”Under det här året har vi insett att vi måste kunna arbeta mycket mera digitalt”
Maria Grönfeldt Thörnberg arbetar som verksamhetsutvecklare på Scenkonst Västernorrland och har gått vår kurs i Microsoft teams.
Maria om kursen Microsoft Teams
Ni var flera som gick kursen i Microsoft Teams, varför? – Under det här året har vi insett att vi måste kunna arbeta mycket mera digitalt. Vi måste kunna ha möten och samordna vårt arbete mellan avdelningar i Teams, det är det program vi använder. Och då behövde vi lära oss mer.
– Så några av oss gick den och har sedan i uppdrag att lära vidare och inspirera resten av organisationen.
Hur har det gått då?
– Det har gått bra. Vi har skapat olika Team som vi jobbar i. Ett team för Barn- och unga-gruppen, ett team för arrangörsutvecklingsgruppen, ett team för ledningsgruppen.
– I stället för att hålla på att maila dokument till varandra som är i olika versioner så kan vi lägga upp dem i teamet. Och vi har ju ändå våra möten där, så man har ju ändå programmet igång. Och vi har börjat att ha våra konversationer i Teams. Det är väldigt bra!
Vad tyckte ni om kursen?
– Väldigt bra! Tydligt och vi gick igenom programmet på ett väldigt pedagogiskt vis. Jag var otroligt nyfiken på det här hur man kan koppla ihop olika appar och program, och det fick man också lära sig. Och hur man skapar ett Team på ett bra sätt. Att först skapa alla de funktionerna man vill ha, lägga upp det som man vill ha det – och sedan bjuda in.
– Jättebra kursledare också. Hon var väldigt tydlig, kände av lyssnade in… fick oss att känna att vi var där på kurs med henne.
BLI BÄTTRE PÅ ATT ARBETA I MICROSOFT TEAMS
Lär dig filhantering, inställningar och hur du skapar, bjuder in, administrerar och deltar i möten.
Bor: Sundsvall Jobbar som: Verksamhetsutvecklare på Scenkonst Västernorrland. Vi bedriver verksamhet inom dans, film, musik och teater. Jag har ett särskilt fokus på barn och unga, att se till att vi når ut till barn och unga. Vad är det roligaste med ditt jobb? Det är möten med människor och att jag som samordnare kan se till att människor möts och det leder till att barn, unga, vuxna gamla kan få kulturupplevelser. Det är det bästa. Hur har det varit att arbeta med det under det senaste året, med tanke på pandemin?
Tufft. Men vi har väldigt kreativa konstnärliga ledare som har hittat lösningar. Vi har bland annat spelat för människor i isolering. I isolering? Hur går det till?
Vi gjorde ett koncept som hette Take away. Vi skickade ut våra dansare till människors trädgårdar, utanför deras fönster och spelade små koreografier. Det kunde vara allt från ett solo till en duett eller trio och utanför äldreboenden kunde vi ha hela ensemblen som valde klipp ur en nyskapad koreografi. Vad drömde du om att bli när du var liten? Dansare. Jag började som 4-åring och har dansat balett, jazzdans och det som på den tiden hette fridans.
Har du någon förebild i arbetslivet du vill lyfta fram? Ja, min tidigare chef på Norrdans, Mira Hellenius Martinsson, hon är en förebild för mig. Ända sedan första tillfället då jag fick kontakt med henne och hon valde att plocka in mig på Norrdans som pedagog och turnéläggare, utan att jag hade turnélagt dans någon gång. Hon visade att hon tror på människor, och hon går före och visar vägen. Hon har ett sådant otroligt starkt engagemang och driv och det inspirerar ju till att man vill göra sitt allra bästa! Lästips: Samlade verk av Lydia Sandgren, den utspelar ju sig i Göteborg också och det passar ju en gammal göteborgare som mig. Skärmtips: Utforska Scenkonst på nätet, det finns ju playtjänster och SVT har ju scenkonst uppe. Typisk jobblunch: Nu för tiden är det ju mest hemma i köket, det blir mest rester… men om jag inte har rester så steker jag upp ägg och har på riven ost och svartpeppar. Det funkar alltid. Hemmakontor vs ”riktigt” kontor: Jag tycker ju att det funkar bra med hemmakontor, men jag saknar ju människor. Jag saknar verkligen att kunna vara på jobbet, att gå in på en repetition och känna att ”det är det här vi jobbar med!”.