Lotten om kursen SÅ EFFEKTIVISERAR DU ARBETSDAGEN

Lotten Alveling arbetar i Åtvidaberg som kundserviceansvarig. Hon har gått vår onlinekurs i personlig effektivitet och stresshantering. Här berättar hon vad hon tyckte om kursen.

”Kursen var suverän och Petra Brask var väldigt rolig.”

Berätta om dig själv och vad du jobbar med och vad företaget gör.
Jag heter Lotten, är 44 år gammal och kommer från Västervik. Jag jobbar i Åtvidaberg på ett företag som utvecklar, tillverkar och säljer utrustning för smörjning. Jag är ansvarig för kundservicen på företaget och har jobbat här i 22 år.

Varför ville du gå vår kurs i personlig effektivitet och stresshantering?
Jag ville gå kursen eftersom ämnet är ett av mina intressen. Jag fullkomligen plöjer litteratur i ämnet och lyssnar gärna på poddar om hur man effektiviserar på jobbet och hemma. En gång läste jag boken Från frustration till flow med lean@home av Eva Jarlsdotter och började tillämpa LEAN hemma. Jag började prata om tvättflödet och läxflödet och familjen blev ganska trötta på mig, haha. Min förhoppning är att jag tillslut ska nå ett tillstånd där allt nödvändigt finns på plats i form av färdiga rutiner, så att allt bara funkar automatiskt. Så att jag slipper tänka, och kan ägna all tid som blir över åt att skriva böcker, haha.

Första gången jag hörde talas om Petra var när jag såg TV-programmet Tidsjakten 2014. Jag fastnade direkt för hennes karismatiska och sympatiska framtoning.

Vad tyckte du om kursen?
Kursen var suverän och Petra Brask var väldigt rolig. Första gången jag hörde talas om Petra var när jag såg TV-programmet Tidsjakten 2014. Jag fastnade direkt för hennes karismatiska och sympatiska framtoning och älskade alla tips hon kom med. Jag lyssnar på hennes podd Tidspodden, så det var en dröm att få gå en heldagskurs med henne! Hon kom med många kloka och smarta tips både när det gäller hur man kan använda tekniska lösningar och på vad man kan ha för strategier.

Hur var det att följa den online?
Det var jätteskönt att kunna gå kursen från min egen arbetsplats. Jag är en aning osocial och gillade att sitta själv vid datorn och ändå känna att jag ”var med” i kurslokalen. Det var väldigt smart upplagt, vi som var med online hade som ett eget ”ombud” i kurslokalen i form av Fredrik från Kunskapsgruppen. När det blev dags för gruppdiskussioner och liknande så fanns han där och bollade med oss. Han kunde även upprepa grejer om det var nåt vi missat. Han kunde även agera språkrör för oss, ut mot kurslokalen, om det var nåt vi ville fråga eller säga. Vi såg hela kurslokalen och de andra deltagarna på skärmen. Vi såg även föreläsarens egen skärm, Fredrik från Kunskapsgruppens skärm, och övriga Zoom-deltagares skärmar. Otroligt genomtänkt upplägg.

Den här kursen fick mig att börja tänka mer på att jobbtid ska vara jobbtid och fritid ska vara fritid.

Är det något särskilt du tar med dig ifrån den?
Ja, framförallt så har jag lärt mig flera smarta saker om Outlook som jag inte hade en aning om innan. Jag hanterar 70-100 mail per dag och har nu lärt mig att skapa ”regler” i outlook så att dessa mail blir insorterade i rätt mapp automatiskt. Det känns som om outlook är en outforskad guldgruva och jag ska nog försöka hitta ytterligare en kurs för att lära mig ännu mer om det. Sedan tyckte jag att det var värdefullt att reflektera över det här med hur man hanterar arbete kontra fritid. Under pandemin jobbade jag hemifrån, vilket gjorde att jag kom in i en vana att alltid ha jobbdatorn framme på köksbordet och aldrig riktigt koppla bort jobbet. Den här kursen fick mig att börja tänka mer på att jobbtid ska vara jobbtid och fritid ska vara fritid. Det var skönt också att sömn, mat och träning togs upp som en självklar del av ett effektivt arbetsliv. Det är ju lätt att tro att man ”är bättre” om man skippar alla sina egna behov och bara går all in på jobbet. Men Petra påminde om att det bästa man kan göra för sin arbetsgivare är att först ta hand om sig själv, så att man orkar med sitt arbete.

SÅ EFFEKTIVISERAR DU ARBETSDAGEN

Få mer gjort och stressa mindre!

 

Gå till kursen

Snabba frågor till Lotten

Jobbar som? Jag jobbar på ett företag som utvecklar, tillverkar och säljer utrustning för smörjning. Exempel på kunder kan vara stora pappersbruk som behöver smörjutrustning på sina pappersmaskiner. Min uppgift på företaget är att sköta kundservice.
Familj? Barnen Gustav (8) och Karin (13) samt en make.
Bor? Jag bor mitt ute på landet i en liten by som heter Önhult. Den ligger mitt emellan Västervik och Linköping.
Roligaste med ditt jobb? Att hjälpa kunder så att de blir nöjda och glada. Jag är servicemänniska in i märgen, och mår bra när andra är nöjda.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Jag ville bli en av de tre musketörerna… Helst Athos…
Typisk jobblunch? Jag löptränar eller powerwalkar på luncherna, och äter ofta vid skrivbordet efter det. Jag äter nästan inget kött, så det blir mycket halloumi, soppor, sallader med ost och nötter.
Lästips? Jag läser mycket feelgood eftersom jag försöker skriva en feelgoodroman själv. Det är lättsmält, lättläst och trevligt. Bästa feelgoodförfattarna är Eli Åhman Owetz och Jenny Fagerlund. Perfekt läsning för hängmattan i sommar. Annars läser jag enorma mängder facklitteratur om allt möjligt. Jag vet att jag nämnde nån gång i ett samtal med en kompis att jag läste en bok om potatiskrisen på Irland 1845 (Svart Potatis av Pär Lodin). Kompisen började skratta rakt ut, han tyckte verkligen att jag var en kuf, haha.
Streamingtips? Hela familjen älskar serien Modern Family på Disney+. Jag gillar också matprogrammet Somebody Feed Phil på Netflix.
Poddtips? Bästa podden är Tidspodden med Petra Brask och Lena Lid Falkman. Annars gillar jag poddar om psykologi, relationer och personlig utveckling. Jag lyssnar på poddar när jag löptränar på lunchen.
Senast lyssnade låt på Spotify? Jag är besatt av Westlife och var på sju konserter med dem på Irland/Nordirland/England sommaren innan pandemin bröt ut. Jag upptäckte dem av en slump när jag råkade få en glimt av dem på teve 2012. Innan dess hade jag varit lite snobbig och tänkt att pojkband inte kunde sjunga. Numera vet jag bättre. Shane och Mark i Westlife har två av de bästa sångröster jag nånsin hört. Så senast spelade låten är End of Time från deras senaste album Wild Dreams.
Vilket var ditt första jobb? Jag hade två förstajobb samtidigt. Jag jobbade som dekoratör på Skotten Stormarknad i Västervik en dag per veckan, och på byten & återköp på IKEA i Linköping resten av tiden. Hela lönen gick åt till tåg, buss och taxi eftersom jag saknade körkort och bodde på landet mitt emellan Västervik och Linköping, haha.
Vad gör du på fritiden? Fritiden ägnar jag åt barnen, men jag har hört rykten om att det kommer en tid då de inte vill ha mamma springandes efter dem. Så jag har en diger lista över egna intressen som jag bara väntar på att få ägna mig åt. Jag sjunger, spelar flöjt, är med i en musikkår och en kör, skriver, läser, löptränar. Eftersom det sällan blir en minut över för de här intressena så tillämpar jag tiominutersprincipen. Varje kväll när barnen somnat så ägnar jag tio minuter åt något av mina intressen. Med hjälp av denna princip har jag nyligen tagit förarintyg för fritidsbåt. Och nu håller jag på och lär mig spela piano. Man kommer förvånansvärt långt med tio minuter per kväll. Det blir ju 70 minuter per vecka. Se där, där kom ett eget litet tidstips från mig!

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser