Martin om kursen Projektledning

Martin Carlweitz arbetar som projektledare på Wallenius Marine. Där bygger man stora oceangående fartyg med många däck som fraktar bilar från fabrik och ut i världen.

”Kursledaren var jättebra. Engagerande, pedagogisk och involverade oss på ett bra sätt.”

Innan Martin började på Wallenius arbetade han som överstyrman några år innan han gick i land och jobbade med lastplanering och operativt.
– Så jag har ju ingen skeppsbyggarbakgrund och ingen i att leda projekt. Men jag har praktisk och operativ erfarenhet av båtar, berättar Martin som har gått vår kurs i projektledning.
– Jag har jobbat i stora och små projekt ganska länge nu. Och vi har en bra struktur i hur vi jobbar i projekt, så jag vet vad jag ska göra, men jag gick den här kursen mer för att lära mig hur jag ska göra det.

Fick du lära dig det på kursen då?
– Ja, den passade väldigt bra ihop med det sättet vi jobbar på. Jag kände verkligen igen mig i alla momenten. Att definiera mål och syfte och sen dela upp projektet i små delar, och bygga upp en tidsplan och resursplanering… Jag tyckte den kändes mycket tillämpbar på det vi gör här.

Vad tyckte du om Bosse som kursledare?
– Han var jättebra. Engagerande, pedagogisk och han involverade oss på ett bra sätt också.

Är det något du gör annorlunda efter kursen?
Ja, men det är väl det här med förstudien. Att bryta ner projektet i smådelar, och hur man gör det. Man är ju van vid att bara sitta och skriva, men efter kursen har jag börjat jobba med att sätta upp post it-lappar och diskutera kring dem. Den processen är viktig. Så idag har jag satt upp post it-lappar här hemma, det är väldigt bra. Allt blir tydligare då.

Något mer att tillägga om kursen?
– Det var ett mycket bra ställe vi hade kursen på (Scandic Opalen, Göteborg). Det var mysiga lokaler och vi hade lagom mycket pauser och god mat och god fika, så man höll skärpan hela tiden.

PROJEKTLEDNING – SOM FUNGERAR I ALLA BRANSCHER

Lär dig metodiken och få verktygen som hjälper dig leda projekt på rätt sätt!

 

LÄS MER OM KURSEN

 

Faktarutan

Ålder: 44.
Bor? Älvängen.
Familjesituation? Fru och 3 söner 9,7 och 3 år gamla.
Uppväxt? Göteborg, i Tuve och Frölunda.
Typisk jobblunch? Jobbar i Stockholm två dagar i veckan och då blir det att man går ut och äter, helst vegetariskt.
Dricker helst? Kaffe och vin.
Kom med ett boktips! Ålevangeliet av Patrik Svensson.
Tittar på? Förutom barnprogram så är nyheterna, Historien om Sverige och På Spåret, det enda som hinns med.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Bonde.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Det är väldigt kreativt och man får användning för alla sina erfarenheter på ett bra sätt.
När var du riktigt lycklig senast? Jag är en ganska lycklig person… Jag jobbar i Stockholm två dagar i veckan och då är jag ifrån familjen, så jag känner mig lyckligt lottad varje gång jag kommer hem. Man uppskattar det på ett sätt man kanske inte skulle gjort om man vore hemma hela tiden.
En bra låt: Phantom Limb med The Shins.
Vilket är ditt favoritgodis? Polly.
Har du någon oanad talang? Jag kan prata lite kinesiska.
Vem beundrar du? Min fru. Att hon orkar ha sådan energi jämnt.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Tidregistrering.
Vilket var ditt första jobb? Jag var jungman på ett fartyg som gick mellan Sverige och Belgien.
Vad gör man som jungman? Det som ingen annan ombord vill göra, allt skitjobb. Men man är ju med matroserna på däck och målar och knackar rost.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? En god middag med gott vin och en film med barnen i soffan. I kväll blir det Ture Sventon.
Hobby? Tränar. Ska köra Vasaloppet för femte gången i vinter. Musik, och så brygger jag öl med grannarna.
Vilken är din mest kända släkting? I den här branschen är det nog min pappa, Hans Carlweitz, har var vice VD på ett rederi. Det är många som minns honom även om han har varit pensionär sedan länge.
Har du någonsin fått höra att du liknar en kändis? Ja, Olof Mellberg.
Har du varit med om något du inte kan förklara? Ja. En gång när jag hade varit till sjöss i tre månader så kom jag hem och var ute med en kompis och drack öl. Då träffade vi ett gäng. Och en tjej där sa, utan att vi hade pratat med varandra, sa att hon såg på mig att jag hade varit till sjöss under lång tid. Hon var synsk. Och det finns inte någon chans att någon hade berättat det för henne. Det vidgade ändå mitt tankesätt.
Säg något som irriterar dig i vardagen. Folk som har enkla, tvärsäkra svar på allting. De tycker ofta någon som gjort något fel är en idiot. Men det är sällan så att verkligheten är så lätt.

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser