4 FRÅGOR TILL Kristina om kursen Tillitsbaserad styrning och ledning

Kristina Jältborn, enhetschef i vuxenpsykiatrin i Skåne har gått Kunskapsgruppens kurs Tillitsbaserad styrning och ledning.

”Det var jätte- jättenyttigt att gå de här dagarna. De bara försvann iväg liksom, det var SÅ intressant.”

Hur kom det sig att du gick den här kursen?
– Den dök upp i flödet med olika utbildningar som finns och då sa jag till min kollega att ”det här hade väl varit någonting?” Vi har delat ledarskap och är ganska nya på den här arbetsplatsen även om vi båda har arbetat som chefer i många år sedan tidigare. Och vi har en väldigt välfungerande mottagning, men för att bibehålla det och att känna att vi är på rätt väg, så kändes det som – den här behöver vi gå!

Vad tyckte du om utbildningen?
– Det var över mina förväntningar. Jag hade hoppats på lite tips och råd, och jag fick mer än väl av det. Och vi fick också syn på vad det är som vi gör bra och vad vi kan göra annorlunda.

Det var jätte- jättenyttigt att gå de här dagarna. De bara försvann iväg liksom, det var SÅ intressant.

Vad tyckte du om kursledaren Charlotta Lundgren?
Helt fantastiskt och hon var tydlig och väldigt intressant att lyssna på.
Det var väldigt, väldigt roligt att höra exempel från verkligheten också, utifrån hennes erfarenheter. Det är sådant som gör att kunskapen fastnar på ett annat sätt. Hon var jätte- jätteduktig som föreläsare helt enkelt.

Är det något du gör annorlunda nu efter kursen?
Ja, jag jobbar till exempel jättemycket med att själv vara mer tydlig nu. Det är så lätt att tro att alla ska veta vad jag tänker och hur jag anser att saker ska vara. Ser jag någon som ser ut som ett frågetecken nu så tänker jag inte att den är ointresserad – jag tänker att här har inte budskapet gått fram. Och då ser jag till att vara ännu tydligare och till exempel säga ”jag menar så här och jag vill att du tar tag i detta och jag vill att du ska vara klar inom en vecka. Är det OK?”

DEN HÄR KURSEN ÄR ETT PERFEKT AVSTAMP IN I DET TILLITSBASERADE LEDARSKAPET

Många chefer rapporterar att de har svårt att komma igång med det tillitsbaserade ledarskapet. Har man inte kunskapen om hur det tillitsbaserade förhållningssättet fungerar kan det verka flummigt och svårt att få grepp om.

Läs mer om kursen här!

Frågor & svar om annat

Bor? Kristanstad.
Familjesituation? Ensamstående, har en dotter på 33-år.
Uppväxt? Mestadels i Skåne.
Typisk jobblunch? Har med mig matlåda och äter tillsammans med personalen.
Dricker helst? Till vardags bubbelvatten, till fest rött vin.
Kom med ett boktips! Jag läser mycket… Men ett tips… Jo Nesbøs deckare är bra.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Möbelsnickare. Min morfar hade ett sågeri och jag höll alltid på att såga, svarva och hyvla där. Men på den tiden skulle inte tjejer bli snickare. Så när Syo-konsulenten sa att jag borde gå vårdlinjen så gjorde jag det.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Att ha med alla härliga människor att göra, och att kunna känna att vi verkligen gör skillnad för våra patienter. Det är… Wow!
När var du riktigt lycklig senast? Ja, det var nog faktiskt senast igår som jag fick en liten lyckokänsla. Det var en person som tackade för någonting jag hade hjälpt till med här på jobbet, och jag fick en blomma. Då kände jag både tacksamhet och lycka över att kunna finnas till hands.
En bra låt? Tycker ju om all musik, men jag älskar ju vad heter den… Den som de sjunger i EN värsting till syster. I Will Follow Him.
Vilket är ditt favoritgodis? Choklad.
Har du någon oanad talang? Jag är bra på träslöjd.
Vem är beundrar du? Jag beundrar människor som vågar stå för den de är, som inte gömmer sig bakom någon fasad.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Alltså, det här med budget är ju inte så kul…
Vilket var ditt första jobb? Jag stod i disken på Liljeholmens AMU-center.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Jag tycker ju om att gå ut och träffa mina vänner. Så då har vi ett ställe här i Kristianstad vi går till där vi ses och umgås.
Vilken är din mest kända släkting? Vi har någon form av släktskap med Roger Pontare.
Har du någonsin fått höra att du liknar en kändis? Ja, Tjorven.
Säg något som irriterar dig i vardagen. När folk ändå inte kan ta hänsyn till varandra slänger dörrar i ansiktet på varandra. De tränger sig förbi i köer och bufflar sig fram.
Har du varit med om något du inte kan förklara? Ja, det var nyårsafton 1990, min dotter var nyfödd, och vi var på väg till en fest. Då såg jag en vit häst och kände att det var något konstigt. Och jag sa till dotterns pappa att: ”Kom ihåg att jag säger att klockan är 15.00 på nyårsafton 1990, och att det är någonting som händer just nu”. Dagen efter när vi var iväg från den här festen så ringer min faster till och säger att det har hänt någonting. Då sa jag bara att ”Det hände igår klockan kl. 15 va?”, ”Ja, hur vet du det?”, sa hon. ”Din farmor dog då”.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser