Anna-Karin om kursen Tillitsbaserad styrning & ledning

Anna-Karin Regenberg är verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Tillsammans med en kollega gick hon Kunskapsgruppens kurs i Tillitsbaserat ledarskap.

”Det var så mycket bättre än jag hade trott!”

Varför gick ni den här utbildningen?
– Tillitsbaserad styrning har ju funnits med några år här på Skatteverket. Men det har inte känts som att det har varit så himla bekant för sista ledets chefer.
– Och när man talar tillit så har nästan alla människor olika uppfattning om vad det är och vi talar inte om samma sak. Och då insåg vi att vi ville ha mer kött på benen själva så att vi pratar om samma sak allihop.
– Så vi gick ju den här utbildningen för att kunna sätta det i ett sammanhang.

Vad tyckte du om utbildningen?
– Det var så mycket bättre än jag hade trott! Vi gick ju digitalt i pandemitider, och jag blev så förvånad.
– Charlotte (Råwall, kursledare) var jätteduktig och pedagogisk. Hon hade ett väldigt bra upplägg med en blandning av föreläsning, diskussioner och pauser. Hon gjorde ämnet både intressant och enkelt.
– Jag hade en bild av att det är nog bra att träffas fysiskt och så, men det behövdes inte.

Hur har ni haft nytta av utbildningen i efterhand?
– Vi bestämde möte med vår enhetschef och den ledningsgruppen och sa att det här är något vi behöver jobba vidare med. Och då hade vi ju rätt mycket av det Charlotte presenterat för oss med oss, och sedan applicerade vi det på Skatteverket.
– Charlotte hade ju bland annat en definition av tillit som vi använde. Och sedan diskuterade vi frågor som har vi en lydnadskultur? Har vi en tystnadskultur? Hur ser det ut hos oss?

DEN HÄR KURSEN ÄR ETT PERFEKT AVSTAMP IN I DET TILLITSBASERADE LEDARSKAPET

Många chefer rapporterar att de har svårt att komma igång med det tillitsbaserade ledarskapet. Har man inte kunskapen om hur det tillitsbaserade förhållningssättet fungerar kan det verka flummigt och svårt att få grepp om.

Läs mer om kursen här!

8 snabba frågor till Anna-Karin Regenberg

Bor: Göteborg och sommarhus på Tjörn.
Yrke: Verksamhetsutvecklare på Skatteverket sedan 2 år tillbaka. Men har varit på Skatteverket sedan 2011. Innan dess var jag på Kronofogdemyndigheten, så jag är en typiskt statstjänstemannaperson. Men jag är i grunden kommunikatör. I min roll nu så ingår det att genomföra en organisationsförändring. Vi ska börja jobba i team. Vår  målgrupp är chefer och genom dem implementerar vi tillvägagångssätt och en struktur på hur de in sin tur ska jobba med sina grupper.
Vad är det bästa med ditt jobb? Att det är fritt och kreativt. Att jag får testa och prova, det finns inga gränser. Det viktigaste är att det blir bra. Det är det roligaste jag har gjort i mitt liv, det jag gör nu!
Har du något boktips? Senaste boken jag läste var Klubben av Mathilda Gustafsson. Om Svenska Akademin, den var bra.
TV-tips? Jag tycker att den norska serien Exit är bra även om den är hemsk. Om den här oerhörda cynismen som blir när folk har för mycket pengar. Där blir man både äcklad och fascinerad.
Lyssningstips? Jag tycker det är underbart att lyssna på Agnes Wold och hon har en podd ihop med Christer Lundberg där hon får prata om vad hon vill. Sedan gillar jag Mia Skäringer och Anna Mannheimer, och Fördomspodden är bra.
Hobby? Jag gillar ju att hålla på i trädgården. Sedan gillar jag att se på film och laga mat och hänga med människor.
Då vill jag ha ett filmtips! Jag gillar ju de här filmerna Get Out och Us av Jordan Peele. Det är läskiga filmer utan att vara splatter, det är mer psykologiskt obehagligt. Filmerna tar även upp samhällsperspektivet utifrån bland annat rasism och samhällsskikt på ett nydanande sätt i den här genren.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser