boktipsbonaza är här!

Då är det dags för den årliga boktipsbonanzan där jag delar med mig av de böcker jag läst förra året och som jag gett betyget 5 eller 4.
Totalt sett var det ett mycket bra läsår där jag avverkade 40 titlar. Personbästa tror jag. Möjligtvis att jag i 16-årsåldern, när jag plöjde många Roland Hassel-deckare, kan ha kommit upp i samma volym.
17 av de 40 fick minst en 4:a i betyg. Den listan ser ni nedan.

Boken I grunden god

I grunden god av Rutger Bregman. Betyg 5.

Jag har ju tjajat om denna tidigare. Men den är ett bra motgift när tankarna på all världens eländigheter kommer över dig.
Läs utförligare här.

Flocken av Johan Anderberg. Betyg 5.
En bok om Sveriges hantering av pandemin, hur kul låter det? MEN för en New Journalism-fantast som mig var detta ett mästerverk. Jag skrek bara rakt ut hemma: ”Åh, hur han introducerar Tegnell i historien genom beskriva när han kommer cyklande UTAN cykelhjälm. Och att han med den enkla bilden säger något både om Tegnells egensinnighet och hans förhållande till risk, UTAN att behöva skriva mig som läsare på näsan om det!.”

Fyra tusen veckor av Oliver Burkeman. Betyg 4.
Tiden går och kommer inte tillbaka. Hur ska man förhålla sig till det? Här hittar du mina topp 10-insikter från den här boken.

Sätt rätt pris av Rune Andersson. Betyg 4.
Trelleborgs starke man Rune Andersson förklarar på ett enkelt och tydligt sätt hur han tänker kring att sätta pris på varor och tjänster. Den här boken är tunn och kostar 260 kr. Det är den värd.

Pris av Ragnhild Silkoset. Betyg 4.
Jag recenserar böcker åt Bibliotekstjänst och det här var en sådan. Minns inte så mycket av, men enligt betyget gillade jag den.

The Nineties av Chuck Klosterman. Betyg 4.
Läste min första Chuck Klostermanbok i Italien 2003. En pocket där limmet i ryggen löstes upp i värmen, så mitt lästempo liksom styrdes av bokens gradvisa sönderfall.
Det var Fargo Rock City som handlar om hur han under 80-talet växte upp som hårdrockare på North Dakotas landsbygd . Den är kanonbra.
Denna är också vass. Klosterman är kungen av popkulturella-analyser och här dissekerar han 90-talet på ett underhållande sätt.

Din stund på jorden av Vilhelm Moberg. Betyg 4.
Jag gav denna en fyra alltså? Var den så bra? Läste om Utvandrarna efter denna och blev besviken. Båtresan i den är riktigt seeeeg.

Detaljerna av Ia Genberg. Betyg 4.
Gav jag inte denna en femma? Nu i efterhand känns det som att den förtjänade det. Läs den och avgör själv.

Reinventing organizations (illustrerade versionen) av Frederic Laloux. Betyg 4.
Läs den här inte bara för att den är intressant. Du kommer också att känna hur skönt är att vara den första i ledningsgruppen som hänvisar till Laloux. Om några år är han den nye… Jim Collins?

Bröllopsfotografens hemligheter av Ema Person. Betyg 4.
Är ju fotointresserad och det här var en bok som verkligen bjöd på många bra och handfasta tips. Vare sig du fotar bröllop eller annat.

De osynliga av Roy Jacobsen. Betyg 4.
Bra roman helt enkelt. Om en familj på en nordnorsk ö på 1920-talet. Får dig också att vara tacksam för nutidens bekvämligheter då en slipper gräva torv för att ha nåt att värma kåken med.

Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare. Betyg 4.
Den här var rolig och flyhänt skriven. Positiv överraskning!.

Vadå agilt? Betyg 4.
Så bra om agilt arbetssätt att en av författarna håller kurs för oss om det nu i vår.

November av Sven-Eric Liedman
Har inte orkat mig på Liedman tidigare, men det kanske jag borde gjort. Bra om att bli gammal. Du som uppskattar Ronny Ambjörnsson kommer att älska den här.

Apollometoden av Petter Stordalen (och en kanonbra spökskrivare). Betyg 4.
Nästan så jag får nypa mig i armen. Men tvärtemot vad min magkänsla säger så är Stordalens böcker läsvärda.

Drömmar och verklighet en biografi om Tom Alandh. Betyg 4.
Boken är som Alandh: En 100% gammel-Sverigemys-filt att kura i.

Fredrik bankler

Utbildningsansvarig fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se 031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser