”Kursen var jättebra. jag fick en större förståelse och nyfikenhet för vad som döljer sig bakom siffrorna och hur det hänger ihop.”

Charlotta Risberg

Charlotta om kursen Grundläggande företagsekonomi för icke-ekonomer

På Bergdahls Bygg och Fastigheter i Mullsjö håller Charlotta Risberg ställningarna inne på kontoret. Medan de åtta andra i firman är ute på diverse arbeten sköter hon det administrativa arbetet och ekonomin.
Lokalen ligger i källaren i en av de hyresfastigheter som företaget köpt och renoverat under de senaste åren.
– Jag sitter ensam på kontoret ganska mycket. Men jag tycker det går bra, även om jag är en social person. Sedan har jag hand om besiktningar av lägenheter och hela uthyrningsprocessen, och då kommer jag ju ut och får träffa våra hyresgäster, berättar hon över en kopp kaffe i årets första solväggshäng.

Innan Charlotta började på Bergdahls för snart 12 år sedan hade hon varit både kock och pluggat till vårdadministratör. Och så läste hon ekonomi på NTI.
Men hon har ändå sett sig som en ”icke-ekonom”.
– Ja, det finns ändå någon sån här liten dålig självkänsla som säger att jag att jag inte riktigt kan titulera mig som ekonom. Samtidigt som jag inser att jag göra en massa saker fram till bokslutet som motsvarar åtminstone vad en redovisningsekonom gör.

Vad tyckte du om kursen?
– Den var jättebra. En hel del repetition för min del. Men jag fick en större förståelse för och nyfikenhet för vad som döljer sig bakom siffrorna och hur det hänger ihop. Tidigare har det varit att man bara har gjort, men inte funderat på varför. Det tyckte jag var väldigt bra. Resultat versus balanskontona och så där. Jag ser det på ett litet annat sätt nu och noterar när något sticker iväg mellan olika månader till exempel.
– Kursledaren Christina var väldigt bra. Inte något högtravande eller så. Man fattar ju att hon är skitsmart, men hon är ju så smart så att hon kan anpassa nivån till oss deltagare. Hon var väldigt pedagogisk, och behaglig att lyssna på.

GRUNDLÄGGANDE FÖRETAGSEKONOMI FÖR ICKE-EKONOMER

Få förståelse för grundläggande företagsekonomi på endast två dagar. Lär dig tyda ekonomiska rapporter, lägga budgetar och göra kalkyler. Detta är en intensiv och lärorik utbildning som varvar teori med praktik.

 

GÅ TILL KURSEN

Frågor och svar om annat med Charlotta Risberg

Bor? Mullsjö. Jag tycker det är ett bra ställe att bo på. Det finns det mesta och bara 20 minuter med tåget till Jönköping.
Uppväxt? I Bottnaryd. Det var bra. På den tiden var det ett levande samhälle. Vi hade bankkontor och postkontor och flera mataffärer. Sedan var ju jag varken kristen eller idrottsintresserad… De flesta andra var med i någon idrottsförening eller kyrka, men det var inte jag.
Familjesituation? Jag är gift och har tre barn. Två i livet och en ängel.
Typisk jobblunch? Det vanligaste är väl att jag sitter själv här och spelar Wordfeud och äter matlåda. Idag blir det kycklingpasta och en veckosallad. Men om min gubbe jobbar hemma så åker jag hem och tar en lunch med honom.
Dricker helst? På jobbet vatten och kaffe. Men är det helg tar jag gärna en kall öl. En lager, behöver inte vara några konstigheter.
Kom med ett boktips! Denise Rudbergs böcker. Jag gillar när hon skriver om Marianne Jidhoff. Men också en serie som utspelar sig under andra världskriget, den är också bra.
Tittar på? Jag gillar Downtown Abbey och Barnmorskorna i East End och sådana.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Hårfrisörska. Men den tappade sin glans, och sedan var det 5,0 för att komma in på den tiden. Och så pepp var jag inte på att plugga.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Variationen, och att jag har frihet att själv lägga upp min dag.
När var du riktigt lycklig senast? … Ja, det här med lycka… För mig behöver det inte handla om att slå på stora trumman utan det kan handla om att känna sig till freds. Igår fick jag se att krokusen hade slagit ut, det kan handla om sådana guldkorn. Att vi kan sitta här och ta en kaffe i solen. Det handlar mer om att hitta balans och trygghet i mig själv.
En bra låt: Unchain my heart med Joe Cocker. Det är svårt att bara säga en!
Vilket är ditt favoritgodis? Jag är mer snacks-tjej. OLW:s ostbågar om jag måste välja en.
Har du något du kan skryta med? Att jag alltid försöker hitta något hopp… Att jag kan bryta ihop men ändå resa mig.
Dit hat-ämne i skolan? Matte.
Vem beundrar du? Mina barn. Jag var väldigt svart eller vit när jag var yngre, men nu ser jag mer gråskalor. Att det är två sidor på alla mynt.
Vilken är den roligast arbetsuppgiften du har? Jag älskar att fakturera.
Vilket var ditt första jobb? Jordgubbsplockning. Det gick inget vidare. Jag har pollenallergi och det var en massa halm, jag bara svullnade igen.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Gott att äta och dricka. Det kan vara en bookmaker-toast med en öl eller ett glas rött. Och sedan kanske vi badar i spa-badet.
Hobby? Jag har börjat sjunga i ett band. Jag har alltid haft en dröm att stå på scen en enda gång i mitt liv i alla fall. Och så är det ett band här i Mullsjö där målaren vi använder spelar bas, och trummisen är en hyresgäst. De frågade mig om jag ville vara med. Så för ett par månader sedan började jag sjunga med dem. Men vi har inte haft någon spelning än.
Vad spelar ni? Unchain my heart med Joe Cocker har ju jag fått med nu, haha! Men annars är det lite hårdrocksmedley, Thomas Stenström, Björn Skifs… Det är blandat.
Vilken är din mest kända släkting? Ja, du. Kanske min morfar som var hovslagare & sedan egenföretagare inom smide & plåtslageri, han restaurerade spiran på Bottnaryds kyrkas klockstapel.
Har du någonsin fått höra att du liknar en kändis? Ja, Carola. Och sedan sa min son alltid att jag var lik Jennifer Aniston, men det kanske var när han ville att jag skulle Swisha, haha!
Har du varit med om något du inte kan förklara? Ja. Vår son Edvin begick suicid. Och när jag och min man var på den platsen efter det hade hänt så tände vi tände ljus och så hade jag telefonen och så spelade vi Kenta, Edvin gillade honom. I synnerhet en favoritlåt, ”Utan att fråga”. Jag sätter på den och sedan går det över till den låten som ligger efter där. Och sedan går det en halv minut där, men sedan går den tillbaka och börjar spela ”Utan att fråga” igen.
Jag håller inte i telefonen, den är stängd. Det kan inte jag förklara.
Hur har Edvins död förändrat dig?
Jag är mindre naiv nu. Och förut kunde jag få lite additionsstress av att jämföra mig med andra, det gör jag inte längre. Jag har varit lite av kontrollmänniska tidigare, och är väl till viss del fortfarande, men nu förstår jag att man har inte kontroll över allt, eller något.
Och samtidigt som att jag inte vill att folk ska ändra beteende och sluta gnälla om småsaker för min skull, så har jag också blivit mindre tolerant för sådant. Om någon till exempel gnäller över att de brutit en nagel.

  • Vårens första kaffe i solväggen utanför kontoret. Bergdahls har köpt och renoverat både det här huset och längan i bakgrunden.
Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser