Ingela om kursen Arbetsrätt

På småföretag utan HR-avdelning faller det ofta på ekonomichefen att ta hand om bitarna som rör personal och arbetsrätt. Som för Ingela Andersson på Jämtställningar i Östersund.
– Jag ansvarar för bokföring, fakturering, löner, arbetsmiljö, anställningsavtal, ledighet – och så lite SAM på det, säger hon och skrattar.

 

Ingela Andersson

”kursledaren hade många exempel från verkligheten. Det var jättebra tycker jag.”

Ingela började på Jämtställningar för 1,5 år sedan efter att ha varit lärare i engelska och idrott i 25 år, och drivit ett eget enmansföretag vid sidan om jobbet i skolan. Men så skolade hon om sig och bytte bana. I utbildningen till ekonomi- och redovisningsassistent som hon gått ingick det visserligen lite arbetsrätt, men väl ute i yrkeslivet behövdes påfyllning av kunskap, och Ingela kände att det var dags att fräscha upp kunskaperna genom att gå Kunskapsgruppens kurs i Arbetsrätt.

– Det var lite olika saker som gjorde att jag kände att jag ville gå kursen. Dels så ska jag rapportera lönestatistik till Svenskt näringsliv och Byggnads och då måste jag ha koll på dels arbetstider, dels hur mycket de får jobba, hur mycket de vilar etc.

– Vi har inhyrd personal från utlandet och när de är här vill de jobba max för att sedan åka hem, och då måste jag ha koll på vad som gäller. Hur mycket de får jobba, hur mycket de måste vila, hela den biten. Jag kände att jag behövde fylla med specifik kunskap kring just arbetsrätt för när jag drev mitt företag var jag ju själv. Det var ju bara jag, så jag gjorde ju som jag ville. Men här måste jag ju ha lite mer koll, berättar Ingela.

Fick du svar på det du ville veta då?
– Ja, det fick jag, jag fick väldigt bra svar. Jag är otroligt nöjd. Och det var ett bra forum där man kunde ställa många frågor, och man fick bra uttömmande svar och kursledaren hade många exempel från verkligheten. Det var jättebra tycker jag.

Var det några andra speciella bitar du tyckte var givande?
– Ja, anställningsavtalet. Kursledaren tryckte mycket på att det är superviktigt att man är noga med det. Att man är tydlig och specifik så långt det bara går. Det blev någonting som jag verkligen tänker på nu när jag när jag ska skriva anställningsavtal.

Arbetsrätt

Kursen i arbetsrätt är perfekt för dig som vill lära dig arbetsrätt i praktiken. Du får kunskap så du kan försäkra dig om att du handlar korrekt och fattar rätt beslut i avgörande situationer.

 

Gå till kursen

Faktarutan

Bor? Brunflo, 1,5 mil utanför Östersund.
Familjesituation? Gift, två barn, 17 och 22.
Uppväxt? I Göteborg.
Var i Göteborg? I Haga, men mina föräldrar skiljdes när jag var 7 år, och mamma kommer härifrån. Så då fick jag följa på det tåget.
Känner du dig som en Jämtlänning eller som en Göteborgare? Du, jag känner mig inte som något faktiskt. Jag är en sån där hoppjerka, jag hör inte riktigt hemma någonstans känns det som.
Typisk jobblunch? Matlåda, ofta pasta, i fikarummet med byggkillarna.
Dricker helst: vatten
Kom med ett boktips! Jag läser ju en hel del, men jag kommer ju aldrig ihåg några titlar…jo! Där kräftorna sjunger av Delia Owens.
Tittar på? Brittiska kriminalserier.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Barnläkare.
Och när sket sig den drömmen? När mina gymnasiebetyg inte räckte till för att komma in.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Efter att ha jobbat som lärare i 25 år och här 1,5 år så måste jag säga friheten att styra min egen tid är det absolut bästa.
När var du riktigt lycklig senast? Men det var nog förra veckan. Familjen var på weekendresa i London och det var så himla mysigt att få vara tillsammans. Tyvärr så var ju inte sonen med dock, men han var saknad.
Vilket är ditt favoritgodis? Saltlaktrits.
Har du någon oanad talang? Jag är en hejare på att sticka.
Vem beundrar du? Jag beundrar väl mer två kategorier av människor. Dels Parasportare. De beundrar jag verkligen för att dels är de ju duktiga på sin idrott, men sen har de även ett
funktionshinder som gör att de har ännu en nivå att kliva över. Och så beundrar jag företagare som har byggt upp sin verksamhet av egen kraft och liksom skapat och kämpat och fått det att fungera. De som har gjort det själva och inte ärvt det eller tagit över, startat det från grunden och fått det att lyckas. De beundrar jag för sin energi, sin kraft och sin dedikation.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Att jaga killarna när de inte har fyllt tid så att jag kan göra mitt jobb. Det är nog det tråkigaste.
Vilket var ditt första jobb? Det var att dela ut morgontidningen, cykelbud.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Då blir det att tända upp en brasa i kakelugnen. Ett glas bubbel och lite soft musik och ett samtal där vi sammanfattar veckan och ser framåt.
Hobby? Jag älskat att åka längdskidor
Vilken är din mest kända släkting? Det måste vara min kusin Erika som spelar i Catwagon.
Catwagon? Ett band som spelar lite bluegrass, country, rock så där. Har legat på P4-toppen här i Östersund.
Har du varit med om något du inte kan förklara? Ja, men det tror jag många har i och för sig. Déjà vu när jag har kommit till ett ställe där jag aldrig har varit förut och ändå vet precis hur jag ska gå för att komma till ett visst ställe.
Säg något som irriterar dig i vardagen! Att behöva kliva över skorna innanför dörren så att man inte snubblar när man kommer hem, hur svårt kan det vara att ställa in dem i skohyllan?!

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser