Axel om kursen Ledarskapsutveckling för chefer

På Attendos äldreboende i Fiskebäck i västra Göteborg arbetar Axel Hedarp som gruppchef. En roll han är relativt ny i.

– Jag har varit teamledare tidigare men nu har jag ansvar för tre avdelningar och även nattpersonalen här på boendet, berättar Axel som tillsammans med kollegerna Asil och Rebecka gick Kunskapsgruppens kurs Ledarskapsutveckling för chefer.

– Jag älskar det här gänget. Jag tycker att det är så roligt när det blir måndag igen, att jag får komma hit och träffa dem. Mitt goa gäng.

Vad tyckte du om kursen?
– Den var väldigt bra. Den var matnyttig utan att det var korvstoppning, och man hann smälta det vi tog upp på kursen. Och Jessica var en väldigt bra kursledare. Hon var enkel, rak och man blev aldrig trött. Jag kände mig väldigt inspirerad och motiverad efteråt.

Rollen som gruppchef är under utveckling och än så länge håller Axel till exempel inga löne- eller medarbetarsamtal.

– Just nu handlar det om att hjälpa de olika teamen att lösa sina uppgifter. Jag är deras bollplank, kan man säga. Samtidigt får jag ta tuffa samtal med medarbetare om det är något som inte funkar. Och samma sak om de har det tufft så får jag hjälpa dem att lösa deras uppgifter. Det handlar mycket om att gå runt på avdelningar och synas, finnas till hands, se till att alla har förutsättningar att kunna göra ett bra jobb, berättar Axel som alltså är precis i den där övergången från att vara medarbetare till att vara chef som så många tycker kan vara så svår. Plötsligt ändras förhållandet till dem man tidigare jobbat bredvid till att bli en som leder och fördelar arbetet.

– Jag tycker det har gått bra, även om några kanske är lite skeptiska till motsatsen har bevisats. Men precis som Jessica tog upp på kursen så gäller det att man förklarar att man är i sin roll. ”I min roll som chef så måste jag besluta det här…”. Jag försöker vara klar och tydlig, samtidigt som jag ska kunna sitta i fikarummet och prata om fotboll eller vad det är.

På kursen tas bland annat Susan Wheelans gruppteorier upp. Hon har forskat på vad som händer i grupper på arbetsplatser och kommit fram till att det finns fyra stadier som grupper passerar. Från den första ”smekmånaden”, via lite mer turbulens tills att man hittar struktur, effektivitet och till slut (förhoppnings) en fas där alla känner trygghet och gruppen presterar på topp tillsammans.

– Jag tyckte de här stegen var det mest intressanta på utbildningen. Hur man skapar gruppdynamik se hur gruppen ibland går fram och tillbaka i de här olika stadierna.

Hur ska en bra chef vara tycker du?
– För mig är ju skillnaden mellan ledare och chef att chefen är en sådan som står längst bak och pekar med hela handen och säger till folk vad de ska göra. En ledare går längst fram och får med sig gruppen, och det är så jag försöker vara.

Något annat att tillägga?
– Att jag är väldigt motiverad att gå ännu mer utbildningar. Jag känner att nu efter småbarnsåren så finns tiden att utveckla mig, så det ser jag verkligen fram emot att göra.

UTBILDNINGEN FÖR DIG SOM VILL HITTA RÄTT I DITT LEDARSKAP!

Vår kurs Ledarskapsutveckling för chefer lär dig som gått från högpresterande medarbetare till chef hur du kan bli bättre på att leda, delegera och ge feedback.

Läs mer om kursen här

Snack om annat med Axel

Ålder? 37.
Bor? Hällesåker, mellan Lindome och Mölnlycke.
Familjesituation? En flickvän sedan 1år tillbaka, men har 5 barn mellan 1,5 och 12 år från ett tidigare förhållande.
Uppväxt? Hällesåker.
Typisk jobblunch? Matlåda.
Dricker helst? Kaffe eller en kall Pilsner
Kom med ett boktips! Får säga en av de enda böckerna jag läst i hela mitt liv: Pestens Tid av Stephen King.
Tittar på? Just nu blir det mest barnfilm med ungarna.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Polis i Kanada av alla ställen 🙂
Vad är det roligaste med ditt jobb? Att utveckla sig själv, att ingen dag är den andra lik och att hjälpa medarbetarna att utvecklas.
När var du riktigt lycklig senast? När barnen föddes är ju en väldig highlight. Sedan blev jag väldigt glad när jag vann på Eurojackpot för några år sedan.
Hur mycket vann du? 1,2 miljoner. Det har underlättat vardagen mycket.
En bra låt: ”Freebird” med Lynyrd Skynyrd.
Vilket är ditt favoritgodis? Marsipanägg.
Har du någon oanad talang? Jag vet inte… men jag är väldigt bra på att hålla mig lugn. När jag jobbade inom psykiatrin i 17 år innan mitt nuvarande uppdrag, och där kunde det ju hetta till ibland, men då klarade jag alltid att behålla lugnet.
Vem beundrar du? Min mamma är en stor inspirationskälla. Jag kan alltid vända mig till henne och prata om allting.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? När vi saknar personal och man måste lösa 5-6 sjukluckor en dag. Men alla utmaningar är ju även en chans att vidareutveckla sig själv också.
Vilket var ditt första jobb? Sommarjobb som vårdbiträde på ett äldreboende i Fässberg.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Tacofredag.
Poddtips? Creepypodden.
Hobby? Jag cyklar, både downhill och landsväg. Jag cyklade Vasaloppet i år och ska göra det nästa sommar igen.
Vilken är din mest kända släkting? Det är väl inga nära blodsband, men jag är med i Långarydsläkten. Den är ju en väldigt tunn linje där nästan en tredjedel av Sveriges befolkning är med i. Thåström och Glenn Hysén, bland annat.
Har du någonsin fått höra att du liknar en kändis? Filip Hammar.
Säg något som irriterar dig i vardagen. Jag har väldigt svårt att bli irriterad…

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser