Caroline & Ellinor om kursen Att leda andra utan att vara chef

Caroline Westerberg och Ellinor Hallsius arbetar tillsammans som teamledare för åtta kollegor på Amra Medical i Linköping. De har gått vår kurs Att leda andra utan att vara chef. Att gå tillsammans med en kollega var en av alla de saker de uppskattade med dagarna.
– Nu när man kommer tillbaka kan vi utgå från samma saker, säger Caroline.
– Ja och så kan vi stötta och peppa varandra när vi till exempel ska hjälpas åt att göra en förändring tillsammans, säger Ellinor.

”Vi har fått en boost av att ha gått den här kursen och är nöjda rakt igenom”

På Amra Medical i Linköping analyserar man magnetröntgenbilder och tar ut mätvärden av fett och muskler som man sedan skickar till olika forskningsprojekt. Caroline och Ellinor arbetar som teamledare för åtta kollegor som analyserar röntgenbilderna.

– Vårt ansvar att se till att jobbet blir gjort både kortsiktigt och långsiktigt, och också att ge kontinuerlig feedback och coachning till de i teamet.
– Man kan säga att vi är ”minichefer” fast utan fullt personalansvar. Vi håller i performance review och sådana saker, men är inte lönesättande., berättar Ellinor.

Precis som många andra på kursen så har Caroline och Ellinor gått från att vara kollegor till att hamna ett litet hack upp i organisationsschemat när de blev teamledare. Att gå från kollega till ledare är ofta lite klurigt.

– Ja, det är en lite knepig roll emellanåt, för vi sitter också till stor del i produktion med resten av det här gänget där vi gör samma sak som de gör. Så vi är liksom lite boss och lite helt vanlig kollega, säger Caroline.

Vad tyckte ni om kursen?
– Vi var ju sålda direkt. Bara att träffa den fantastiska värdinnan Inger. Det var som att få en kram av en bullmamma liksom, och en så trevlig lokal. Vi var helt lyckliga redan innan kursen hade startat, säger Caroline.

Och sen när kursen drog igång?
– Jättebra. Det var teori, men det var inte att man liksom grottade in sig i teorin utan det var överskådligt. Sen fick man väldigt konkreta exempel på hur teorin kan användas i verkligheten och hur man kan tänka i olika situationer. Maria som hade kursen kändes extremt kompetent och kunnig och fick med sig hela gruppen på ett väldigt bra sätt, berättar Ellinor.

Var det något som var särskilt givande?
– Jag tycker det här med After Action Review. Det är en enkel grej att göra som vi har gjort lite för komplicerad tidigare. Men det använde vi direkt när vi var tillbaka på jobbet, berättar Caroline.
– Jag tyckte konflikthanteringen var intressant, säger Ellinor. Små och stora konflikter uppstår ju på alla arbetsplatser, och här fick vi scenarion att öva på . Det var väldigt givande.

Något annat ni vill tillägga?
– Att vi har fått en boost av att gå den här kursen och är nöjda rakt igenom.

 

ATT LEDA ANDRA UTAN ATT VARA CHEF

Kursen för dig som leder en arbetsgrupp utan ett formellt chefsansvar. Hitta din outnyttjade potential som ledare, skapa engagemang och locka fram drivkrafter hos dina medarbetare.

 

Gå till kursen

Några snabba med Caroline

Ålder: 32 år.
Bor: Linköping.
Familj: Singel.
Uppväxt: Björklinge, utanför Uppsala.
Typisk jobblunch? Matlåda i lunchrummet.
Dricker helst? Öl.
Tittar på? Mästarnas mästare.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Läkare.
Vad är du utbildad till? Fysioterapeut.
När var du riktigt lycklig senast? Efter avlutad kurs!
Vad är roligast med ditt jobb? Att vi har väldigt kul varje dag. Man skrattar minst 10 gånger varje dag.
Säg en bra låt: Country Roads.
Favoritgodis? Fizzy Pop-flaskor.
Oanad talang? Kan stå på huvudet.
Tråkigaste arbetsuppgift? Att granska tidrapporter.

Några snabba med Ellinor

Ålder: 35 år.
Bor: Mölby.
Familj: Två barn.
Uppväxt: Enviken utanför Falun.
Typisk jobblunch? Matlåda i lunchrummet.
Dricker helst? Öl.
Tittar på? Bäst i test och Mellon på grund av barnen. Får jag egentid kollar jag på Why Women Kill. Det är inte så illa som det låter – det är nästan en komediserie!
Vad drömde du om att bli när du var liten? Ambulanssjuksköterska.
Vad är du utbildad till? Sjuksköterska.
När var du riktigt lycklig senast? Det låter ju krystat, men samma som Caroline, efter avslutad kurs!
Vad är roligast med ditt jobb? Vi har roligt, vi har en fin gemenskap. Och sedan gillar jag känslan av att man aldrig kan allting på det här jobbet. Det finns nya saker att lära sig hela tiden.
Säg en bra låt: Don´t Be Cruel med Elvis Presley.
Favoritgodis? Lakrits.
Oanad talang? Jag är bra på att rimma, jag gör det varje timma!
Tråkigaste arbetsuppgift? Håller med Caroline… att granska tidrapporter.

 

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser