Sandra om kursen Att leda andra utan att vara chef

Sandra Signarsdotter arbetar som präst i Gustav Vasa församling i Stockholm. Hon gick Kunskapsgruppens utbildning Att leda andra utan att vara chef som ett led i sin personliga utveckling.

”Det viktigaste för mig på den här kursen var innehållet som var väldigt välfyllt och essentiellt.”

Vad var det som gjorde att du gick den kursen?
– Det som gjorde att jag gick den kursen är att jag håller på att vässa mitt CV. Och det är för att jag är på väg någonstans och vill någonstans och är tydlig med vart jag vill. Jag vill bli kyrkoherde en dag. Och är du kyrkoherde, då är du högsta chefen i en kyrka. Jag har gått andra utbildningar. Jag har hört talas om den utbildningen och det jag har hört är att det är en utbildning som du bör ha på ditt CV. Så därav kollade jag upp och bokade för ett år sedan.

Har du något personalansvar i din roll idag?
– Delvis. Jag har mycket ansvar, men jag har inte lönesamtal och utvecklingssamtal.

Kan du ge exempel på när du leder andra i den rollen du har idag?
– Som präst? Jag leder i så många olika konstellationer. Dels kan man prata om hur en präst leder när du träffar människor. När du leder vid en begravning, då leder du människor som är i sorg. Djupaste krisen i deras liv kanske. Men jag kan även har ett personalmöte för jag har ett samordningsansvar för alla våra verksamheter i församlingen, och då är det 20 personer.

Under den här utbildningen som du gick, kände du att du fick några nya verktyg och kunskap till att hantera den här rollen som ledare bättre?
– Absolut. Det viktigaste för mig på den här kursen var dels innehållet som var väldigt välfyllt och essentiellt. Väldigt viktiga delar som man tar upp när det kommer till ledarskap. Men det andra är Linda som höll och ansvarade för undervisningen. Hur hon gjorde det. Det avgjorde att jag fick en sådan otroligt bra upplevelse av utbildningen.

– Utbildningen är bland de bättre som jag har gått på. Men det är så avgörande vem som håller i utbildningen. När jag skrev ett förväntansbrev inför den här kursen, jag vet inte om jag skickade det till dig, eller Linda. Då skrev jag, jag hade en inställning att jag ville ha det här på mitt CV. Vässa det. Men samtidigt är jag rätt välutbildad i ledarskap. Jag har gått en ettårig chefs- och ledarskapsutbildning på Uppsala universitet. Jag har gått Utveckling grupp och ledare på Försvarshögskolan. Jag har gått förhandlingsteknik. Alla arbetsmiljökurser som ges i SAM och OSA. Så jag är otroligt positivt överraskad av både innehållet och vad hon levererade.

Det låter ju som om du har gått många utbildningar och att den här skulle kunna ha varit för basic för dig.
– Jag var lite orolig för det, i början. Jag tänkte att den här kanske är basic. Och visst, jag kunde mycket av det som vi gick igenom. Men det spelar ingen roll, för man behöver upprepa kunskap. Det är så du måste jobba. Det är så alla elever jobbar. Man går ju i skolan i 12 år. Man måste upprepa och lära. Skriva varje dag. Reflektera varje dag. Du kan inte bara gå en kurs och tänka ”nu kan jag det här med ledarskap”. Det är det jag menar. När jag har en viss kunskap och ändå gick den här utbildningen. Och kunde höja nivån med reflektionen och det som hon levererade. Då blev det två gånger, eller tre gånger bättre.

Är det något du tänker på eller gör annorlunda efter att du gått kursen?
– Det jag fick med mig… Alltså jag fick med mig det här kompendiet som jag har nära till hands. Jag får med mig hur viktigt det är att jobba med gruppen som jag har. Jag jobbar hela tiden med olika grupper. Att gå från en grupp till en annan. Att sätta tydliga spelregler från början. Det har varit en utmaning för mig i mitt arbete med alla människor jag jobbar med. Att sätta spelregler från början.

– Och en massa annat, jag kan gå in på massa saker. Men innehållet. Just att de som håller utbildningen är psykologer. Att det är en organisationspsykolog som också har en djupare kunskap än om du bara rör dig på ytan. Hon kunde också fördjupa perspektiven. Det blev lärorikt, och jag bara önskar att det hade kunnat vara en dag till.

Vi har faktiskt en del två här som uppföljning, som kommer varje halvår. Men om du skulle gå en kurs till och vi låtsas att det inte är den där del två finns det någon annan del av ditt ledarskap som du skulle vilja utveckla mer? Har du tänkt något på det?
– Ja, jag har kikat lite och jag har sett att ni har en kurs om tillitsbaserat ledarskap. Den är jag väldigt sugen på. Och även ekonomi för icke-ekonomer. Eftersom jag sitter i ekonomiutskottet i kyrkomötet så tänker jag att det kan också vara något som kan vara viktigt att ta med sig.

Tack för den här pratstunden!
– Ja, tack!

Sandra, tusen tack för att vi fick ringa upp dig och höra vad du tyckte om kursen! Lycka till vidare!
– Tack så jättemycket. Jag kommer att gå fler kurser hos er.

Se intervjun här!

ATT LEDA ANDRA UTAN ATT VARA CHEF

Kursen för dig som leder en arbetsgrupp utan ett formellt chefsansvar. Hitta din outnyttjade potential som ledare, skapa engagemang och locka fram drivkrafter hos dina medarbetare.

 

Gå till kursen

Fakta om Sandra

Namn: Sandra Signarsdotter.
Ålder: 37.
Bor: Stockholm.
Familj: Ja.
Transportsätt till jobbet: Bil.
Yrke: Präst.
Det roligaste med mitt jobb: Variationen mellan vaggan och graven och allt däremellan.
Min tråkigaste arbetsuppgift: Möten.
Det jag skulle bli ”egentligen”/Mitt drömjobb när jag var liten: Ville bli operasångerska ett tag.
Gör på fritiden: Reflekterar, läser, skriver debattartiklar, lyssnar på podd, tränar, åker till landet.
Typisk jobblunch: Något från Ritorno.
Lyssnar du på något när du jobbar? Aldrig när jag skriver griftetal då måste det vara tyst, men utför jag vanliga adminuppgifter så lyssnar jag gärna på jazz.
Så vidareutvecklar jag mig i mitt jobb (förutom att gå på kurs): Jag avsätter tid varje dag för reflektion och så läser jag mycket. Musik och kultur är oerhört utvecklande.
Ser på tv: Sällan.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser