Rostam om kursen handledning för st-läkare

Rostam Mahbob är ST-läkare med inriktning på allmänmedicin. Han delar sin tid mellan en vårdcentral i Viken och Helsingborgs lasarett.

”Jag gillar att vara läkare, att ingen dag är den andra lik. Och då passar allmänmedicin särskilt bra.”

– Jag gillar att vara läkare, att ingen dag är den andra lik. Och då passar allmänmedicin särskilt bra, man vet aldrig vad som kommer att komma in och man måste kunna en massa olika saker, säger Rostam när han tar emot på Helsingborgs lasarett.

Som en del i ST-blocken ingår det att gå en kurs i handledning, denna gick Rostam via oss på Kunskapsgruppen.

Vad tycker du om kursen?
– Man har ju gått många kurser, och av alla kurser jag har gått så har det här varit den enda jag inte har längtat efter att den ska ta slut. Utbildningen var inte uppbyggd på det här tråkiga att man bara ska sitta och lyssna. Kursledaren byggde upp det på ett jättebra sätt med mycket dialog och att vi blev indelade i grupprum och fick öva med varandra lite rollspelsaktigt. Man fick prova på det obekväma, till exempel att ge och ta negativ feedback.

Snart är det dags för Rostam att handleda en AT-läkare igen, nu med ytterligare kunskaper i ryggen.

– Mycket av det har man ju koll på sedan tidigare. Men det är just det här med vissa formuleringar man ska tänka på. Och det här med när ska man rycka in? Vilken roll har man som  läkare i förhållande till sköterskor och andra kollegor. Det kanske inte är något nytt för mig, men jag har kanske ändrat strategi kring det efter kursen.

”Man har ju gått många kurser, och av alla kurser jag har gått så har det här varit den enda jag inte har längtat efter att den ska ta slut.”

 

Gå till kursen

Snack om annat med Rostam Mahbob

Bor? Helsingborg.
Uppväxt? Uppsala, kom till Sverige från Afganistan som 7-åring.
Familj? Fru och två barn 1,5 och 3 månader gamla. En pojke och en tjej, nu räcker det…
Kör? Audi A6.
Hobby? Träning och laga mat.
Vad är din paradrätt? Det jag kan skryta om är min pasta. Med hela paketet med förrätt och grejer. Det sticker ut ordentligt.
Vad var ditt första jobb? Diskplockare på nattklubben Slakthuset i Uppsala.
Läser just nu? Två böcker om time-managent en heter Mindset och den andra 365 days with self discipline. Annars gillar jag allt läsa filosofi.
Vilken författare då? Fjodor Dostojevski är bra.
Vilken bok av honom ska man börja med? Anteckningar från ett källarhål är den jag fastnat allra mest.
Har du någon förebild i livet? Muhammed Ali har ju alltid varit en förebild. Men det säger nog många som ha hållit på med boxning.
Har du hållit på med boxning? Ja, jag var med i juniorlandslaget.
När kände du dig lycklig senast? I dag. Alltså livet förändrade ju sig väldigt mycket när man fick barn, de är kärnan i mitt liv. Varje dag jag vaknar och de är där känner jag mig lycklig.
Hur förkovrar du dig? Man lär ju sig hela tiden. Jag försöker lära mig så mycket jag kan både från mina kolleger och mina patienter. De har en massa erfarenheter från andra kolleger de har träffat.
Vad ser du på tv? I går kollade jag och min fru på Tindersvindlaren. Fastnar jag för en serie så kan det hända att jag sträckkollar allt på två, tre dagar.
Vad är det roligaste med ditt jobb? När man lyckats få fram det man vill till patienten. Man kanske inte botar dem, men informationen har nått fram och man känner sig tillräcklig.
Vad är det närmaste du kommit att dö? Var med om en bilolycka i 20-årsåldern när jag bodde i Vancouver. Vår bil blev rammad, jag satt på passagerarsidan, men den andra bilen träffade lite längre fram vid hjulet. Då var det som att allt gick i slow motion.
Var hade du helst velat bo om du inte bodde i Sverige? Italien. Toscana eller Bergamo.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser