John om kursen att leda i det lilla företaget

Hur vet man om man är en bra chef eller inte? Särskilt i ett litet företag där man är den ende chefen.
– Som egenföretagare är man ganska ensam och jag var nyfiken på att få reda på hur jag är som ledare. Vad jag gör som är rätt och bra, och är det något jag ska ändra på? Är jag ok, eller är jag kass som arbetsgivare? Det är ingen som säger det till mig på dagarna, berättar John Bäckström som har gått vår kurs Att leda i det lilla företaget.

 

John fick feedbacken han ville ha

John Bäckström driver Hjärnarps Plåtslageri och Takservice där han har fem anställda. Som så många andra småföretagare är dagarna fyllda av allehanda olika uppgifter.
– Det är en blandning mellan att släcka bränder, vara ute på fältet och jobba själv och sköta kontorsuppgifterna, säger John. Det är ibland lite jobbigt, men alltid roligt.
Det råder underskott på plåtslagare och att få tag i arbetskraft är en flaskhals för att företaget ska växa.
– Sedan har jag aldrig velat vara stor, men några till hade vi kunnat vara.

Om du ska lobba för plåtslageriet, vad är det bästa med jobbet?
– Ja, jag gillar ju det här med att vara utomhus. Friheten och egen planering. Och det är socialt, ett hjälpande yrke där folk blir glada när du kommer och uppskattar det du gör.
– Och är man en sådan anställd som vill ha mycket eget ansvar så kan man få 6-7 projekt samtidigt, då kan man själv styra och ställa. Man kan tajma sina bockdagar när man tillverkar sina bitar och arbetar i verkstaden, och välja att vara ute när det är lite bättre väder.

Just vädret är kanske det som gjort att fler väljer att hellre bli till exempel elektriker och rörläggare, än plåtslagare.
– Ja, man måste klara att jobba ute en hel dag i 2-3 grader, regn och så blåst på köpet, så är det bara. Därför är Peltorlurar vår bästa vän, man får försvinna i sina tankar till musik eller en bra podd.
Och i branscher där det gäller att vara rädd om sina anställda är ett bra ledarskap extra viktigt. Man har inte råd att mista arbetskraft på grund av att man är en dålig chef.
John gick kursen Att leda i det lilla företaget för att få påfyllning, men också feedback i sitt ledarskap.
– Som egenföretagare är man ganska ensam och jag var nyfiken på att få reda på hur jag är som ledare. Vad jag gör som är rätt och bra, och är det något jag ska ändra på? Är jag ok, eller är jag kass som arbetsgivare? Det är ingen som säger det till mig på dagarna.

Fick du den feedbacken på kursen?
– Ja det tycker jag. Jag kan absolut göra förändringar, men jag känner också att jag gör det ganska bra med killarna.
En annan positiv bieffekt av att kursen riktar sig till personer med liknande utmaningar i vardagen, är att man kan lära sig av varandra.
– Jag hamnade med himla goa kurskamrater, och det var ett väldigt bra utbyte mellan oss. Det var väldigt matnyttigt det också.

Vad tyckte du annars om kursen?
– Jag tyckte det var bra att den hade en bredd med många viktiga parametrar, men ändå utan att tumma på något. Och sedan var ju Sofia fantastiskt duktig som kursledare. Hon hade ett stort engagemang och kunde fånga upp alla deltagare.

ATT LEDA I ETT LITET FÖRETAG ÄR UTMANANDE

Som chef i ett litet företag är det lätt att känna sig splittrad mellan olika roller. Dels arbetar du helt säkert operativt samtidigt som du leder dina kollegor. Ofta tar den dagliga verksamheten så mycket kraft och energi att det kan vara svårt att lyfta blicken och se långsiktigt framåt.

 

Läs mer om kursen här!

Snabba fakta om John Bäckström

Bor? Hjärnarp.
Familjesituation? Sambo, två barn och hund.
Uppväxt? Jag är född i Norrland och bodde i Piteå till jag var 10 år, då jag tvångsnedflyttades till Halland av mina föräldrar.
Typisk jobblunch? Det som går fort att äta. Typ en tallrik fil och müsli.
Dricker helst? En god fredagsöl. Ljus lager, gärna över 5%.
Tittar på? Suits.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Att ingen dag är den andra lik.
När var du riktigt lycklig senast? Får bli en klassiker… Vid förlossningen av mina 2 barn, sen de få korta stunderna när man verkligen kan känna att allt i livet är i 100% fas.
En bra låt: Jag är radiolyssnare just nu… What´s the point med Darin tycker jag är bra.
Vilket är ditt favoritgodis? Sötlakrits.
Har du någon talang? Bollsporter. Jag är gammal pingisspelare. Men nu är det tennis, padel och golf som gäller.
Ditt hat-ämne i skolan? Alla, haha! Men det var nog särskilt kemi, hade en hemsk lärare där.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Fakturering.
Vilket var ditt första jobb? Plocka jordgubbar och stå i golf-kiosk. På Skogaby utanför Laholm.
Poddtips? P3-dokumentär.
Har du någonsin fått höra att du liknar en kändis? Nej tyvärr. Jag skulle velat vara Nicholas Cage, haha.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser