Boktips: Spelet utan slut av Simon Sinek
Inspirerande och underhållande om att tänka långsiktigt i näringslivet
Simon Sinek är en internationellt framgångsrik föreläsare och författare inom ämnen som ledarskap och affärsutveckling. Han breakade för runt 10 år sedan med boken The Power of Why.
I den boken var det lätt att bli förblindad av hans tes om att det viktiga för ett företag eller organisation inte är vad de gör utan varför de gör det.
Han backade upp det med exempel som Apple, Martin Luther King och bröderna Wright.
Men ju mer jag tänkte på det där med ”varför” (och försökte applicera det på den egna verksamheten) så kom jag fram till att jag tror inte att det stämmer. Det låter bra, men det stämmer inte. Jag gör min mesta konsumtion utefter vad det är jag ska göra inte varför producenten gör det.
Här finns ett blogginlägg om detta som jag nickade instämmande åt under hela läsningen
Handlar om att hitta ett ”högre syfte”
MEN nu är det ju Sineks senaste bok Spelet utan slut som jag ska tipsa om. Och den tycker jag är läsvärd.
Precis som i Sineks andra böcker (och typ hela genren managementlitteratur) är boken upplagd så att författaren har en tes om hur företag ska drivas eller ledarskap ska utföras, sedan ägnas sidorna åt att författaren använder handplockade exempel och anekdoter från verkligheten för att stödja denna tes.
I den här boken driver han tesen att företag och organisationer bör titta bortom kortsiktiga mål och att maximera aktieägarnas profit, för att i stället hitta ett ”högre syfte” för sin verksamhet.
Något man kan fortsätta att sträva mot, och arbeta för i evighet. Det är det som menas med ”spelet utan slut”. Att livet är ett ”spel” som bara pågår, där motståndare kan komma och gå och det inte finns några bestämda regler.
Och att i stället för att fokusera på att vinna bör man sikta på att hålla sig kvar så länge som möjligt. (Och att detta på lång sikt kommer att gynna ägare, anställda och kunder.)
Och som jag skrev ovan. En sak jag känner när jag har läst en radda sådana här böcker är att författaren kan välja ut precis de exempel som passar hans tes.
Men vad med alla de företag som blomstrar trots att de tänker kortsiktigt? Och vad med alla företag som tänker långsiktigt men som går i konkurs ändå?
Det finns ju inga enkla, universella lösningar på hur man driver framgångsrika företag. Men en sak som är sympatiskt med den här boken är att jag inte uppfattar det som att målet med att tänka långsiktigt är att man ska driva företag för att de ska bli så lönsamma som möjligt. Det handlar om att göra något bra, och göra det länge. Inte att maximera aktieägarnas avkastning. Det låter som en hållbara variant av kapitalism och företagande, tycker jag.
Så läs den här och låt dig underhållas och inspireras av de goda exemplen. Det här är en bok som gav mig nya infallsvinklar på hur man kan se på både livet och arbetslivet.