Emma om kursen Tillitsbaserad styrning & ledning
Emma gick tillsammans med 5 kollegor Kunskapsgruppens kurs Tillitsbaserad styrning och ledning.
”Jag fick med mig väldigt mycket bra saker från den här utbildningen.”
Emma Wallin arbetar som enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun. Tillsammans med fem kollegor gick hon Kunskapsgruppens kurs Tillitsbaserad styrning och ledning.
– Det var en väldigt bra och kul utbildning. Charlotta (Lundgren. kursledare) var både skojig och väldigt rak.
I Uppsala har man redan sedan tidigare arbetat efter ett tillitsbaserat förhållningssätt, så det var inte så att allt var nytt.
– Men det är först efter den här utbildningen som jag på ett konkret sätt kunnat utöva mitt ledarskap utifrån dessa tankar. Jag fick en bra förståelse för varför ett tillitsbaserat förhållningssätt är att föredra, praktiska verktyg till hur jag kan utöva det och bra koll på hur jag kan skapa psykologiskt trygghet på min enhet. Jag är oerhört nöjd med utbildningen.
Lyssna på hela intervjun med Emma i KunskapsgruppenPodden!
BONUS – Emmas fem bästa champagnetips!
Något som Emma älskar nästan lika mycket som vår kurs i Tillitsbaserad styrning och ledning är champagne.
Så här får du fem kanontips att testa på hemmaplan eller varför inte om ni har en extravagant AW på jobbet?
- Louis Roederer – Cristal från 2015. Finns inte på Systembolaget, men går att beställa på Champagnen.se till vrakpriset 3499 kronor per flaska eller 20.994 per låda. Dock bör den ligga några år till innan den blir riktigt bra. Vad den passar till: Allt! En Cristal är alltid en Cristal och det finns inget bättre.
- La Chouette de Champillon, nr 77366, en Blanc de Noirs (60% pinot noir och 40% pinot meunier) som alltid går hem. Hemma hos mig kallar vi den Ugglan. Ofta kallad champinjonen. Pris: 349 spänn på systemet. Supertrevlig aperitif med. Funkar också bra till mat.
- Nicolas de Feuillatte, Blanc de Blancs Collection Vintage, 2017, nr 7592. En Blanc de Blanc (chardonnay) En årgångschampagne som absolut kan korkas upp direkt. Vår ”huschampagne”, vi har alltid minst en flaska hemma. Vi kallar den Påsen för att den kommer i en svart sammetspåse. Pris: 399:- på Systembolaget. Passar till löjromschips, fisk och skaldjur.
- André Clouet, Silver Brut Natur, nr 7546. En brut natur (pinot noir). Brut nature eller zero dosage innebär att inget socker tillsätts efter degorgering (den process vid framställningen där man får ut jästen ur flaskan). Pris: 399:- på Systembolaget. Ett mycket prisvärt vin som passar utmärkt till skaldjuren. (btw är André Clouettes alla champagner trevliga och mycket prisvärda, och ibland underskattade.)
- Pol Roger, Vintage Brut, 201, nr 77165. (60% pinot noir, 40% chardonnay). En favorit både av nostalgiska skäl och för att den är god. Kuriosa: Pol Roger är Winston Churchills favoritvinhus. Pris: 1599 på Systembolaget. Och vill du ha en vanlig Brut (Pinot noir, pinot meunier och chardonnay) så kommer du undan med några hundralappar mindre. Passar inför girls night out med lite salt chips till.
DEN HÄR KURSEN ÄR ETT PERFEKT AVSTAMP IN I DET TILLITSBASERADE LEDARSKAPET
Många chefer rapporterar att de har svårt att komma igång med det tillitsbaserade ledarskapet. Har man inte kunskapen om hur det tillitsbaserade förhållningssättet fungerar kan det verka flummigt och svårt att få grepp om.
EMMA har drömt om att bli socialarbetare hela sitt liv
Ålder: 41.
Bor? Uppsala.
Familjesituation? Sambo och en son som snart är tre år.
Uppväxt? Södertälje.
Typisk jobblunch? Jag går till pastastället rakt över gatan, köper en låda, går tillbaka, äter min pasta i köket med mina medarbetare.
Dricker helst? Champagne (Läs mer i separat text).
Kom med ett boktips! Jag läser ju mest feelgood-romaner, det är en liten skämskudde på detta men den senaste jag läste var den senaste i serien om de Sju systrarna. Av Lucinda Willams. Det enda som är störande med de böckerna är att de jämt blir räddade av män. Men man får liksom ta det för vad det är.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Socialarbetare.
Dream come true! Ja, det finns en sak jag gjorde på sexårsverksamheten. En bok som mina föräldrar hittade när de flyttade. Där har jag ritat en bild på vad jag ska bli när jag blir stor och skrivit ”När jag blir stor så ska jag jobba med fullisar och knarkare.”
Hur kom det sig? Min mamma var socialarbetare.
Vad tittar du på? Nu tittar vi på Eventyrlig oppussing, norskt program där de gör jättefina stugor.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Det finns så mycket som är roligt. Det är ju kul att få bestämma saker, haha! Men sedan tycker jag också om när man ser en person växa och blomma ut, och bli en duktig socialarbetare…att jag också är med och bidrar till det. Det tycker jag är jätteroligt.
Hur är en duktig socialarbetare då? Effektivt lyssnande, bra på att se hela individen. Trygg i sin roll, kanske även om man är ny i sin yrkesroll så behöver man känna sig trygg. Bra på att samarbeta.
När var du riktigt lycklig senast? I måndags.
Vad hände då? Det är barnförbjudet haha…men alltså, jag är ganska glad ganska ofta. Jag är väldigt sällan bekymrad.
En bra låt: Man In the Mirror med Michael Jackson.
Har du någon oanad talang? Ja, jag har ju musicerat mycket och har en musikutbildning. Jag har framfört koloratursopran-drillar, det är lite oanat kanske?
Vem beundrar du? Min chef Joakim Nordström. Mina föräldrar och min sambo.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? När jag måste sitta still och lyssna väldigt länge. Det tycker jag är tråkigt. Det var ju fantastiskt på den här utbildningen att hon lyckades hålla energin uppe hos en sådan här trött småbarnsmamma som jag.
Vilket var ditt första jobb? Det första sommarjobbet var på en utomhusteater där jag sydde scenkläder och målade gradäng och så där.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Då blir det löjromstoast och champagne.
Hobby? Jag tycker mycket om vintersport. Åker snowboard och skidor och långfärdsskridskor.
Vilken är din mest kända släkting? Jag har påbrå från Danmark och där hade jag släktingar som var ministrar. En socialminister och en statsminister, men vad de hette? Jag har ingen aning.