Sandra om kursen Att leda i det lilla företaget

Sandra Sandberg är verksamhetsansvarig på Histocenter i Mölndal och har gått kursen Att leda i det lilla företaget.

”Kursinnehållet var precis det jag känner att jag behöver för att få lite mer kött på benen.”

Det är en mulen höstdag i Mölndal. En våning upp i en röd tegelbyggnad finns ett laboratorium. I det skarpa ljuset från taklamporna sitter en man som heter Kevin böjd framför en maskin. Han snittar menisker i 0,004 millimeter tunna skivor.

– Det här blir vår slutprodukt, säger Sandra Sandberg som är verksamhetsansvarig på Histocenter och pekar på de tunna skivorna. Att det är 4 mikrometer tunna skivor vi gör beror på att en cellkärna är ungefär så stor. Titta här.

Hon går bort till en arbetsbänk. Där finns ett mikroskop och några brickor med glasplattor med något som liknar färgade fingeravtryck på.

– Här kan du se hur det ser ut, säger hon och placerar en av glasplattorna i mikroskopet och ställer in skärpan. De små prickarna du ser är cellkärnor.
I mikroskopet syns något som liknar en rosafärgad karta över en arkipelag.

– De här plattorna, eller scannade varianter av dem, levererar vi sedan till våra kunder som använder dem i sin forskning. Det kan handla om att lära sig mer om till exempel cancer. Det är faktiskt en av de bästa sakerna med att jobba här, att det vi gör leder till något bra i slutändan.

Sandra är själv biomedicinare i grunden och är med i laboratoriet och arbetar när det finns behov för det. Men sedan några veckor är hon även verksamhetsansvarig och då finns det många andra saker som tar hennes tid.

– Det första jag har börjat ta tag i är att ha medarbetarsamtal med de anställda. Jag är ju ny i den här positionen och har varit kollega med de andra i flera år, så jag tänker att det är bra att ha ett sådant samtal för att liksom börja om på ny kula och fokusera framåt.

 

  • Sandra Sandberg gick kursen Att leda i det lilla företaget i samband med att hon blev verksamhetsansvarig på Histocenter i Mölndal.

 

Sandra gick nyligen Kunskapsgruppens kurs Att leda i det lilla företaget.

– Det var en jättebra kurs, långt över förväntan. Kursinnehållet var precis det jag känner att jag behöver för att få lite mer kött på benen. Sofia som höll i kursen var väldigt tydlig och hade konkreta exempel som man kan applicera i sin egen vardag. Det hon sa kunde jag härleda till den verksamheten jag jobbar i.

Kursen är ju späckad med olika ingångar på ledarskap och verktyg att använda. Var det något särskilt som fastnade hos dig?
– Det är med 75-25. Att forskning visar att i en grupp så är det nästan alltid så att runt 25% inte kommer att tycka att det chefen säger är en bra idé. Så är det bara. Och att veta det gör det lättare att hantera om det reageras negativt av någon eller några på det man säger.

– Och sedan är det här med psykologisk trygghet. Det har jag själv tyckt varit väldigt viktigt, men också då skönt att under kursen få höra att forskning visar att det ÄR viktigt, och faktiskt det som har störst betydelse i hur en grupp presterar tillsammans. Så de bitarna om hur jag som chef kan arbeta för att skapa psykologisk trygghet i vår grupp, tar jag med mig. Men hela kursen var bra, alla punkterna passade verkligen in på min vardag.

ATT LEDA I ETT LITET FÖRETAG ÄR UTMANANDE

Som chef i ett litet företag är det lätt att känna sig splittrad mellan olika roller. Dels arbetar du helt säkert operativt samtidigt som du leder dina kollegor. Ofta tar den dagliga verksamheten så mycket kraft och energi att det kan vara svårt att lyfta blicken och se långsiktigt framåt.

 

Läs mer om kursen här!

FRÅGOR & SVAR OM ANNAT

Bor? Landvetter
Familjesituation? Man och tre barn. Ett eget och två bonusbarn 1, 6 och 11 år gamla
Uppväxt? Landvetter. Jag bodde där när jag var lite och sa att jag aldrig skulle flytta tillbaka, men när jag fick familj så gjorde jag det…
Typisk jobblunch? Numera är jag så bortskämd att min man gör i ordning en matlåda till mig varje dag. Han är duktig på att laga mat. Innan det var det kokt ägg och avokado som gällde.
Dricker? Vatten, ZERoh! saft, eller Pepsi Max om jag festar till det
Kom med ett boktips! Självkänsla nu av Mia Törnblom, jag gillar henne.
Tittar på? Dejtingprogram som Gifta vid första ögonkastet, Bonde söker fru och Love on the spectrum
Vad drömde du om att bli när du var liten? Polis.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Att det vi gör hjälper forskningen, det känns verkligen meningsfullt.
Poddtips? Rättegångspodden… Och sedan älskade jag Mannheimer och Skäringer, men den går ju inte längre. Jag har inte ens lyssnat på sista programmet för jag blev ledsen när jag hörde att de inte skulle köra vidare.
Vilken är din favoritapp? Abbum. Min dotters förskoleapp, de lägger upp en massa saker som händer på dagarna där. Annars Hemnet.
Vadå, planerar du att flytta från Landvetter? Nej, jag bara inspirationskollar.
Vilket är det äldsta klädesplagg du fortfarande har “in rotation”? Ett par kostymbyxor svarta byxor från Zara som är typ 12 år gamla.
När var du riktigt lycklig senast? Jag är lycklig ofta i vardagen, men så där extra var när min dotter föddes för ett år sedan.
Senast spelade låten på Spotify? Babblarna vaggvisa.
Vilket är ditt favoritgodis? Center.
Har du något du kan skryta med? Jag är jättebra på att nicka. Att hålla bollen i luften med huvudet alltså.
Vad är ditt rekord då? 300-400 någonstans.
Vem beundrar du? Min mamma. Nu när jag själv har blivit mamma så ser jag vissa saker som jag ska göra lika bra som mamma gjorde.
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Skriva ut papper är tråkigt.
Själva printandet då eller? Ja, att det ofta strular med toner och att papper fastnar och så.
Vilket var ditt första jobb? Jag var receptionist på ett gym.
Vad gör du på fritiden? Jag vill säga att jag tränar ren del. Löpning, gym och fotboll om det behövs att någon hoppar in
Vilken är din mest kända släkting? Det får bli min morfar då. Gust Johansson, svensk mästare i trail. En sådan där motorcykel som man ska ta sig fram på i svår terräng.

Relaterade utbildningar

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser