FAZILA OCH KOLLEGORNA KOM HEM FYLLDA AV INSPIRATION OCH KUNSKAP

Fazila Selava arbetar som undersköterska på förlossningen i Halmstad. Hon arbetar natt och har gjort det sedan 2018. Hon har gått vår konferens för undersköterskor.

Fazila om kursen Undersköterskan

– Jag är en ”akut-människa” och gillar när det händer saker så det passar mig perfekt. När de frågade om jag ville börja jobba här hann de knappt ställa färdigt frågan innan jag svarade ja, berättar Fazila.
Hon arbetar natt i ett team med tre barnmorskor, tre undersköterskor och en koordinator.
– Det underbara med att vara undersköterska är ju att man slipper all dokumentation och vi kan vara närvarande med patienterna och assistera läkarna och allt annat som ska göras. Men det är ett jättekul jobb!

Fazila kom på vår konferens för undersköterskor tillsammans med fyra kollegor.
– Det var superbra att vi kunde dela de här dagarna med varandra. Vi har haft kollegor som varit med tidigare och de kom hem så laddade och inspirerade, och så blev det för oss också.

Vad tyckte du om dagarna?

– Det var ett jättebra upplägg. Kursen var väldigt bra planerad, att man fick med alla bitar. Allt ifrån hur människan fungerar i stressade situationer, till juridik, etik, bemötande och hur man tar hand om sig själv. Allt det här som vi möts av varje dag i våra jobb – och även i privatlivet.

– Allt var bra men jag gillade ju Mia Törnbloms metoder kring hur jag utvecklas och vad är det jag mår bra av. Mia Törnblom var ju fantastisk, det tror jag alla tycker.

– Men också Angelicas perspektiv från att själv ha varit patient och hur små saker i bemötandet kan göra en stor skillnad. Jag fick med mig en hel del verktyg som jag aktivt tänker på att använda i vardagen. Det är en superhärlig att veta att det funkar.

Faktarutan om Fazila Sevala

Bor? Trönninge utanför Halmstad
Familjesituation? Man och två härliga barn. 13 och 18 år gamla.
Uppväxt? Jag har flyttat runt en del i min unga år. Jag är född Bosnien och har bott i Tyskland.
Hur länge bodde du i Tyskland? Mellan 1992-98. Vi bodde i Heidelberg, jättefin stad. Rekommenderar alla som är intresserade av kulturhistoria att resa dit.
Vad äter du på jobbet? Eftersom jag jobbar natt så blir det en fika kl. 24, den är obligatorisk. Då kan det bli en knäckemacka, men ibland kan det bli tårta också. Kaffe har vi ju alltid tillgängligt. Sedan brukar jag äta gröt någon gång vid 5-6-tiden. Men vi har inga fasta matuppehåll under natten.
Dricker helst? Jag gillar cocktails, om du tänker på det. Gärna en riktigt god mojito.
Kom med ett boktips! Där kräftorna sjunger av Delia Owens.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Det är att vara där när ett liv föds. Det går inte att beskriva med ord. Att få någon som är livrädd att lita på mig och få den att passera tröskeln där hon känner att hon kan lita på mig och följa mig. Det är fantastiskt.
Vilket är det äldsta klädesplagg du fortfarande har “in rotation”? Det är en klänning som jag har svårt att göra mig av med. En långklänning som är svart och beige och går att knyta i midjan. Superhärlig både på sommaren och vintern.
När var du riktigt lycklig senast? I natt när jag jobbade. Vi gjorde ett så bra jobb och fick någon att göra något den inte trodde den skulle klara. Det var fantastiskt.
Vad lyssnar du på? Jag lyssnar mest på Balkan-musik… Aleksandra Priovic med låten Ja Sam Odlično.
Vilket är ditt favoritgodis? Marianne.
Har du något du kan skryta med? Ja… Jag känner att med det jag har med mig i min ryggsäck så känner jag att jag har nått mina mål och drömmar i livet. Och det är jag stolt över. Jag fick ju först fly från Bosnien, och sedan att jag bara flyttade till Sverige utan att ha en aning om hur det är här.
Dit hat-ämne i skolan? Fysik. Kemi och fysik var inget bra…
Vem beundrar du? Min mamma.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Att städa. Det är verkligen en tidstjuv, det hade varit skönt att slippa.
Vilket var ditt första jobb? Jobbade som butiksbiträde i en klädbutik i en liten by två timar från Sarajevo.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Olika. Nu på fredag blir det ryggbiff och potatisgratäng. Det viktigaste är att familjen är hemma.
Hobby? Jag restaurerar saker, det är superroligt.
Vad var det senaste du restaurerade? Det var en pall jag köpte på loppis, den var gammal, smutsig och trasig. Men så sydde jag om tyget och gjorde egna knappar och målade om den. Blev jättebra! (Se bild.)
Vilken är din mest kända släkting? Jag har en släkting som är konstnär i Göteborg Edin Dzanic heter han. Han är nog den som är mest känd.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser