Linn om kursen Grundläggande företagsekonomi för icke-ekonomer

Det är fascinerande vilka företag som kan gömma sig där man minst anar det.
Om man till exempel åker till utkanten av Bollebygd, korsar en järnväg, håller höger ner för en liten backe, passerar Thorssons Schakt så kommer man fram till ett företag som gör vad då?

Gissa!

Gissade du på allt annat än maskiner som precisionsskär med hjälp av en jetvattenstråle så gissade du fel. För det är nämligen det man gör på Fineparts i Bollebygd. Ett bolag som fortfarande är i start up-fasen men ändå har några av världens största företag som kunder.

Linn Palm

”Kursen gjorde ekonomi lättförståeligt”

– Vi är ju ett företag som är på gång, även om vi inte går med vinst än. Vi finns på börsen, men håller på att reda ut vad det här verktyget vi tillverkar kan användas till, berättar Linn Palm som arbetar som Operation Coordinator på företaget.

– Vi har kunder som SKF, som vi vet vad de använder maskinen till. Och vi har sålt till Google och Apple, men vi vet inte riktigt vad de gör med maskinerna.

  • Linn Palm
    Som av en tillfällighet låg dokumentation, bok och anteckningar framme på Linns skrivbord när Kunskapsgruppen kom på besök. - De är jättebra att ha att slå upp och kolla i, säger Linn.

Precis som för många andra som arbetar i små dynamiska företag spänner hennes arbetsuppgifter över ett brett spektra.

– Jag jobbar med allt ifrån inköp till all ekonomi i form av kund- och leverantörsreskontra och en del bokföring. All distribution, allt som har med logistik att göra, tull… Och mycket mer, säger Linn som för några månader sedan valde att gå Kunskapsgruppens kurs Grundläggande företagsekonomi för icke-ekonomer.

– Jag är gymnasieekonom i grunden, så jag har alltid haft med mig det tänket. Men kanske inte fullt ut som en som arbetar som ekonom eller revisor har. Och när vi bytte VD så tyckte han att jag skulle gå den här utbildningen för att bredda mina kunskaper i hela kedjan.

– Jag har ju mest jobbat i resultaträkningen tidigare, kan man säga. Fakturor in och ut och det är lite månadsavstämningar med revisorn och lite lager och sådant. Men mest har det varit att jag har fått instruktioner att ”så här ska du göra”, utan att jag har helt förstått hur det har hängt ihop.

– Den förre VD:n tog mycket av det ansvaret, och när han slutade så var det tänkt att jag skulle ta över mer av de här uppgifterna. Och det gör jag också nu.

”Jag trodde att det skulle vara torrare än det var, men tack vare Christina så blev det väldigt lätt och bra.”

 

GÅ TILL KURSEN

Vad tyckte du om kursen?
– Jättebra. Jag är mycket positivt överraskad! Christina som höll kursen är väldigt bra, hon gjorde ekonomi lättförståeligt.

Varför blev du överraskad över att kursen var så bra?
– Jag trodde att det skulle vara torrare än det var, men tack vare Christina så blev det väldigt lätt och bra.

Har du ändrat något efter kursen?
– Jag har ju fått ett jäkla bra tips! Jag har börjat med pivot-tabeller.

Va!? Var det lilla excelpasset på slutet som satte sig mest?
– Haha! Ja, jag har ju jobbat i pivot-tabeller tidigare och tänkt att det där ska jag lära mig. Men det har inte blivit av, och så visade hon precis exakt det jag behövde.

– Men annars så har jag ju en större kunskap nu. När jag pratar med Emma, vår revisor, så förstår jag ju varför vi gör olika saker. Och då är det också väldigt bra att ha anteckningarna och dokumentationen att gå tillbaka till. Det är enkelt att slå upp och hitta här, säger Linn och pekar på den utskrivna pappersdokumentationen hon har liggande på skrivbordet.

GRUNDLÄGGANDE FÖRETAGSEKONOMI FÖR ICKE-EKONOMER

Få förståelse för grundläggande företagsekonomi på endast två dagar. Lär dig tyda ekonomiska rapporter, lägga budgetar och göra kalkyler. Detta är en intensiv och lärorik utbildning som varvar teori med praktik.

 

GÅ TILL KURSEN

FAKTARUTAN

Namn: Linn Palm.
Ålder: 45.
Bor: Byttorp, Borås.
Familj: Saga 22, Emmy 18 och pojkvän Henrik.
Transportsätt till jobbet: Renault Clio.
Yrke: Operation Coordinator.
Det roligaste med mitt jobb: Att varje dag ser olika ut. Att arbeta i en liten organisation där man ställs inför olika typer av utmaningar varje dag är absolut speciellt men också det som gör mitt jobb så utvecklande och skoj.
Min tråkigaste arbetsuppgift: Svår fråga… Jag har väldigt varierande arbetsuppgifter och det är det som gör jobbet roligt. Vill inte vara utan något. (Eller kanske att jaga in kvitton… Det är sådär kul…).
Det jag skulle bli ”egentligen”/Mitt drömjobb när jag var liten: Jobba i godiskiosk, när jag blev lite äldre ville jag bli läkarsekreterare.
Gör på fritiden: Älskar att laga mat, lyssna på musik, leta god suröl, pussla, Power-Walks och umgås med min pojkvän.
Typisk jobblunch: Rester i låda ifrån gårdagens middag (pasta, chili con carne etc.)
Lyssnar du på något när du jobbar? Chefens hårdrockslista på Spotify, han sitter mittemot så jag har inget val. Som tur är har han bra musiksmak 🙂 Annars P3.
Så förkovrar jag mig i mitt jobb (förutom att gå på kurs): Jag lär mig nya saker hela tiden. Vi är start-up, vi är få, mitt ansvar är brett och jag lär mig mycket själv genom kontaktnät och Google.
Ser på tv: Matlagning och alla former av läskiga kriminaldokumentärer.

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser