Mirko om kursen Konsten att hantera besvärliga personer

Mirko Dandic är Business Unit Director på industrikoncernen Aalberts fabriker i Värnamo och Anderstorp.
De är flitiga besökare på Kunskapsgruppens utbildningar. Nu senast gick Mirko och hans kollega Albin kursen Konsten att hantera besvärliga personer.
– Trots att den bara var en dag så tog man mycket med sig. Utbildningen var rolig också. Magnus är nog den bästa föreläsaren jag har sett i hela mitt liv. Och Mia som pratade om det här med hjärnan och hur vi reagerar. Det var nästan det jag tog med mig mest ifrån dagen, berättar Mirko när vi besöker honom på anläggningen i Värnamo.

”Vi väljer alltid Kunskapsgruppens utbildningar”

Redan under antiken arbetade man med att härda metall för att göra det hårdare och hållfastare. Det finns olika sätt att göra det på, men det handlar i grunden om att först värma upp metallen för att sedan kyla ner den. I olja, luft eller annan gas.
På Aalberts i Värnamo arbetar 19 personer med att härda bland annat blad till Husqvarnas röjsågar, små detaljer till säkerhetsbälten och delar till avbitartänger för elektriker.
Mirko Dandic är Business Unit Director, vilket betyder att han är ansvarig både här i Värnamo och för fabriken i Anderstorp.
– Hur tänker du dig att det ser ut inne i ett härderi? frågar Mirko innan han öppnar dörren från kontorsdelen till själva fabriken.
– Som i en Rammstein-video va? Mörkt och med massa eld och glödande oljor? Men då kommer du bli överraskad.
Och så är det. Den som förväntade sig sotmuskiga Sagan om Ringen-smeder som står och bankar på metallbitar i en mörk grotta omgivna av gigantiska grytor med glödande järnmalm blir besviken. Här är det ljust och fräscht.
– Vi har investerat miljoner i ny ventilation och i ledbelysning, berättar Mirko som själv började jobbat på Aalberts 2010.
Han hade kommit till Sverige från sitt hemland Kroatien samma år och gått en SFI-kurs innan han började som timanställd på lagrets kvällsskift. Sedan blev han operatör, teamledare, produktionsplanerare och efter en utflykt på en annan industri inhämtad igen för att ansvara för båda fabrikerna i Småland.
Mirko guidar runt i fabriken med entusiasm, kunskap och stolthet. Det märks att han själv har jobbat på golvet. Det knappas vant på maskiner, han kan direkt förklara varför det är fel på något som går till efterkontroll. Inne i labbet visar han hur man kvalitetstestar allt man skickar ut.
– Mardrömmen är ju att till exempel något vi skickat till slutkund blir fel och de måste kalla tillbaka en hel serie.

Har gått flera utbildningar hos Kunskapsgruppen
Förutom att gå Aalberts-koncernens egen management-utbildning använder sig Mirko av Kunskapsgruppen för att inhämta ny kunskap.
Tidigare har han gått Att leda andra utan att vara chef, och i vår har han gått både Excel för självlärda och Konsten att hantera besvärliga personer. Kollegan Albin har gått Ledarskapsutveckling för chefer.
– Vi väljer alltid Kunskapsgruppen om det är så att ni har kurser som passar oss. Man vet att man får bra kvalitet på talarna, materialet och allt runt omkring, berättar Mirko som följde med Albin som är på väg att ta över som produktionschef på Konsten att hantera besvärliga personer som ett led i att coacha in honom i sin nya roll.
– Men efter 30 minuter insåg jag att detta är ju jättenyttigt för mig också. Och trots att den bara var en dag så tog man mycket med sig. Utbildningen var rolig också. Magnus är nog den bästa föreläsaren jag har sett i hela mitt liv, och han hade många bra exempel ur verkligheten som var lätta att ta till sig. Och sedan Mia, som pratade om det här med hjärnan och hur vi reagerar. Och hur man kan tänka för att man inte ska ta åt sig för mycket själv. Det var nästan det jag tog med mig mest ifrån.

KONSTEN ATT HANTERA BESVÄRLIGA PERSONER

Kursen som lär dig hantera konflikter och besvärliga personer. En inspirerande och lärorik utbildningsdag som gör att du kommer att bemöta andra på ett bättre sätt.

 

Läs mer om kursen här!

 

Faktarutan

Bor: I ett hus ute i skogen utanför Värnamo.
Familjesituation: Fru och två söner 9 och 1,5 år gamla.
Uppväxt? I närheten av kroatiska staden Zadar.
Typisk jobblunch? Oftast matlåda med gårdagens rester, men annars år jag bort till Coop och plockar ihop en Picadelisallad, det är top notch.
Dricker helst? Vitamin Well.
Kom med ett boktips! The Art of War av Sun Zu är bra. Jag gillar klassiker, just nu läser jag Dr Jekyll and Mr Hyde.
Tittar på? Jag är en nörd. Gillar Star Trek, Sagan om Ringen och sådant. Och så älskar jag Christopher Nolans filmer, jag ser Interstellar en gång om året.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Polis.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Att det är fullt upp. Tiden går fort och man har hela tiden nya utmaningar.
När var du riktigt lycklig senast? I morse när jag lämnade kidsen på skola och dagis. Det är sådana små saker som gör livet.
En bra låt: The Last Shadow Puppets med Standing Next to Me
Vilket är ditt favoritgodis? Kinder Bueno.
Ditt hatämne i skolan? Historias Men nu älskar jag det, det är en paradox.
Vem beundrar du? Nikola Tesla, vilken hjärna! Helt sjukt.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? När det ringer säljare. Jag vill inte vara en sådan som bara lägger på, samtidigt har jag inte tid över för att sitta att lyssna…
Vilket var ditt första jobb? Tvättade bilrutor på en bensinmack i Zadar.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Chips och film.
Poddtips? Moto GP-podden.
Hobby? Jag gillar att köra MC. I augusti ska jag köra på Anderstorp.
Har du varit med om något du inte kan förklara? Bara en massa deja vu-upplevelser.

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser