Ann-Cecile om kursen Excel för självlärda

Som förvaltningsassistent i Bälingebygdens församling har Ann-Cecile Björklund många bollar i luften. Hon är sekreterare i utskott och kyrkoråd, sköter attestering av fakturor, har hand om statistik och mycket annat. Som att ordna med provtryckning av gravstenar.
– En gravsten måste klara 35 kilos tryck utan att välta, berättar Ann-Cecile. Klarar den inte det trycket utan välter så får gravrättsinnehavaren ordna det, så att inte stenen ramlar på någon.

”Jag har aldrig haft en utbildare som har varit så bra.”

Hur går detta till i praktiken? Går du omkring och trycker på gravstenarna?
– Nej, det kommer en firma hit och gör det med en maskin.

Du har gått vår kurs Excel för självlärda, varför gjorde du det?
– Jag har en del uppgifter som jag sköter via Excel, och när jag inte har varit så haj på det tidigare så har jag undvikit att göra dem löpande. Istället har det blivit så att det har hopat sig i slutet på året, då är det en massa uppgifter som min ekonom, Kattis, vill ha av mig. Jag tänkte att om jag då istället kan jobba i Excel så kan jag pyssla med det här under hela året. Och när hon säger att de här listorna vill jag ha så säger jag – varsågod!, berättar Ann-Cecile och skrattar.

Vad tyckte du om kursen?
– Gud vilken bra kurs! Och vilken stjärna Niclas (Pergament) är som kursledare. Håll hårt i honom. Jag har under mitt arbetsliv varit på rätt så många utbildningar inom allt möjligt. Men jag har aldrig haft en utbildare som har varit så bra som Niclas. Han var ju helt suverän. Man bara älskar honom.

– Dels att han var väldigt vänlig och behaglig, men också otroligt pedagogisk. Jag kunde ju nästan ingenting om Excel när jag kom dit. Jag visste ju inte om jag ens fick kalla mig för självlärd. För jag kunde ju typ inget annat än att fylla i samma uppgifter som jag alltid har gjort i en fil som någon annan har gjort. Så jag tänkte: Hur ska det här gå? Får jag skämmas nu? Men det var inget problem. Han tog hand om alla trots att vi var på väldigt olika nivåer

Du gick ju tillsammans med din kollega Kattis som är ekonom och har större erfarenhet av Excel. Vad tyckte hon?
– När vi åkte därifrån så sa hon så här: ”Jag är så glad och tacksam att du frågade mig om jag ville följa med på det här!”, så hon var supernöjd hon också.

 

EXCEL FÖR SJÄLVLÄRDA

Kursen för dig som lärt dig Excel på egen hand. Lär dig de snabbaste, smartaste, snyggaste och säkraste sätten att arbeta med Excel och få ut mesta möjliga av programmet.

LÄS MER OM KURSEN HÄR!

FRÅGOR OCH SVAR OM ANNAT MED ANN-CECILE BJÖRKLUND

Bor: Jag bor två mil nordväst om Uppsala i en by som heter Dalkarlsbo, i ett hus som heter Bergvik.
Är det på en gård? Nej, fast man kan säga att det är ett litet ställe. Jag har 400 meter till närmaste granne och vägen slutar här.
Familjesituation? Ja, familjesituation… Jag bor själv. Men till min stora glädje så umgås jag med min exman igen. Men vi är särbos och det funkar perfekt.
Ja, det kanske var det som skulle varit lösningen från början då?
Jajamän, det är mycket möjligt. Vi har ju liksom försökt att klara oss utan varann i ett antal år nu och så har väl båda insett att det gick ju inte. Och så har vi fem gemensamma barn och sex barnbarn.
Uppväxt? Jag är född i Enköping och bodde väl där ett halvår. Sen så flyttade mina föräldrar till Uppsala med mig och min syster. Föräldrarna var såna som flyttade runt hit och dit. Det skulle vara hus och så skulle det vara lägenhet och så skulle det vara lite utanför stan och så skulle det vara mitt i stan. Själv har jag har alltid velat bo på landet. Jag har velat ha djur.
Har du djur då? Ja, fast nu jobbar jag ju heltid och bor själv så då kan man inte ha så mycket djur. Men jag har en katt och några höns.
Typisk jobblunch? Igår åt jag blodpudding som jag stekte på plats för jag tycker att den är godast nystekt. Och så lite hemkokt lingonsylt till det. Jag gillar husmanskost.
Vad dricker du helst? Vatten.
Kom med ett boktips! Ja, jag lyssnar på en bok nu, den heter 1%-metoden av James Clear. Där får man lära sig hur man ska få sig nya vanor och bli en bättre människa. Den är mycket bra och användbar.
Vad tittar du på? Jag tittar gärna på feelgoodfilmer. Det senaste jag har sett är på Netflix, den heter Far Away.
Sen såg jag på en annan film som jag inte kan glömma. Toscana. Också feelgood. Den gillade jag för att jag tycker att det är så vackert i Italien. Jag är våldsrädd så jag kan inte titta på Beck och sådant. Det ska bara vara kärlek, romantik och feelgood.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Advokat.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Att jag får hjälpa alla. Att alla kommer till mig och ska ha hjälp med allting. Jag är vår IT-person på jobbet och det är den roligaste utmaningen jag har.
Vad kan det vara för IT-frågor som folk kommer med till dig?
Ja, de kommer med att telefonen inte funkar som den ska, eller att det inte går att öppna det här dokumentet, eller att datorn stänger av av sig hela tiden. Alla såna grejer får jag fixa och det tycker jag är jättekul.
När var du riktigt lycklig senast? I höstas när min ex-man sa till mig att han älskade mig fortfarande. Då blev jag riktigt lycklig.
Säg en bra låt. I’m a believer med The Monkees, och så tycker jag väldigt mycket om att lyssna på snäll klassisk musik.
Har du någon oanad talang? Nej, ingen oanad talang.
Har du någon talang överhuvudtaget? Nej.
Inget du kan skryta med? Jag är duktig på att jobba hårt. Det ligger 40 kubik stockar ved här ute och väntar på att jag ska ta hand om dem nu. Så att de kommer in i vedboden till slut.
Ditt hatämne i skolan? Teckning. Jag är inte konstnärlig.
Vilket är ditt favoritgodis? Det är nog punchpraliner.
Vilket var ditt första jobb? Postkassör på små kontor ute på landet.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Då blir det något gott att äta. Det kan bli några goda oliver, lite ostar och druvor. Och så kan jag skala i ordning en skål räkor så man kan sitta och plocka.
Skalar du räkorna åt ex-mannen då, eller? Ja. Vi har ju varit gifta i ganska många år. Och jag var hemma i 14 år när vi fick barnen. Så du kan ju tänka dig hur förhållandet i köket är där.
Har du någon hobby? Ja, jag handarbetar. Och man kan säga att det är en hobby att jag håller på och renovera mitt hus. Just nu håller jag på och målar om i hallen.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser