Dennis om kursen Att leda andra utan att vara chef

Varför går en erfaren VD kursen Att leda andra utan att vara chef? För Dennis Postol var orsaken att han ville gå kursen tillsammans med sina nya teamledare och kunna vara ett bollplank till dem efter kursen. Men på köpte fick han även nya kunskaper och insikter för egen del.

”Jag skulle vilja rekommendera den här kursen för de som letar nya perspektiv på ledarskapet.”

– Jag tyckte det var en jätteintressant utbildning. Den lade stor vikt vid ledarskap ur ett psykologiskt perspektiv istället för att fokusera på analysmodeller och tillväxtstrategier som jag är van vid att man tittar på i den typen av ledarskapsutbildningar som jag har gått tidigare, berättar Dennis, VD på Salto Systems som tillverkar och säljer elektroniska passersystem till byggnader.
Själv har Dennis arbetat på företaget sedan 2005 och kommer dessförinnan från IT-branschen.

Det jag tyckte var extra intressant under kursen var skillnaden mellan en grupp och en gruppering.

Hos oss har vi har jobbat mycket med att försöka skapa en homogen grupp. Men det kanske inte är rätt för oss? Vi är ett litet företag som har växt och vi har varit lite entreprenörer allihopa, med många starka viljor. Och då kan det vara svårt att få alla att jobba efter samma mall. Efter kursen så blev det glasklart för mig att det ska vi heller inte göra.

– Vi kanske har 10 % av arbetsuppgifterna där vi är beroende av varandra och resterande 90 % så ska de anställda vara självgående och göra på sitt eget sätt. Den vetskapen var väldigt viktig och det är någonting som jag också har plockat med mig in i ledningsgruppsarbetet.

En annan sak som var intressant var avvikelsebaserat ledarskap.

Det är väldigt lätt att hamna i den fällan att man bara uppmärksammar när någon inte gör som den ska. Så ett mål är att försöka avveckla det avvikelsebaserade ledarskapet och istället arbeta mer med beröm, blicka framåt och fokusera på det som fungerar.

Något annat du vill tillägga om kursen?
– Jag skulle ju vilja rekommendera den här kursen för de som letar nya perspektiv på ledarskapet.

Om man vill komplettera förståelsen bortom några traditionella analysmodeller och tillväxtstrategier. Jag tror att det kan vara en ögonöppnare för många att utveckla sitt ledarskap på ett långsiktigt sätt.

ATT LEDA ANDRA UTAN ATT VARA CHEF

Kursen för dig som leder en arbetsgrupp utan ett formellt chefsansvar. Hitta din outnyttjade potential som ledare, skapa engagemang och locka fram drivkrafter hos dina medarbetare.

 

Gå till kursen

Fakta om Dennis Postol

Bor? Tullinge, Stockholm.
Familjesituation? Sambo och två flickor på 6 och 9. Och en spansk vinthund.
Uppväxt? Huddinge.
Typiskt jobblunch? Det är lite olika. Vi har en fantastisk lunchbuffé här i huset. Annars så äter jag väldigt gärna inne på Bistro Bestick inne på Bryggargatan i centrala Stockholm. Åtminstone en gång i veckan så försöker jag boka upp en lunch med någon som jag inte träffar normalt. Det kan vara folk ifrån utbildningar, det kan vara folk ifrån arbetsmöten. Det kan vara en slutkunder, installatörer eller samarbetspartner på ett eller annat sätt.
Dricker helst? Rooibos te.
Kom ett boktips! The Five AM Club av Robin Sharma. I särklass den bästa boken jag har läst.
Ok, och vad går den ut på? Den handlar om att avsätta en helig timme på morgonen. Att få en timme innan du normalt hade klivit upp där du gör din heliga ritual för dig själv. Det är 20 minuter intensiv träning, 20 minuter meditation eller förkovring i någonting och 20 minuter där du planerar dagen, vilket gör att du får en kanonstart på varje dag.
Och du följer detta, då förstår jag, eller? Inte alltid, men en ambition är att göra det.
Vad tittar du på? Serien Limitless med skådespelaren Chris Hemsworth. Den handlar om att pressa sina gränser, både vad det gäller extrem kyla, träning, fasta och så vidare.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Att man får utvecklas hela tiden. Det är så mångfacetterat. Man fastnar aldrig och sen har vi stor frihet att leda arbetet åt det hållet som vi vill.
När var det riktigt lycklig senast? Det var för två veckor sedan när jag var på en show med Magnus Betnér och jag skrattade så jag höll på att kissa på mig.
Säg bra låt! Imagnine med John Lennon.
Har du någon oanad talang? Jag kan dansa bugg.
Den beundrar du? Jag beundrar min sambo för hennes fantastiska tålamod. Hon har en superkraft där.
Om ni ska ha det mysigt en fredagskväll, hur ser upplägget ut då? Klassiska fredagsmyset som vi har i princip varje vecka är att barnen får välja ut en film och sen så sätter vi oss med en skål med popcorn och njuter tillsammans.
Hobby? Kampsport. Krav Maga och karate.
Vilken är din mest kända släkting? Det är ett långskott. Men jag är rätt övertygad om att det vi är släkt en herre som heter Theodore Postol. Han jobbar med USAs missilförsvar Postol är ett släktnamn, och han är till utseendet väldigt likt min farfar.
Har du någon gång varit med om något du inte kan förklara? Ja, jag har en bekant som är en healer. I alla år har hon hävdat att hon har massa egenskaper och förmågor, och jag trodde inte riktigt på det där. Men vid en tidpunkt hade jag en Grand Danois som blev jättesjuk. Den fick magomvridning och hamnade på veterinärklinik. Det var ganska säkert att hunden skulle dö utav det här, och i den där processen så hörde jag faktiskt av mig till den här vännen: ”Annie, om du har några förmågor, så använd dem nu.”
Och så tar det någon dag och så ringer de ifrån Södra Djursjukhuset och säger att ”Vi har goda nyheter. Atlas är piggare och har till och med varit ute och pinkat själv idag”.
Och efter det tar det inte lång tid innan Annie skickar ett meddelande till mig och skriver: ”Dennis, jag vet inte vad det här betyder, men jag ser Atlas kissa.”
Och jag kände och då blev jag troende på riktigt…
Så jag är tämligen övertygad om att det finns något som vi inte känner till.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser