”Det var Verkligen en positiv upplevelse.”

Är man ett snabbväxande företag i en personalintensiv bransch – då är det oerhört viktigt att man får med de anställda i utvecklingen framåt.
Arbetsledaren Robin Strömberg på Jätten Cater i Trollhättan gick utbildningen ”Att leda andra utan att vara chef”, som ett led i att stärka honom i hans roll.
– Det var verkligen en positiv upplevelse, och en ögonöppnare på många sätt. Jag som är impulsiv behöver till exempel tänka på att backa lite mer för att inte andra ska bli passiva. Nu när jag har gjort det så märker jag ”oj, vad mycket som händer”, berättar han.

Robin om kursen Att leda andra utan att vara chef

[metaslider id=4399]

På Jätten Cater i Trollhättan lagas färdigmat som du kan köpa i ICA-butiker runt om i Västsverige. Det kan vara köttbullar med mos, wraps eller smörgåstårtan till 50-årskalaset.
Det sjuder av liv i lokalerna. Det är glada miner. Det är en ”pulstavla” där man synliggör sitt arbete med Lean. Man kan riktigt känna att detta är ett företag som är på gång.
Sedan starten 2014 har man med jämna steg tagit sig från 16 till 37 miljoner i omsättning, och personalen har gått från ett 10-tal till runt 50.
Och i en sådan personalintensiv bransch är det extra viktigt att få ut så mycket som möjligt av de anställda. Varje procent i ökad effektivitet kan i princip härledas ner till sista raden i resultaträkningen.
Därför satsar Jätten Cater på att utveckla och utbilda sin personal.
Man arbetar med Lean, man är med i Produktionslyftet.
Robin Strömberg, 31, arbetar som ansvarig för logistiken. Han leder och fördelar arbetet åt företagets fem chaufförer som kör ut maten till butikerna.

Jag tycker det är fruktansvärt roligt, man börjar förstå hur människan fungerar

– Jag började som kock här, men har fått ansvaret för lager- och logistik. Jag tycker det är jättekul, säger Robin som förutom att ha gått Att leda andra utan att vara chef även går en 7,5 poängs högskolekurs i Lean för att lära sig mer om den metodiken.
Och att förkovra sig i ledarskap är något som har gett mersmak.
– Jag tycker det är fruktansvärt roligt, man börjar förstå hur människan fungerar på ett annat sätt ju mer utbildningar man går och ju fler böcker man läser, säger Robin. 
Den första utbildningen han gick var Att leda andra utan att vara chef.
– Det var verkligen en positiv upplevelse, och en ögonöppnare på många sätt. Jag som är impulsiv behöver till exempel tänka på att backa lite mer för att inte andra ska bli passiva. Nu när jag har gjort det så märker jag ”oj, vad mycket som händer”.

 

Var det något från kursen som satte sig lite extra?

– Det här med att sätta gemensamma spelregler, för att respektera varandra, som vi också gjorde internt på kursen. Det var så himla klockrent, för då kan man alltid gå tillbaka och hänvisa till det sedan.
– Och så det här med coachning. Att jag inte ska gå omkring och berätta hur de andra ska göra sitt jobb, jag ska få dem att själva hitta lösningarna.

Mitt mål är att vi ska bli riktigt jäkla bra på att lösa små och stora problem tillsammans

Vad har du ändrat efter kursen?

– Eftersom de jag jobbar med är chaufförer så har det varit svårt att få alla samlade. Men nu har vi ett möte i månaden där de sitter ner och går igenom vad som är problem och hur vi kan lösa dem. Vi är inte vana vid att sitta ner ihop och prata, men mitt mål är att vi ska bli riktigt jäkla bra på att lösa små och stora problem tillsammans.
– Jag vill att de ska jobba stenhårt för att de ska ha det bra, och jag ska finnas där för att stötta och hjälpa till. Allt går ju såklart inte att lösa perfekt, men då får man försöka hitta vägar runt de problemen också.

ATT LEDA ANDRA UTAN ATT VARA CHEF

Kursen för dig som leder en arbetsgrupp utan ett formellt chefsansvar. Hitta din outnyttjade potential som ledare, skapa engagemang och locka fram drivkrafter hos dina medarbetare.

 

Gå till kursen

FAKTA om Robin

Namn: Robin Strömberg
Ålder: 31
Bor: Trollhättan
Yrke: Arbetsledare för lager- och logistik på Jätten Cater i Trollhättan
Familj: Fru och två barn, 2 och 4 år
På fritiden: ”Med hus och familj blir det inte så mycket tid över till annat. Men jag har börjat med Triathlon och har anmält mig till min första tävling.” 

 

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser