Katarina om kursen Att leda andra utan att vara chef

Arbetsterapeuten Katarina Samuelsson hade ingen erfarenhet av att vara chef tidigare när hon fick ta hand om ett utvecklingsprojekt på sitt arbete hos SDF Södermalm. För att få mer kött på benen så gick hon Kunskapsgruppens utbildning ”Att leda andra utan att vara chef”.

Katarina Samuelsson på jobbet

”KUNSKAPEN OM HUR GRUPPER FUNGERAR HAR HJÄLPT MIG MYCKET!”

Katarina Samuelsson är arbetsterapeut och verksamhetspedagog och i de rollerna har hon drivit projekt utan att ha haft personalansvar. Något som kräver att man är en extra bra ledare.
– Jag är ju inte deras chef. ”Jag kan inte gå in och säga det här var kasst, jag förväntar mig mer!”. Utan jag måste få folk att bli motiverade på andra sätt, säger Katarina med ett skratt.

– Jag valde att gå den här kursen för att jag var i en position som projektledare, och också verksamhetspedagog. I båda rollerna handlar det om att leda människor i förändring och in i nya arbetssätt. Samtidigt var ju jag inte chef över de som var med i det här projektet, så då tyckte både jag och min chef att den här kursen såg bra ut.

Var det något du var extra intresserad av?

– Dels det här med att leda utan att vara vara chef, så klart. Det kan vara jätteknepigt. Men också hur man ska hantera att ge kritik och feedback. Och hur får man människorna att växa?

Vad tyckte du om kursen?

– Jag tyckte den var rolig. Kursledaren var jättebra. Och sedan var gruppen väldigt bra. Vi kom från så olika håll, men vi kunde samtala om gemensamma problem. Och det var kul att höra att elektrikern, läraren, den som jobbade på bank och vi som jobbar i socialt arbete kunde diskutera samma frågor och ha utbyte av varandra.

Något som du känner fastnade lite extra av det ni gick igenom?

– En grej som var bra, som jag hade nosat på lite tidigare också, det är det här med grupprocesserna. Vilka olika stadier som en grupp går igenom. Och det har hjälpt mig ofta. Om det är så att det är något i en grupp som inte fungerar så kan jag tänka: ”ja, det är ganska normalt i den fas de är i nu”, istället för att ta ett för stort personligt ansvar för att allt inte är perfekt. Och i stället vara ganska trygg i att det kommer att bli bättre.

ATT LEDA ANDRA UTAN ATT VARA CHEF

Kursen för dig som leder en arbetsgrupp utan ett formellt chefsansvar. Hitta din outnyttjade potential som ledare, skapa engagemang och locka fram drivkrafter hos dina medarbetare.

 

Gå till kursen

FAKTArutan

Katarina Samuelsson

 

Namn: Katarina Samuelsson
Ålder: 33
Familj: Man och två döttrar, 6 och 4 år.
Bor: Järvastaden, Solna
Gör på fritiden: Har precis börjat med long board. Drömde om det när jag var 10-11 och såg alla killar åka, men då vågade jag inte. Min man har åkt mycket skateboard och köpte mig en nu. Och det är väldigt stimulerande att göra någonting nytt, som bara är för mig.
Jobbar med: Arbetar som verksamhetspedagog och arbetsterapeut inom Boendestödsgruppen på Stadsdelsförvaltningen Södermalm. Boendestödsgruppens uppdrag är att tillhandahålla boende och boendestöd till brukare från 18 och 64 år, och i vissa fall även till personer över 64 år. Även till familjer med underåriga barn tillhör målgruppen. Brukarna är en bred grupp med många olika typer av svårigheter som på egen hand har svårt att klara sitt boende, sin sysselsättning eller fritid på grund av att de har;

  • beroendeproblematik
  • har varit utsatta för våld i nära relation
  • är nyetablerade i det svenska samhället

Verksamheten ger stöd till personer som beviljats bistånd i form av boende i stadsdelsförvaltningens tränings- eller försökslägenheter, jourlägenheter, mellanboenden för våldsutsatta samt fristående stiftelselägenheter.

 

Bästa chefen du har haft?

Svårt val, jag har 2 chefer som betyder väldigt mycket för mig. Min ex-chef Ann Danneker som alltid har trott på mig, även när jag själv har tvivlat, hon har alltid stöttat mig i mitt ledarskap och gett mig förtroendet att utveckla hennes verksamhet. Min nuvarande chef Maria Sipilä. Hon bryr sig om varje medarbetare i vår arbetsgrupp, hon bryr sig om hur vi mår på jobbet och privat. Och hon brinner också för våra klienter som vi ger stöd. Så hon har ett helhetsgrepp.

 

Bästa kollegan du har haft?

Mats Nilsson, som är i min arbetsgrupp nu. Jag träffade honom när jag började jobba och var nyutexaminerad. Han är totalt prestigelös. Och vi stöttar varandra utan avundsjuka, och hjälper varandra att trivas och göra ett bra jobb.

 

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser