Cecilia om kursen Lyckas i VD-rollen

Många som startar eget blir per automatik VD för sitt företag. Och så rullar det på, och det börjar anställas. Plötsligt har verksamheten växt, utan att man har funderat så mycket över sin roll och vad den egentligen innebär.
Lite så var det för Cecilia Göransson som driver egna företaget Breccia med 16 anställda. Hon har gått kursen Lyckas i VD-rollen.

– Det som var bra var att man fick många konkreta tips. Till exempel det här att man bör försäkra sig så att man inte blir personligt ansvarig om det skulle hända något. För det kan man ju bli som VD även om man har ett aktiebolag, berättar Cecilia.

  • Namnet Breccia kommer från en stenart som är vanlig i Italien. Men i dagligt tal kör man på skånskt och inte italienskt uttal av företagsnamnet.

”Bra att man fick så många konkreta tips”

I en skånelänga från 1700-talet som tidigare varit ett stall sitter miljö- och geokonsulterna på Breccia. De har två ben i sin verksamhet. Ett där de, förenklat, beräknar hållfasthet vid till exempel bygget av en järnvägstunnel. Ett där de, förenklat, hjälper till att göra miljöanalyser på mark, vatten och byggnadsmaterial. Ett projektet som företaget har är till exempel att se hur förutsättningarna för att bygga ut hamnen i Helsingborg ser ut ur en geologisk/geoteknisk synvinkel, ett annat att se hur marken i Teckomatorp hämtar sig efter BT Kemi-skandalen där på 70-talet.

Hemtrevligt är väl det ord som bäst beskriver kontoret. Det är öppna dörrar, Jack Russeln Sigge springer omkring och nafsar besökare i byxbenen och VD:n Cecilia som inte gör den här intervjun i något mötesrum, utan vid ett fikabord där alla kan höra. Inte så att det vi ska prata om är några statshemligheter, men det säger ändå något om öppenheten i företaget.

– Just nu är vi 16 anställda, men efter sommaren börjar det två till, berättar Cecilia som efter att själv ha arbetat som konsult och även varit i entreprenadbranschen startade företaget för åtta år sedan. Då fanns det inga tankar på att växa, men det ena har gett det andra. Cecilia själv säger att det beror på att hon är ”lite för glapp i käften” och bra på att sälja in jobb, och sedan behöver man någon som utför dem också.

Sedan tidigare har Cecilia gått vår kurs Att leda i det lilla företaget, som handlar om just ledarskap. Och nu har hon även gått kursen Lyckas i VD-rollen. Den handlar inte om ledarskap utan om de mer handfasta delarna ha VD-skapet. Lagar, regler, beslut, struktur och strategi.

– Jag är väldigt nöjd med kursen. Men jag var lite orolig på förhand, för att en del av de här ämnena är ju väldigt träiga. Det är mycket, mycket regler och vad man har för arbetsmiljöansvar… Och det gick vi igenom. Men framförallt så var det väldigt mycket bra tips. Marcus som ledde kursen var väldigt bra. Vi fick igång mycket bra diskussioner oss deltagare emellan, och just för att han hade så mycket erfarenhet från egna livet så visste han ju vilka fallgropar som finns.  Vad det är man är dålig på som man egentligen borde göra, och så vidare.

– Programmet var jättebra. Det var många delar med, men jag kände också att det inte blev för ytligt. Dessutom fick vi ju mycket praktiska underlag, där var han väldigt frikostig.

En sak som deltagarna bland annat får med sig är en beslutsmodell.

– Man sätter upp urvalskriterier för ett beslut man ska ta, det kan handla om vad som helst: Vad är det vi ska köpa? Vem ska vi anställa? Ska vi byta lokal? Och så hade han gjort en viktning av de olika kriterierna och sedan till slut får man fram en klassning som säger att ”enligt det de värderingarna du har gjort här så borde detta vara rätt alternativ”. Den är väldigt bra. Men vi fick även mallar för styrelsemöten, och den typen av filer.

Kursledaren Marcus Meijerbom arbetar dagligdags med att stödja och coachar VD:ar i olika typer av företag, något som gör att han har stor erfarenhet av vilka problem organisationer kan ha, och hur man har löst det.

– Det var jättebra, han hade många exempel man kände igen sig i.

Under kursen får deltagarna jobba med ett case där man hjälper ett fingerat företag där det mesta är fel att styra upp sin verksamhet.

– Det funkade jättebra och var precis lagom. Vi gick tillbaka till det caset under kursens gång och applicerade det vi lärt oss.

En sak som kom som en överraskning för Cecilia, och säkert många andra i samma roll är att man kan bli personligt ansvarig även om det är ett aktiebolag man är VD i.

– Det här med att skaffa sig en individuell, personlig försäkring var ett sånt där tips som var guld att få. Ansvarsförsäkring har man ju på företaget, men jag som styrelse och VD kan råka illa ut om det är så att någon missköter företaget. Skulle Skatteverket eller Bolagsverket gå in och hitta något så skulle jag kunna ryka personligen på det.

Faktarutan

Bor? Malmö, fem minuters promenad från kontoret.
Familjesituation? Man, ett barn, hund, katt, fågel,
Uppväxt? Helsingborg.
Typisk jobblunch? Min man är kock, så en matlåda med något han har lagat. Och har inte han lagat något kan det bli snabbmakaroner.
Dricker helst? Mjölk och öl, fast inte samtidigt.
Kom med ett boktips! Åh, jag har så vansinnigt många böcker att det är svårt att dra fram en…
Jo, kom igen nu. Läsekretsen älskar detta! Ok, då ska vi se… Det finns en bok som är jätterolig. En tysk bok om en som får ett tvättställ i huvudet från en rysk forskningsstation, och så föds hon om som en myra. ”Dålig karma”, heter den. Den är vansinnigt rolig och ger en liten tankeställare.
Någonstans här ropar kollegan Henrik som överhör intervjun att Cecilia borde berätta om allt det hon läser som handlar om ”ond bråd död och misär”.
Ja, vad har du på det? Då finns det många, Harlon Coben är väldigt duktig på att skriva. Sharon Bolton. De är slabbiga men bra. Cara Hunter är också bra.
Aldrig hört talas om dessa. Om man jag börja med en specifik bok, vilken ska jag välja då? Ja du, jag kan göra det enkelt för mig och säga Ilaria Tutti som är en italiensk författare som har skrivit ett par böcker som är lite slabbiga, men riktigt bra.
När du säger slabbiga…? Då är det mycket blod… Men ”Den sovande nymfen”, den är riktigt bra.
Tittar på? Inte mycket.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Generalsekreterare i FN, nästa David Attenborough eller VD.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Nöjda kunder och medarbetare.
När var du riktigt lycklig senast? Igår, det var min födelsedag!
En bra låt: Smells Like Teen Spirit med Nirvana.
Vilket är ditt favoritgodis? Marabou Schweizernöt.
Har du någon oanad talang? Jag är ganska bra på att göra mycket samtidigt.
Ditt hatämne i skolan? Engelska.
Vem beundrar du? Det var Kofi Annan, men David Attenborough är ju cool.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? All administration.
Vilket var ditt första jobb? Jag serverade på julkaffet på pappas jobb. Han ägde också ett företag, och på julkaffet fick de anställdas barn jobba. Men vi var för små för att anställas så vi fick äta på McDonalds som betalning.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Ost och vin och kanske en film.
Hobby? Förutom att samla på sten?
Nej, den räknas. Hur går du tillväga när du gör det? Jag köper eller hittar. Det är roligast att hitta. Jag gillar att resa, och då brukar jag plocka när jag är i väg.  Så resa är också en hobby.
Vilken är din mest kända släkting? Harry Malmgren i Höör. De som kommer därifrån vet vem det är. Han startade VA-gruppen som i dag är ganska så stor entreprenadfirma. Han var gift med min mormors syster. Han gick bort för något år sedan, men han var ett tag med på Aftonbladets lista över Sveriges hundra rikaste.
Har du någon pryl som om den försvann skulle du köpa en likadan direkt? Pryl vet jag inte, men min bil. En Volvo V70 perfekt att ha som företagsbil och det vi jobbar med. En säker bil som är skön att köra och har ett stort lastutrymme.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser