Boktipsbonanza – här är mina favoriter från 2021

Vi 70-talister få ju något drömmande i ögonen bara vi hör ordet ”boktips”. Då vänder sig blicken inåt och vi minns hur vi satt på heltäckningsmattan framför en 65 kilo tung tv och såg Stefan Mählqvist tipsa om barnböcker från en regnbågsfärgad soffa i programmet Boktipset.

Och nu är det dags för den stora boktipsardagen även här. Jag tror dock att mitt 7-åriga jag hade vänt sin blick inåt om Mählqvist hade börjat tipsa om någon av de här böckerna…

HURSOMHELST. Förra året reggade jag 39 lästa böcker. De hittar ni betygsatta i en excellista här.
Det får jag säga är ett bra läsår. Jag siktar på att läsa 26 om året, men nu gick jag alltså över det.
En anledning är att jag recenserar böcker åt Bibliotekstjänst, det gör att jag pressar mig igenom en del extra böcker jag annars skulle lagt undan.
En annan är att jag börjat läsa allt mer på mobilen vilket gjort att en del ”toascrollande” kunnat bytas ut till litteraturkonsumtion i stället.
En tredje är att jag fått in vanan att när barnen får börja kolla på skärm kl. 19 på vardagarna så kan jag lägga mig i soffan med näsan i en bok medan ”Gabbys dockskåp” står på i bakgrunden.

Här kommer i alla min topplista 2021


1. Där kräftorna sjunger av Delia Owens.
Precis som resten av världen så tyckte jag att denna var fängslande. Och också skönt att kunna bli uppslukad i en roman för mig som mest läser facklitteratur och biografier annars.

2. No rules rules av Reed Hastings. Om hur Netflix styrs och funkar. Det är fascinerande att se hur långt man kan dra en företagskultur när varken arbetsrätt eller ekonomi finns där som en broms. Har skrivit en längre recension av den här.

3. One, Two, Three, Four. En biografi av Craig Brown om The Beatles. Jag är absolut inget stort Beatles-fan, nästan tvärt om. Vilket väl också understryker att det här är en riktigt bra och underhållande tegelsten.

4. Teal, tillit och transparens av Alice och Rolf Medina. Skriven av två ledarskapskonsulter som utforskar de mest progressiva företagens sätt att arbeta och organisera sig. Riktigt bra.

5. Hey Whipple, Squeeze This av Luke Sullivan. Jag har en fäbless för böcker skrivna av reklamare som var med när det begav sig på 60- och 70-talet. Så detta är mitt i prick för mig. Handlar om bra annonser och hur man skapar dem. Med penna och papper, i kontor med murriga möbler.

Men du hittar alltså fler tips i filen du laddar ner här.

OCH för att citera alla tv-shop program någonsin: ”But wait, there is more…”


Jodå. Mer boktips blir det. Förra veckan gick ju nämligen den högintressanta och uppskattade Tillitskonferensen av stapeln. Och under den så delades det boktips hejvilt.
Här får du ta del av dem. Många matnyttiga tips för dig som är intresserad av ledarskap:

  • I grunden god av Rutger Bregman – Den här håller jag själv på med nu. RIKTIGT lovande 25% in.
  • Perspektiv av PG Gyllenhammar och arbetet med Kalmarfabriken.
  • Riv pyramiderna av Jan Carlzon. Klassiker som jag kan rekommendera varmt. Den håller fortfarande nästan 40 år senare.
  • Personalvetenskapliga perspektiv på innovation av Leif Denti. Jag har inte läst denna med hört Denti föreläsa och han är intressant och en duktig förmedlare.
  • Reinventing Organizations av Frederic Laloux. En modern klassiker som det refereras till från alla håll känns det som. Har jag också börjat på, men pausade till förmån för I grunden god.
  • Self-management av Ben Wenting och Astrid Vermeer. Denna tyckte jag lät spännande. Känns som att med- och/eller självledarskap kommer som koncept på bred front nu.

SÅ nu har du lite att avverka under året:)
Har DU några boktips – hör gärna av dig med dem. Jag vill veta! Och om det här kan vara ett forum där vi tipsar varandra hade det ju varit underbart.

Fredrik Bankler

FREDRIK BANKLER

fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se 031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser