”Nu känner jag att jag bottnar mer i det jag håller på med.”

Linus Österholm i klassrummet

Vi besökte Linus Österholm på Real Gymnasiet på Liljeholmen i Stockholm för att höra vad han tyckte om kursen Att leda andra utan att vara chef.

Som gymnasielärare är Linus Österholm ledaren i klassrummet. Men det var inte därför han gick utbildningen Att leda andra utan att vara chef, utan därför att han är förstelärare.
– Det är en roll där man just får leda andra utan att vara deras chef, säger Linus.

Det är lunchrast på Real Gymnasiet på Liljeholmen i Stockholm. Elever ligger strödda i korridorerna när vi kliver över dem och in i personalrummet för att ta en kaffe. Linus Österholm undervisar i svenska och historia och har jobbat som lärare i 10 år, och varit förstelärare sedan 2015. En roll där han har ansvar för att utveckla det pedagogiska arbetet både på skolan, men även i samarbete med andra skolor.

– Det är en kul ledarroll på det sättet att man får vara med och utveckla det som är roligt. Pedagogiken och hur vi arbetar, säger Linus som för ett halvår sedan gick Kunskapsgruppens kurs Att leda andra utan att vara chef.
– Den passade ju mig, eftersom jag inte är chef men leder ändå. Och det kan ju göra det både lättare och svårare. På ett sätt kanske folk är ärligare mot mig än mot en ”riktig” chef, å andra sidan kanske man möter på lite mera motstånd ibland.

Kursen var jättebra. Den var väldigt praktisk. Många saker som jag hade stött på i verkligheten, men nu fick de en form och en paketering som gjorde att jag känner att jag bottnar ännu mer i det jag håller på med.

Linus Österholm porträtt

Vad tyckte du om kursen?
– Jag tyckte den var jättebra. Den var väldigt praktisk. Många saker som jag hade stött på i verkligheten, men nu fick de en form och en paketering som gjorde att jag känner att jag bottnar ännu mer i det jag håller på med.
– Det var en levande utbildning. Mycket utformades efter de erfarenheter vi på utbildningen hade med oss, inte bara en färdig power-point som man gick igenom.

Något särskilt du bär med dig så här efteråt?
– En sak som vi gick igenom var det här med spelregler och förväntningar. Det var kanske inget nytt, men man fick se det i sitt sammanhang och fick lite teoretisk kunskap om det. Det fördjupade min kunskap, och just det här med att hålla ut i sådana här sammanhang. Att man hänger i och inte bara startar upp något utan att fullfölja. Och hur man diskuterar kring det här med spelregler.

 

 


Vill du också gå kursen att leda andra utan att vara chef? Läs mer och anmäl dig här!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser