Deltagar-Sandras tips i linje med senaste forskningen

En fin grej med att gå på kurs är ju att det inte bara finns en duktig kursledare. Man har som regel även riktigt klipska kursdeltagare att ta råd ifrån.
Som Sandra Jansson (bilden) som är kliniksamordnare och tandsköterska på Wisby Tandvård. På vår kurs Att leda i det lilla företaget delade hon med sig av en riktigt bra grej de gjort på henne arbetsplats,

Där bytte de namn på luntan där man skrev upp fel som hänt från ”Avvikelseboken” till ”Förbättringsboken”. Dessutom lade man till att man längst bak i boken ska skriva in positiva saker man gör. Och när man kommit upp i 80 positiva grejer (som kallas ”tårtvarningar”) så firar man detta genom att göra nåt kul tillsammans.

– Att vi bytte namn gjorde att vi kunde ändra fokuset från att det kändes som att vi letade fel och kom med pekpinnar till något mer positivt. Vi har ju boken av två skäl, dels att vi måste rapportera avvikelser och dels för att vi vill bli bättre. Och det har verkligen blivit en annan inställning efter att vi bytte namn, säger Sandra när jag ringer upp henne på kliniken.

– Och så tror jag ju på det här med tårtvarningarna, det gör att det blir något kul av det hela.

Vilken är den senaste tårtvarningen som är uppskriven i boken?
– Jag ska kolla… ”Johan styr upp tidsbokningen när rum 2 är ur funktion”, står det. Det var en viktig insats för att allt skulle fungera den dagen.

Allt detta är ett superbra exempel på hur man genom frameing kan förvandla något negativt laddat till något positivt.

Psykologisk trygghet det viktigaste för högpresterande team

Det för oss också in på faktumet att när den amerikanska psykologen Amy Edmondson studerade medicinska team så kom hon fram till att det som rapporterade in FLEST incidenter var de som gjorde FÄRST misstag.

Vänta nu, hur går det ihop?
Jo. Att i de här grupperna var folk så trygga att erkänna att de gjorde fel och att de därmed inte sopade misstag under mattan.
Istället löste man problemen som kom upp och blev i längden ett bättre presterande team.

Edmondson har sedan tagit sin forskning vidare och är numer det globala ansiktet utåt för begreppet psykologisk trygghet. Något som enligt forskning (bland annat hos Google) visat sig vara det viktigaste för att skapa högpresterande team.

Kolla in Amys Ted-talk nedan!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser