Boktips om att styra verksamheten i en tillitsbaserad organisation

Recension: Situationsanpassad ekonomi- och verksamhetsstyrning av Knut Fahlén


Såg den här (bra) dokumentären om Benny Fredriksson och hans tid på Kulturhuset/Stadsteatern, I den nämndes den gamla sägningen ”Det ska fan vara teaterdirektör”.
Och när jag kort senare läste Knut Fahléns senaste bok tänkte jag att ”Det ska nog fan vara chef i offentlig sektor också”.
För det är ett svettigt uppdrag. Behov som aldrig mättas, ribbor som höjs och har du väl klarat det så kan du ge dig på att det kommer ett sparkrav.

Men för att ändå sträva mot att göra så mycket som möjligt av de medel man har så gäller det ju att styra och disponera resurserna så klokt som möjligt.
Ett försök att göra detta var att införa New Public Management i offentlig sektor. Ett system som förenklat bygger på att man ska se offentlig sektor på samma sätt som man ser ett privat företag.
Man skapar till exempel interna marknader där olika samhällstjänster värderas olika i kronor. Och man lägger stort fokus på uppföljning och kontroll.  Något som lätt kan skapa suboptimala beteenden.
Till exempel att börja ”jaga pinnar”, att man mer fokuserar på att uppnå mål för att statistiken ska se bra ut, än att man fokuserar på att lösa ett problem.

(För er som sett värdens bästa tv-serie The Wire så nickar ni bekant när jag säger ”juking the stats”.
Som i det här (ungersktextade) klippet där det uppmanas till fiffel med brottsrubriceringarna.


Eller varför inte ta en titt på svenska serien Jakten på en mördare som kom nu i vintras. Även där handlar det om att polisen blir bedömd på kvantitativa mål och att det skapar ett beteende hos personalen som är orimligt.)


5 år sedan Tillitsdelegationen startade
HURSOMHELST: För att göra något åt detta tillsatte 2016 regeringen en tillitsdelegation som hade som uppgift att se till att offentlig sektor arbetade med ökad tillit för att på så sätt blir mer effektiva och leverera högre kvalitet.

Och det är väl någonstans i det paradigmskiftet vi befinner oss nu fem år senare.

Planera för en förutsägbart oförutsägbar värld
Knut Fahlén är en förespråkare för att släppa det traditionella budgeterandet och istället arbeta enligt mer dynamiska modeller. Beyond Budgeting är en variant av det som han håller varmt om hjärtat. Pandemin har gett honom vatten på sin kvarn. Vad var egentligen poängen med budgetarbetet hösten 2019, när sedan allt ställdes på ända i mars 2020?

Nu har han släppt en bok där han tar med det här tankegodset in i offentlig verksamhet och hur det kan kombineras med tillitsbaserad styrning.

Jag tycker den här boken är bra. För mig som är och nosar på ämnet ger den en grundläggande förståelse för hur New Public Management har sina svagheter när det kommer till offentlig verksamhet, och vad som kan vara ett bättre alternativ. Ett mer holistiskt synsätt än att ”jaga pinnar” och försöka nå avgränsade mål.

Fahléns grundtes är ju att det är meningslöst att lägga tid på att göra detaljerade budgetar, det blir ändå aldrig som man tänkt sig. Bättre då att styra med kortare horisonter och löpande prioritera de områden som för tillfället kan få ut mest av resurserna.
Att det är bättre att budgetera ”ungefär rätt än exakt fel” och att verkligheten är ”förutsägbart oförutsägbar”.

Bra diskussionsunderlag för ledningsgruppen
Fahlén skriver i förordet att boken är ett inlägg i den pågående debatten om tillitsbaserad styrning. Och det tycker jag den fungerar bra som.
Hade jag arbetat med verksamhetsstyrning inom offentlig sektor hade jag bett mina anställda att läsa den och sedan haft den som diskussionsunderlag för hur man kan utveckla verksamheten vidare.

Boken är heller inte särskilt lång (under 150 sidor) så det går snabbt att ta sig igenom den. Alltid ett plus.

Vill du lära dig mer om hur Tillitsbaserat ledarskap? Kolla in vår kurs här.

Fredrik Bankler

Fredrik Bankler
fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 55  /  0765-424 396


Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser