Maria om kursen Excel för självlärda

Maria Larsson är miljökonsult på egna företaget Marla Miljödialog i Höör. Både på jobbet och privat är hon en flitig användare av Excel, och hon har gått Kunskapsgruppens kurs Excel för självlärda.

”Jag tyckte kursen var jättebra!”

Varför gick du den här kursen i Excel?
– Jag älskar Excel och har arbetat med det i princip i hela mitt arbetsliv, men har aldrig gått en kurs i det förut. Jag har lärt mig själv, och har förstått att det finns enorma möjligheter att göra saker.
– Jag använder det till exempel i uppföljning av klimatmål i mina uppdrag. Och där insåg jag att ”alltså det här kan man ju göra bättre”. Och även i mitt hanteringen av mitt företag när det gäller ekonomin och uppföljning i mitt företag. Så jag ville bli bättre på att använda Excel och lära mig mer finesser.

Vad tyckte du om kursen?
– Jag tyckte den var jättebra. Är jättenöjd. Jag satt och sög i mig all information. Och sedan fick jag hjälp efteråt av kursledaren. Jag fastnade i ett dokument jag skulle göra om och då fick jag få hjälp av Annika efteråt.

Har du ändrat sättet du arbetar på efter kursen?
– Jag använder mer kortkommandon och snabbsteg jag inte visste fanns. Och tabeller använder jag mer nu plus att jag lärde mig det här med att göra en layout i ett blad och så följer det med till andra blad.

EXCEL FÖR SJÄLVLÄRDA

Kursen för dig som lärt dig Excel på egen hand. Lär dig de snabbaste, smartaste, snyggaste och säkraste sätten att arbeta med Excel och få ut mest möjliga av programmet.

LÄS MER OM KURSEN HÄR!

9 snabba med Maria Larsson

Maria blev aldrig skådespelare, men har nytta av kunskaperna i sitt jobb. Bland annat när hon är moderator.

Bor: Höör.
Jobbar som: Jobbar som miljökonsult på egna företaget Marla Miljödialog. Hjälper företag och organisationer med strategiskt miljöarbete kopplat till klimatfrågor och hållbar konsumtion. Att minska mängden avfall, till exempel.
Hur ser dina arbetsdagar ut? I normala fall, pre-corona, så är det en ganska bra blandning av att sitta framför datorn med utredningar och informationsmaterial och vara ute och hålla workshops och seminarier och träffa folk.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Att skapa en aha-upplevelse för andra människor. Att de kan bidra till minskad klimatpåverkan eller minskad mängd avfall. Och att det inte behöver vara svårt, det kan till och med vara roligt, och ge en massa andra fördelar för verksamheten. Det gillar jag, när jag känner att folk blir engagerade.
Har du någon förebild i arbetslivet? Jan Eliasson kom jag att tänka på nu. Jag gillar kombinationen av en oerhörd kunskap och en oerhörd ödmjukhet. Sedan finns det ju många inom miljöområdet… Jag lyssnade faktiskt på ett seminarium igår med Karl-Henrik Robèrt på Blekinge Tekniska Högskola. Han var en stor inspirationskälla till mig för länge sedan och så hörde jag honom igår och blev jätteinspirerad igen. Så honom skulle jag kunna lyfta fram.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Skådespelare.
Vad hände med den drömmen? Jag gick faktiskt en ettårig teaterlinje på en folkhögskola och jag kom också in på en dramapedagogutbildning. Men samtidigt som jag kom in på lärarlinjen för att bli biologilärare. Så det var ett vägval. Men jag kände att ”det är kul att spela teater men de är en livsstil som jag inte riktigt vill ha”, så då blev det naturvetenskapen i stället. Men det året på teaterlinjen har jag haft mycket nytta av även om jag inte jobbar med teater nu. Till exempel jobbade vi ju med det här med att berätta något inför andra människor, och det har jag ju nytta av när jag håller workshops.
Boktips? Totalskada av Helena von Zweiberg. Den handlar om ett par i övre medelåldern vars hus brinner ner.
TV-tips?Antikrundan, inte så originellt… Ha,ha.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser