Linda om kursen Excel för självlärda

Att kliva in i Östgötaköks lokaler i Norrköping kan ge en lätt religiös känsla. I en stor ljusgård med högt till tak sitter människor och äter lunch eller fikar andaktsfullt.
Och mitt i allt finns en pool, lite som en större variant av en sådan där dopbassäng man kan hitta hos vissa frikyrkor.

Linda Excel för självlärda

”Nu vågar jag surfa runt i Excel utan att vara rädd att förstöra något.”

En som rör sig vant i de här miljöerna är Linda Simón Bejborn som har jobbat i Norrköpings restaurangliv sedan hon inledde karriären som garderobiär för 22 år sedan.
Nu är hon enhetschef på Östgötakök. Och lika trygg som hon är när det gäller att ta hand om gäster och personal, lika osäker var hon när det gällde Excel.
– Jag är ju verkligen självlärd i Excel, säger Linda. Det började för några år sedan med att jag gjorde inventeringslistor i Word, men när jag hade gjort det en gång i månaden i ett år så kände jag att ”Nej, det här går inte. Jag måste lära mig Excel!”

Gick du en kurs då?
– Nej, då googlade jag mig fram till hur man lär sig plus och minus och gånger och sådant i Excel. Och sedan har jag fortsatt att googla när jag vill veta något. Och det går ju att komma fram en bit så. Men till slut kände jag att mitt behov var större än mitt kunnande, och då valde jag att gå Excel för självlärda.

Vad tyckte du om kursen?
Jag tyckte kursen var jättebra. Kursledaren var superhärlig och pratade i termer som man förstod. Sedan var ju min stora farhåga att jag skulle sitta där och vara helt rudis medan alla andra var jätteduktiga.
– Men Niclas lade upp kursen så att jag tror att alla som var där fick tillgodose de behov de själva hade. Även om vi var på lite olika nivå, och använder Excel på lite olika sätt.
– Det är som ett spinningpass; vissa är jättebra tränade och andra inte, men alla går därifrån lika nöjda och trötta, säger Linda som fick upp intresset och modet att arbeta mer i Excel efter kursen.
– Excel är ju en värld som är så jäkla cool. Och den har man inte vågat fördjupa sig i tidigare, för så fort man försöker göra det så säger systemet ifrån och då blir man ju lite rädd och backar och struntar i det. Men kursledaren visade hur det funkade, så att man förstår vad som händer och varför man måste göra vissa saker för att det ska blir rätt.

 

 

Vad använder du Excel till i vardagen?
– Inventerar, jag gör scheman, och sedan använder jag Excel när jag ska ta ut offerter och sådant också. I vårt bokningssystem är Excel grunden. Och då är det bra att vara trygg när man ska gå in och ändra i till exempel en bokningsbekräftelse som är enExcelfil. Och det törs man inte om man inte jobbar i Excel i vanliga fall. För man är rädd att radera någonstans och man tror att man bara tar bort ett ord och så raderar man i stället en hel radda med ord, och plötsligt så står man där och bara ”shit vad gjorde jag nu!?”.
-Att ha gått den här kursen har för mig gjort att jag har vågat surfa runt i Excel och testa utan att vara rädd att förstöra något.

Något annat du vill plussa för?
–  Det var väldigt bra att man hade sin egen dator. Då kunde man hålla lite koll på mailen och visste vad som kom in där under dagen. Den kombon tyckte jag var väldigt bra.
– Plus allt det man sparade ner, det har man ju med sig hem sedan. Och det har varit en jättehjälp för mig. Det kan lätt bli ”åh shit, hur gör man det där?” när man kommer tillbaka. Men nu kan jag ju kolla på de filerna vi laddade ner, plus kompendiet som är väldigt lätt att bläddra i, det har jag använt många gånger redan.

Har du kollat någonting på e-learningen? Där får du ju korta koncisa filmer som visar momenten ni har gått igenom på kursen?
– Nej.

Det borde du göra.
– Ja, det får jag göra.

Något mer?
– När man jobbar så här som jag gör med att intensivt ta hand om folk hela dagarna, att komma iväg och bli lite bortskämd och inte behöva bära bort sin disk och så… det är ju lyxigt bara det, säger Linda och ler.

 

EXCEL FÖR SJÄLVLÄRDA

Kursen för dig som lärt dig Excel på egen hand. Lär dig de snabbaste, smartaste, snyggaste och säkraste sätten att arbeta med Excel och få ut mesta möjliga av programmet.

LÄS MER OM KURSEN HÄR!

FAKTARUTAN

Ålder: 36 år.
Bor: Norrköping.
Familj:  Man och 2 barn.
Transportsätt till jobbet: Bil.
Yrke:
Enhetschef.
Det roligaste med mitt jobb: Stora events.
Mitt drömjobb när jag var liten: Hästskötare.
Gör på fritiden:  Umgås med familj och vänner.
Typisk jobblunch: När alla andra ätit, äter jag och mina kollegor.
Fikas det gemensamt på jobbet? 
Ja, efter lunch.
Lyssnar du på något när du jobbar?  Musik eller podd ibland.
Så förkovrar jag mig i mitt jobb (förutom att gå på kurs): Läser mycket artiklar, lyssnar på kollegor för att utvecklas i mitt ledarskap.
Ser på tv: Modern Family.
En bra bok:  Allt med Marian Keyes (när jag var yngre).
Har gått Kunskapsgruppens utbildning:  Excel för självlärda.

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser