Christoffer Törnqvist: “Det var jättebra att få mer kunskap i projektledarrollen och att driva projekt”

Christoffer Törnqvist arbetar som fastighetsförvaltare på det kommunala fastighetsbolaget IHUS i Uppsala som till hösten slår sig samman med flera systerbolag inom kommunen och bildar Uppsala kommun Arenor och Fastigheter AB. Hans arbetsuppgifter är breda då både den ekonomiska och tekniska förvaltningen ingår i arbetsuppgifterna. En del av arbetsuppgifterna har med tiden blivit att driva mindre underhållsprojekt och hyresgästanpassningar.

Christoffer gick Kunskapsgruppens kurs i Projektledning.

Varför gick du kursen?
– Jag och min kollega Henrik (som gick samma kurs) har jobbat ihop genom åren och har arbetat med mindre projekt och projektlett själva. Vi har även varit med vid större projekt då vi haft inhyrda projektledare och vi själva har varit projektägare.

Att få mer kunskap och insikter om projektledning var det som lockade att gå kursen.

– Vi kände att vi ville ha lite mer kött på benen kring projektledning och få mer kunskap i projektledarrollen, driva projekt samt få metoder till att jobba mer strukturerat. Och så kände jag igen kursledaren (Bo Tonnquist) eftersom jag hade hans bok som kurslitteratur när jag läste min fastighetsförvaltarutbildning, berättar Christoffer.

Vad tyckte du om kursen?
– Jag tyckte den var jättebra. Det är ett brett ämne, och kursen är på en övergripande nivå men jag tyckte ändå vi kunde grotta ner oss i en hel del bra områden.

Under kursens gång gick de igenom varför ett projekt ska startas tills det slutförs och hur viktigt det är med erfarenhetsåterföring och ha en plan genom hela projektprocessen för alla moment. Förståelsen för alla roller i projektprocessen och deras inverkan på slutresultatet diskuterades också.

– Det var viktigt för mig som sitter på beställarsidan att få insikt och förståelse för projektägarrollens sida och förstå att man behöver kravställa och prioritera vad som är viktigt med tanke på tid, kvalité och resurser. Jag tog även med mig att det är viktigt att projektledaren får rätt befogenheter över projektet och får en tydlig delegering och resurser tillsatta från projektägaren för att driva projektet i mål.

För fastighetsförvaltaren Christoffer var det även ett nytt sätt att förstå tidplan med Gantt-schema.

– Jag fick förståelse för hur man på ett effektivt sätt kan korta ner tidplanen beroende på om aktiviteterna är beroende av varandra eller inte med resurssättning och varaktighet av aktiviteterna i projektet. Vidare fick vi även med oss bra verktyg för att göra kostnadskalkyl med aktiviteterna från tidplanen och resurssätta dem.

Han fortsätter.

– Det var väldigt bra att få med sig en omfattande bok som kursledaren själv skrivit där det finns mallar och övningsuppgifter som kan användas direkt ute i projekten. Så jag kan verkligen jobba vidare med det här efter kursen.

Vad tyckte du om kursledaren Bosse?
– Väldigt påläst och kan sitt ämne. Det var ett bra upplägg på kursen med lagom mycket teori varvat med gruppövningar och frågor. Jag har lyssnat på en podd som Bo Tonnquist varit med i och jag fastnade för hans sätt att tänka och prata kring projekt. Det var även delvis därför valet föll på just denna kurs. Tips är att lyssna på avsnitt nummer 12 från projektledarpodden där Bo är med!

Har du hunnit implementera något av det du lärde dig på kursen?
– Ja, jag har gjort en riskanalys till ett litet projekt som startade veckan efter kursen.
Sedan kommer jag bli mer strukturerad i mitt arbete och vara noggrannare vid dokumentation.
Jag kommer använda mig av WBS – work breakdown structure (ungefär som en mindmap) som vi fick lära oss på kursen. Det kommer jag ha användning för i kommande projekt för att få en övergripande bild av projektets omfattning i den inledande fasen.

 

LÄS MER OM KURSEN HÄR!


8 snabba med Christoffer Törnquist

Bor: Uppsala
Jobbar som: Fastighetsförvaltare på ett kommunalt bolag som heter IHUS.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Kollegorna och arbetsuppgifterna. Det är väldigt varierat och brett det vi jobbar med.
Har du någon inom arbetslivet du vill lyfta fram?
Ja, min kollega Henrik som också var med på kursen. Han har jag lärt mig mycket av genom åren. Han är duktig och framåt. Vill även lyfta fram min chef Hanna som ger mig mycket ansvar och även ser till att jag kompetensutvecklas.
Vad drömde du om att bli när du var liten?
Det var de klassiska polis och pilot. Men jag trivs jättebra i fastighetsbranschen!
Lästips?
Petter Stordalens Äntligen vardag! Både lättläst och inspirerande.
Tv-tips?
Snabba Cash.
Lyssningstips?
Lyssnar på lite olika poddar, bland annat fastighetspodden Fastighetsprofilerna. Annars lyssnar jag på Framgångspodden och Johannes Hansens podd!

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser