Carina om Ledarskap för sjuksköterskor
”Väldigt bra att kursledaren också var sjuksköterska. Hon förstod vad vi pratade om.”
Carina Jönsson är distriktssköterska på Brahekliniken i Löberöd. En privat vårdcentral som lockar patienter från hela centrala Skåne. Hon har gått kursen Ledarskap för sjuksköterskor. Hon uppskattade att kursen leds av en kursledare som själv varit sjuksköterska.
– Även om det var några år sedan, och hon är psykolog nu så vet hon ju vad det handlar om. Hur arbetsmiljön ser ut och hur man får de olika rollerna i vården att hamna i harmoni. Det behövde man ju inte förklara för henne, det förstod ju hon direkt.
Det är mysigt med ställen dit inte kedjefieringen har nått än. Där det inte finns Espresso House och McDonalds utan fortfarande är kaffe på en lokal mack och kött serveras på det lokala stekhuset.
Löberöd, mitt i Skåne, är ett sådant ställe. Hade Morden i Midsommer fått en svensk avknoppning hade det här varit stället att spela in den på. Och på vårdcentralen Brahehälsan arbetar Carina Jönsson som distriktssköterska.
– Trots att det bara bor 1100 i själva Löberöd har vi över 9000 som är listade hos oss. Det kommer patienter från alla kommuner runt om kring, berättar Carina när hon tar emot på sitt tjänsterum.
– Hit kommer patienter med allt från hjärtinfarkt till ont i tån. I städer så går man mer till sjukhusen, men här kommer man till oss. Och i just detta huset har det varit läkare alltid. Här bodde provinsialläkaren redan på 40-talet, så man har en väldigt stor tilltro till oss här på vårdcentralen. Det är det som är så roligt med att dirstrikssköterska, här har man patienter från vaggan till graven, och ingen dag är den andra lik.
Carina är också arbetsledare för cirka 20 stycken disktrikts- sjuk- och undersköterskor samt städpersonal på vårcentralen. Det innebär att hon leder och fördelar arbete, men inte har några chefsbefogenheter. En roll hon har haft länge, och trivs med. Och hon tycker också om att utvecklas och förkovra sig. Sedan tidigare har hon gått flera ledarskapsutbildningar och nu senast Kunskapsgruppens kurs Ledarskap för sjuksköterskor.
”Jag tycker att detta med utbildning och utveckling är en färskvara. Man behöver bli påmind, peppad och stöttad kontinuerligt. Och just den här kursen jag gick med Charlotte tyckte jag gav mig jättemycket.”
Vad tyckte du var bäst med kursen?
– Framför allt var det väldigt bra att hon var sjuksköterska. Hon förstod vad vi pratade om. Och alla vi som var där hade samma grund, berättar Carina som alltså har den ibland knepiga rollen att föra fram beslut som tagits högre upp i organisationen och som hon nödvändigtvis inte alltid står bakom själv. Och det kan vara svårt.
Och det kände jag att Charlotte stärkte mig i. Hur jag ska bemöta min chef och hur vi ska kommunicera. Framförallt att vi talar samma språk. Inte för att vi inte vill, men det kan ju bli missförstånd. Det jag har talat om med min verksamhetschef är att vi har tydliggjort rollerna. Vem är ansvarig för vad? Vad får jag lov att ta beslut om, vad som är delegerat av mig. Så att det är tydligt för resten av arbetsgruppen. Och det är ju viktigt att vi har en gemensam bild av detta. Och det tycker jag har blivit mycket bättre nu efter kursen.
Är det något annat du har ändrat efter den här kursen?
– Ja, en sak vi har jobbat med är att säkra att vi har ett gemensamt mål med verksamheten. Först hade vi en brainstorming där vi pratade igenom; Vad är vårt mål? Strävar vi alla mot samma mål eller har vi varsitt? Så att alla är överens om vart vi strävar någonstans.
– Och sedan satte vi oss tillsammans och gjorde en konkret lista på hur vi skulle nå de här målen och vad vi skulle prioritera för att nå dit. Det här med kommunikation är ju A och Ö. Hur man kan lyfta arbetsgruppen att jobba mot samma mål. Och det kan ju vara svårt när man har 20 olika individer att kommunicera med. Och då handlar det ju om att försöka bemöta alla individer på deras sätt. Och det tyckte jag Charlotte var så bra på att förklara, hur man kan leda människor på ett sätt som gör att de vill bli ledda och just av mig.
En annan sak som predikas på kursen är vikten av psykologisk trygghet, något som forskning har visat vara något av det viktigaste för att en grupp ska kunna prestera bra.
– Det är också en sak vi pratat om här; hur vi är mot varandra. Det ska vara högt i tak och man ska kunna säga vad man tycker, men det ska också vara tryggt att gå och fråga en kollega om något utan att man ska känna sig dum. Det har vi pratat mycket om, hur vi bemöter varandra. Och jag tycker att det har gett resultat. Jag känner att vi har ett bra klimat.
SNACK OM ANNAT MED CARINA JÖNSSON
Bor? Hurva. En liten by med 400 invånare mellan Löberöd och Eslöv.
Familj? Gift med hund och utflugna barn.
Uppväxt? Lund.
Hur kom det sig att du blev sköterska? På något sätt har jag alltid sagt det ända sedan jag var liten. Har alltid värnat om att hjälpa andra. Jag började som undersköterska och blev peppad av den chefen att läsa i vidare till sjuksköterska. Sedan har jag alltid varit intresserad av djur, så annars hade jag velat bli veterinär.
Hobby? Jag har en hund, en collietik. Och vi har tidigare haft fler hundar som vi har tävlat med.
Agility? Nej, skönhetstävlingar. Vi hade Pyreneehundar, sådana där som ser ut som isbjörnar. Annars har vi andra djur hemma… Vi har haft upp till 80 höns och lamadjur och emuer.
Typisk jobblunch? Här har alla matlåda.
Läser du böcker? Ja, just nu läser jag Björn Natthiko Lindeblads bok ”Jag kan ha fel”. Men jag gillar även att lyssna på böcker när jag är ute och går, och då kan det vara lättsamma saker. Som Karin Brunks böcker som utspelar sig på Österlen. Jag kan riktigt känna igen karaktärerna i de böckerna och veta precis var de rör sig i byarna.
POPULÄR LEDARSKAPSUTBILDNING FÖR DIG SOM JOBBAR I VÅRDEN!
Hur gör man för att få alla i teamet att dra åt samma håll? Att få alla att förstå och följa instruktioner och hantera olika personligheter?