Peter om kursen Att leda andra utan att vara chef

Att gå på utbildning handlar inte bara om att lära sig nytt.
Ibland kan det vara lika mycket värt att få bekräftat att det man redan gör är rätt. Så var det när Region Halland skickade sina scrum-masters på utbildningen Att leda andra utan att vara chef.
– Kursen gav en boost för självförtroendet för de som deltog. Att vi gör många rätt redan idag, berättar avdelningschefen Peter Larsson.

Peter Larsson

”Kursen gav en boost för självförtroendet”

Peter Larsson är chef för mjukvaruutvecklingen inom Region Halland. Avdelningen på 19 personer håller till i en före detta vårdcentral där gamla undersökningsrum gjorts om till fräscha kontor. Han är pigg i steget och har nära till skratt. Det känns som en person som trivs på och med sitt jobb.
Hans egen bana inom IT började när han som 14-åring, 1983, skrev sina första rader kod hemma i pojkrummet i Smålandsstenar.
– Det var på en Sinclair ZX 81. En fyrkantig dator. Jag fick den i julklapp, och året efter konfirmerade jag mig och då fick jag ett extraminne. Det var på 16 kilobyte. Det var 1 kilobyte i datorn från början, berättar Peter.

Det var på en sådan här dator med 1 kilobytes minne Peter programmerade sina första rader kod.

På avdelningen för mjukvaruutveckling har man som uppdrag att leverera skräddarsydda lösningar till hälso- och sjukvården i Halland. Det kan till exempel handla om två olika system som ska prata med varandra, och när det handlar om vård kan det bokstavligt talat vara livsviktigt att de här programmen fungerar.
Medborgare i allmänhet har märkt avdelningens arbete i och med att man har levererat det Peter kallar för ”Sveriges bästa covid 19-bokningsystem”.

Vad är det som gör ert system så bra?
– Flera aspekter. Bland annat begränsning i ålder. Det var viktigt när vi skulle boka de äldre och de sköraste patienterna först. När standardsystemet Mitt vaccin släpptes fanns det ingen ålderskontroll. Då var det till exempelvis en 15-åring som hade bokat 400 vaccinationstider bara för att det gick.
– Så då byggde vi ett skal som bara släppte in vissa åldersgrupper. Och så ville vi ju att det både skulle gå att boka, omboka och avboka på webben så att vi slapp ta detta i telefon, det skulle krävt en otroligt stor bemanning. Och i grundutförandet gick det bara att boka via webben.
– Och så ville vi ta hand om de sköra patienterna. Så då gjorde vi så att vi matchade mot journaler så att till exempel en 25-åring som hade diabetes 1 kunde boka tid, även om hen var i ”fel” ålder.
På avdelningen arbetar man enligt Scrum-metodiken där det finns en scrum-master som leder arbetet för sitt scrum-team.
Dessa valde Peter att skicka på Kunskapsgruppens utbildning Att leda andra utan att vara chef.

Bra att det var på hemmaplan, vilket gjorde att vi slapp resa.

– Våra scrum-masters är duktiga på Scrum, och har gått utbildning i det, men de behövde också en grund i ledarskap eftersom rollen innebär att leda arbetet utan att vara chef.

Hur upplevde dina medarbetare kursen?
– De tyckte den var bra. En del tyckte att den första halvan var bättre än den andra, några andra deltagare tyckte tvärt om. Bra att det var på hemmaplan, vilket gjorde att vi slapp resa.

Var det några speciella bitar som var särskilt givande?
– De olika verktyg som kursen förmedlar, vilket kan vara nyttiga att applicera i vardagen. Det var också bra att flera från vår organisation gick kursen samtidigt, så att de kunde dela upplevelsen.
Att gå på kurs handlar ofta om att lära sig nytt, men inte sällan heller att få bekräftat det man gör rätt. Så var det för Peters medarbetare. De upptäckte under kursen att man redan har ett ledarskap och en kultur som fungerar bra.
– Det gav en boost för självförtroendet för de som deltog. Att de gör många rätt redan idag. Det som alla uttryckte var att vi gör många bra saker sedan tidigare. Kanske låter det som att de inte lärde sig något eller att kursen inte gav något men snarare att vi redan innan, kommit ganska långt i ledarskapet. Den behållningen är väldigt värdefull för deltagarna men ger också mig, som deras chef, en god känsla.
– I gott ledarskap behöver man teori och goda idéer som man kan praktisera. Vi hade kanske börjat i fel ände, byggt gott praktiskt ledarskap och först därefter gick de utbildningen, som bekräftade mycket av det vi redan gjorde bra.

ATT LEDA ANDRA UTAN ATT VARA CHEF

Kursen för dig som leder en arbetsgrupp utan ett formellt chefsansvar. Hitta din outnyttjade potential som ledare, skapa engagemang och locka fram drivkrafter hos dina medarbetare.

 

Gå till kursen

Fakta om Peter Larsson

Bor? På Söder i Halmstad. Mittemellan havet och Stora Torg.
Familjesituation? Fru och katt.
Uppväxt?  Smålandstenar.
Typisk jobblunch? Det är i sjukvårdsmatsalen här bredvid. Jag har varit här i 15 år och ätit alla luncher där. Så 200 dagar om året, vi kan avrunda nedåt… 2500 luncher har jag ätit där. Klassisk husmanskost. Samma mat som patienterna får, så det är nog näringsriktigt.
Dricker helst? Öl.
Kom med ett boktips!  Liv 3.0 av Max Tengblad. Den gav jag till mina medarbetare inför jul. Om artificiell intelligens, en del säger ju att det är referensverket kring AI. Och det är ju en ytterst dyster dystopi som det slutar i när AI tar över.
Tittar på?  Big Bang Theory. Och som alla gör, Drive to Survive på Netflix.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Bonde.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Det är väl att, om man ska vara lite högtravande, att vi gör hallänningarnas liv lite lättare.
När var du riktigt lycklig senast? Lite när som… Men vi var på en resa i Japan för ett tag sedan. Det var en höjdpunkt.
En bra låt: Då får det bli husgudarna Depeche Mode med Enjoy the Silence.
Vilket är ditt favoritgodis? Choklad i alla de former.
Har du något du kan skryta med? Jag är ganska duktig på lerduveskytte.
Dit hat-ämne i skolan? Tyska.
Vem beundrar du? Bill Gates.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Något administrativt… Typ attestera fakturor.
Vilket var ditt första jobb? Jag hjälpte till att köra ut läsk och öl. Jag hängde med en chaufför och hjälpte honom. Men jag klämde tummen efter några veckor och då blev jag sjukskriven resten av sommaren.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Då är det På Spåret, med vin och god mat.
Räknar ni poäng? Ja, det gäller ju att ta någon 10:a per program i alla fall.
Hobby? Skyttet, jakt och golf.
Vad har du för handicap? Stigande. Just nu 24.
Vem är din mest kända släkting? Jag har skickat in DNA-test. Då fick jag reda på att jag är släkt med Staffan och Annika Dopping. Vi är väl sexmänningar eller så.
Har du någonsin fått höra att du liknar en kändis? Ja, Mats Wilander. Men det är länge sedan, haha.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser