Madeleine om kursen Att leda andra utan att vara chef

Madeleine Wibäck arbetar som ledningssamordnare på Hyresgästföreningen Region Sydost. Hon har gått vår kurs Att leda andra utan att vara chef. Denna utbildning är speciellt relevant för hennes roll, där hon växlar mellan att vara kollega och ledare för särskilda arbetsuppgifter.

 

”Jag har gått många utbildningar, denna sticker ut som en av de bästa”

– Jag arbetar både operativt och strategiskt. Jag är ledningsstöd åt regionstyrelsen och ledningsgruppen vilket innebär att planera och strukturera våra möten och verksamhet, jag utvärderar och utvecklar arbetsprocesser, och har ett visst budgetansvar, berättar Madeleine.

Låter som du är på en högerhand och en spindel-i-nätet samtidigt?
– Absolut. De flesta i regionen känner nog till mig, ha ha…

Ända sedan hon tillträdde den här tjänsten för tre år sedan har hon haft ögonen på kursen Att leda andra utan att vara chef.
– Det kom upp i medarbetarsamtalen redan då. Jag är delaktig i olika grupper och har mycket kontakt med människor där jag har ett visst mandat, men utan att vara chef. Och för att jag ska kunna leda, motivera och coacha andra så hade det varit bra att gå en sådan här utbildning, berättar Madeleine.

– Men med facit i hand så är jag glad att jag väntade med utbildningen tills jag hade fått utforma min tjänst och sett vilka utmaningar jag har och kände jag mig redo att gå utbildningen. Kunskapsgruppen har ett gott renommé.

Hur upplevde du kursen?
– Jag var lite osäker på om jag verkligen skulle få svar på rätt saker när jag kom dit, men sedan visade det sig att i stort sett alla har ungefär samma saker som de tampas med.

Vilka saker är det?
– Mandatet. Att det ofta är osäkert var ens mandat börjar och slutar, men det är tydligt i organisationen. Men också hur man tolkas på arbetsplatsen. Man sitter ju i en ledningsposition, och hur man då förhåller sig till sina kollegor.
– Och sedan måste jag säga att erfarenhetsutbytet är ju otroligt värdefullt när man åker iväg så här och träffar andra personer med liknande roller.

Något annat du tog med dig?
– Ja, det var mycket. Det här med de olika ledarstilarna man kan ha, och hur man coachar sina medarbetare till framgång. Och passet om konflikthantering var också bra. Jag har gått många utbildningar genom åren, och denna tillsammans med en processledarutbildning som jag gick på Bosön sticker ut som de bästa.

ATT LEDA ANDRA UTAN ATT VARA CHEF

Kursen för dig som leder en arbetsgrupp utan ett formellt chefsansvar. Hitta din outnyttjade potential som ledare, skapa engagemang och locka fram drivkrafter hos dina medarbetare.

 

Gå till kursen

några Snabba frågor med Madeleine

Namn: Madeleine Wibäck.
Ålder: 57.
Bor: Linköping.
Familjesituation: Gift med två barn, 25 och 18.
Typisk jobblunch? Matlåda tillsammans med kollegorna och förhoppningsvis även en lunchpromenad.
Dricker helst: Vatten.
Tittar på? Matlagningsprogram och danska krimserier.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Att jobba på bank, det var något med det där att sitta och stämpla på papper som man gjorde förr.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Kontakten med alla mina kollegor och utmaningarna som jag har, att ingen dag ser ut som den andra dagen.
En bra låt: Jag gillar Zarah Larsson, så… Can´t tame her.
Vilket är ditt favoritgodis? Hallon/lakritsdödskallar.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Kanske att skriva rapporter…?
Vilket var ditt första jobb? Turistvärdinna i Gamla Linköping.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Matlagning och något gott att dricka innan man hamnar i soffan eller umgås med vänner.
Poddtips? Jag lyssnar på Creepypodden, Mordpodden och Alex och Sigge.
Hobby? Jag älskar att resa. Och alla resor behöver inte ens bli av, utan jag gillar att bara sitta och planera och drömma om dem.
Vart går nästa resa som blir av då? Vi ska till Barcelona.
Har du varit med om något du inte kan förklara? Ja, på en spökvandring i Prag hände det oförklarliga saker…
Vad är det viktigaste du jobbar med just nu? Planering och genomförande av regionens fullmäktigemöte. Allt från att göra en verksamhetsberättelse, fixa med alla handlingar, kalla ombud och alla praktiska saker som ska göras.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser