Boktips: The Undoing Project av Michael Lewis

Har tidigare tipsat om mästerverket Tänka snabbt och långsamt. Har du inte läst den, gör det först.
Sedan kan du läsa The Undoing Project, den handlar nämligen om historien bakom den boken.  (Eller tycker du att betyg 3 känns lite svagt för att orka läsa en bok som är uppåt 400 sidor? Så kan det vara. Men ibland kan man vara sugen på att läsa något på betyg 3-nivå. En Jörn Lier Horst-deckare till exempel. Men det är ju på premissen att den är ganska lättläst och inte kräver för mycket. När det handlar om den här boken så har den inte den där drivande motorn som till exempel en mordgåta kan ha, så den balanserade på gränsen till att bli bortlagd, men klarade sig.)

HURSOMHELST. Boken handlar om Daniel Kahneman (som skrev Tänka snabbt och långsamt) och Amos Tversky, de två psykologerna som ”upptäckte” en massa sätt på vilket vår hjärna spelar oss spratt, och att vi inte alltid är helt rationella (vilket fram till 1970-talet alltså var den förhärskande tanken).
Du får läsa historien om hur de träffades på ett universitet i Jerusalem och hur det klickade direkt. ”What they were like, in every other way than sexually, was lovers.”, som författaren Michael Lewis beskriver det.
Och boken handlar om deras relation. Hur de växte ihop. Tillbringade nästan all vaken tid (de hade i och för sig olika dygnsrytm. Amos gick upp framåt lunch) tillsammans i 10 år, för det mesta instängda i ett rum pratandes, eller framför en skrivmaskin, gemensamt skrivandes.
Sedan började det att knaka i fogarna. Tversky fick priser, blev hyllad och sågs som geniet av de två. Kahneman blev bitter av detta, men har ju fått sin upprättelse i och med Nobelpriset i ekonomi 2002.
Så boken är en bra blandning av den fina ”kärlekshistorien” mellan två psykologer, hur relationen krisar men känslorna består och de fascinerande upptäckter de gjorde om hur vår hjärna fungerar.

Vad kan man ha för nytta av boken i jobbsammanhang?
Du får lära dig mycket om hur hjärnan tar beslut. Och det kan vara bra att vara medveten om vilka svagheter hjärnan har när det gäller just detta. Ett aktuellt exempel är tillgänglighetsheuristik. Att när vi ser någonting så drar vi slutsatsen att det är precis som något annat vi sett tidigare. Som DN:s Johan Croneman gör när han jämför coronaviruset med fågelinfluensan här den 28 januari, och tycker paniken känns obefogad.

Boken har några andra intressanta saker man får på köpet också, bland annat:

  • En bild av hur det var att bo i Israel under 50- och 60-talet. Att komma ifrån andra världskriget och sedan bygga upp ett land omgivet av fiender. Jag har inte ägnat detta så många tankar innan, det var intressant att läsa om.
  • Tverskys trick att i stället för att stå och fundera ut en ursäkt till varför han skulle lämna ett tråkigt cocktailparty, så började han bara gå mot dörren: ”Just start walking and you´ll be surprised how creative you will become and how fast you´ll find the words for your excuse.”

FREDRIK BANKLER
FREDRIK@KUNSKAPSGRUPPEN.SE
031 – 22 24 55  /  0765-424 396

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser