”Det skapades en miljö där alla var med och pratade utan att det kändes konstigt.”

Toni Ceesay arbetar som röntgensköterska på Carlanderska sjukhuset i Göteborg. Det har han gjort i sex år, och med tiden har lusten att ta mer ansvar och bli chef vuxit fram. Därför gick han Kunskapsgruppens kurs Ledarskap för sjuksköterskor.

Toni om kursen Ledarskap för sjuksköterskor

– Det var jättebra utbildning, verkligen. Vi var en härlig grupp. Det skapades en miljö där alla var med och pratade utan att det kändes konstigt. Jag har varit med på en massa utbildningar tidigare där jag inte kände att jag deltog lika mycket som jag gjorde nu. Och jag tyckte att alla deltog. Det kan ju bero på att det är en ledarskapsutbildning och att alla som är där har en intention att bli ledare och då kanske man är lite framåt och inte sitter längst bak och är tyst. Kursledaren var så bra. Vi fick verkligen kunskap som var hands on och som vi kunde använda direkt när vi kom tillbaka till vår arbetsplats.

Som vadå?

– Hur man pratar, med sina kollegor och med patienter. Och om det uppstår missförstånd: Hur man ställer en motfråga, och inte bara antar vissa saker.
– Sedan så fick man ju ett väldigt bra kompendium, det går jag tillbaka och kollar på ibland. Så jag kommer nog att luta mig mot den här utbildningen framöver. Även om jag kommer att gå andra utbildningar också så kommer jag alltid att ha denna med mig.

Hur kom det sig att du gick kursen?

– För några år sedan så sökte jag en enhetschefstjänst här på sjukhuset. Jag gick vidare ganska långt, men gick inte hela vägen. Men efter det så pratade jag med HR och med min chef och de tyckte att ”det finns nåt här. Vi tycker att du ska gå lite kurser och utveckla dig så att du kan ta det här steget.” Och så har jag och en kollega på Carlanderska sjukhuset blivit utplockade för att gå utbildningar och bli chefer i framtiden. Så den här utbildningen var en del i det.

Hur kom det sig förresten att du blev röntgensköterska?

– Det var lite av ett bananskal faktiskt, och så är det väl med de flesta som blir röntgensjuksköterskor har jag märkt. Ingen har ju växt upp och tänkt att ”när jag blir vuxen ska jag bli röntgensköterska”. Men jag läste många utbildningar och tänkte att jag skulle vara öppen för allt och så kom jag till röntgensköterska och tänkte att ”det här kan nog vara nåt”. Mycket teknik, patientkontakt i korta möten. En bra mix liksom. Och jag har inte ångrat det en sekund, berättar han när vi träffas i röntgensalen där han står med sin ”baby” datormografen.

10 snabba frågor till Toni Ceesay

Jobbar som? Röntgensjuksköterska.
Familj? Sambo och en dotter på 2 år.
Bor? Göteborg.
Roligaste med ditt jobb? Patientmötet.
Vad drömde du om att bli när du var liten? Polis.
Typisk jobblunch? Kyckling och ris.
Lästips? Paulo Coelhos Alkemisten.
Streamingtips? Succession.
Poddtips? Alex & Sigge.
Vilket var ditt första jobb? Lagerjobb.

POPULÄR LEDARSKAPSUTBILDNING FÖR DIG SOM JOBBAR I VÅRDEN!

Hur gör man för att få alla i teamet att dra åt samma håll? Att få alla att förstå och följa instruktioner och hantera olika personligheter?

 

KOLLA IN KURSEN ATT LEDA ANDRA UTAN ATT VARA CHEF!

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser