Boktips: Teal tillit transparens

Organisationskonsulterna Alice och Rolf Medina har skrivit en mycket intressant, lättillgänglig och bra bok om hur man skapar organisationer med hög självorganisering och medledarskap.
De har genom ett eget forskningsprojekt undersökt en mängd företag och därefter tagit fram en egen modell (Distributed Power-modellen) för hur man kan åstadkomma detta. DP-modellen bygger på att man arbetar inom 12 stycken områden (som får varsitt kapitel i boken): Människor, kultur, organisering, ledarskap, beslutsfattande, transparens och kommunikation, lönemodell och vinstdelning, digitalisering och teknologi, kompetens och lärande, arbetsplats och arbetstider, socialt ansvar och hållbarhet och finanser.
Som läsare kan man i vart och ett av de här kapitlen dyka ner och få tips och bli inspirerad. Uppfriskande också att författarna inte själva utger sig för att ha en mirakelmedicin utan boken genomsyras av ett friskt problematiserande och ifrågasättande. Jag rekommenderar den här som inspirerande läsning för ledningsgrupper som har som mål att utveckla sin organisation i riktning mot mindre hierarki och mer medledarskap.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser