”DET HÄR ÄR FAKTISKT DEN BÄSTA KURSEN JAG NÅGONSIN HAR GÅTT”

Caroline Johansson är personalchef i Jokkmokks kommun. Kommunen har 480 anställda och har en central HR-funktion där Caroline är chef sedan några år tillbaka.

Caroline om kursen Tillitsbaserad styrning & ledning

– Jag gör allt från att jobba strategiskt med kompetensförsörjning till att stötta chefer i allehanda frågor. Allt från förhandlingar och rehabilitering till konflikter, berättar hon. Jag gick kursen i Tillitsbaserad styrning och ledning för att fylla på min egen ”bank” och kunna inspirera våra chefer. En gång i månaden träffar vi alla chefer, det är 30 stycken. Och det är jag som håller i de där mötena och försöker fylla dem med en meningsfull agenda.

Lyssna på intervjun i vår podd!

Här kan du lyssna på intervjun i vår podd. Vill du hellre läsa den transkriberade varianten hittar du den lite längre ner på sidan.

 

I Jokkmokk har man inte tagit något politiskt beslut att börja styra och leda tillitsbaserat, men tankarna finns där ”inofficiellt”, man tilltalas av att låta de anställda själva få styra mer av sin vardag. Att man kan utnyttja den kollektiva kompetensen bättre.

Fick du påfyllning i ”banken” då?
– Absolut, det fick jag. Jag har använt det både när vi nu har haft chefsträffar, men även när jag sitter en och en med cheferna. För mig blev det efter kursen så tydligt varför det blir som det blir, och varför det inte blir som vi vill. Vi gör ju samma saker hela tiden.

Hur menar du då?
– Jag tänker på en sak Charlotta (kursledaren) sa ganska tidigt på kursen. Hon påvisade att det vi gör leder till ett visst utfall. Och sedan brukar vi vara ganska duktiga på att konstatera att ”det här blev inte som vi ville”. Fast ändå gör vi inget annorlunda nästa gång! Utan vi bara tänker att det ska lösa sig av sig självt. När man sätter ord på det, så är det på något sätt så idiotiskt…

– Men jag tänker att så har vi jobbat väldigt mycket. Man ondgör sig över de här yttre faktorerna som man ändå inte riktigt kan påverka. Och så får man ingenting gjort. Jag menar att om man till exempel tycker att ens APT:er inte är bra därför att medarbetarna bara pratar om allt annat än det du har på agendan. Då måste man ju börja göra något annorlunda, för att det inte ska bli så.

Har det lett till något ändrat beteende då? Gör ni något annorlunda efter kursen?
– Ja, men jag tycker ändå att en del av de chefer jag har pratat med har börjat säga att ”nu måste ju vi göra annorlunda”. Sen ska det ju komma till handling också såklart. Men bara att man har fått den insikten är ju bra. För då har de ändå förstått att de måste börja med sig själva. I sitt eget agerande och i sitt eget görande.

Är det något du vill tillägga om kursen?
– Det här är faktiskt den bästa kursen jag någonsin har gått. Annars när man går en kurs så skriver man ner en massa saker som man tänker att man ska göra när man kommer hem. Men när jag väl kommer hem så passar det inte. Man känner liksom att man försöker stoppa in en fyrkantig symbol i ett runt hål. Det går inte. Men det här… Det var saker som hon skickade med som är så himla enkla saker.

– Det är så konkret och så pratar hon ju till offentlig verksamhet dessutom, så man kan inte gömma sig bakom att det inte är något för oss heller.

– Det var så lätt att bara känna, att det här är faktiskt någonting jag kan ta med mig. Att jag kan applicera det i min egen verksamhet. Det var så enkelt.

– Det var en härlig känsla att få komma hem och känna att jag faktiskt kan ta med mig det här. Det var inte bara en kurs för min egen högst individuella utvecklings skull, utan det kan leda till någonting också.

DEN HÄR KURSEN ÄR ETT PERFEKT AVSTAMP IN I DET TILLITSBASERADE LEDARSKAPET

Många chefer rapporterar att de har svårt att komma igång med det tillitsbaserade ledarskapet. Har man inte kunskapen om hur det tillitsbaserade förhållningssättet fungerar kan det verka flummigt och svårt att få grepp om.

Läs mer om kursen här!

Faktarutan

Bor: I en villa i byn Vuollerim som ligger en bit utanför Jokkmokk. Jag är uppväxt här också.
Vuollerim… Det känns bekant. Kommer det några kändisar därifrån?
Ja, Virvelvinden från Vuollerim (Lars-Göran Nilsson). Det var ett hockeyproffs i Brynäs. Sen har vi Jokkmokks-Jocke, Jakob Hellman och Zemya Hamilton som också kommer härifrån.
Familjesituation?
Två barn och en man.
Hur gamla är barnen? De är tvillingar. De blir tio år i år, en kille och en tjej.
Är det bra att ha tvillingar? Jag har ju inget att jämföra med… Vi har bara dem. Men när de föddes så tyckte jag bara att… Då tyckte jag nog att det var lite besvärligt. Men från att de var runt fem år och uppåt och började leka med varandra har det ju varit toppen. De har ju alltid varandra. Så att när vi är på semester eller någonting så… Ja, men de springer ju iväg tillsammans.
Dricker helst? Vatten.
Kom med ett boktips? Oj. Det var en jättebra fråga.
Är du en läsare? Ja, alltså jag… När jag väl läser så läser jag oftast någon form av thriller. Men nu senast så funderar jag på vad det är jag har läst. Jag faktiskt studerat lite grann, så jag har läst kurslitteratur på sistone. Och då har jag inte orkat läsa så mycket annat.
Vad studerar du? Jag har läst socialpsykologi- och förändringsledning. Jag kände att jag behövde fördjupa mig lite mer.
Vad tittar du på? Netflix. Det är allt från Outlander till… Suits. En salig blandning av serier. Nu senast har jag sett någon som heter The Night Agent.
Är den bra? Den är okej.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Lärare.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Att inte en dag är den andra lik.
När var du riktigt lycklig senast? Det var ju nu i helgen som var. Det var en alldeles perfekt vår/vinterhelg. Solen sken och vi var ute med skoter och grillade korv över öppen eld. Och bara hade det härligt.
En bra låt? Just nu är det Miley Cyrus med Flowers.
Vilket är ditt favoritgodis? Choklad.
Har du någon oanad talang? Ingen oanad talang, men jag är ju en liten dold teaterapa. Jag gillar att stå på scen. Jag är med i en liten revy här i Vuollerim.
Ditt hatämne i skolan? Fysik tyckte jag inte var så jättespännande.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Det är att sammanställa löner när vi håller på med lönerevision. Det är ganska statiskt.
Vilket var ditt första jobb? Det var att plocka upp varor på Lilla Coop här i Vuollerim.
Vad blir det om ni ska ha det mysigt en fredagskväll? Då blir det Netflix och ett glas med bubbel.
Har du någon hobby? Nej, just nu känns det som att barnens hobby är min hobby.
Vad har de för hobby då? Slalom och stallet.
Vilken är din mest kända släkting? Ja, det vet jag inte. Jag vet att jag har någon syssling som spelar i något av de här hockeylagen i Allsvenskan. Men det är på en sida av släkten jag inte har någon kontakt med.
Har du varit med om något du inte kan förklara? Nej, jag tror inte att jag är mottaglig för sånt.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser