Petra Brask: ”Jag tror att tid är det mest demokratiska vi har i världen.”

Petra Brask

Bor: Stockholm och Gotland

När jag inte föreläser för Kunskapsgruppen så arbetar jag med: Effektivitetsutbildningar för vuxna och ungdomar, leder företaget Petra Brask & Partners, gör Tidspodden tillsammans med Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan, bloggar och skriver böcker inom mitt nördområde – tid.

Född: 4 augusti, 1970 i Kalmar

Utbildning: Får ofta frågan hur man blir effektivitetsexpert. I mitt fall så blev jag anställd som effektivitetskonsult 1995 och fick en utbildning på det företaget, samt en mentor som lärde mig allt hon kunde. Så man kan säga att jag har gått en lärlingsutbildning.

Karriär: Firar 25-årsjubileum som effektivitetskonsult. Gick från anställd till egen företagare när barnen var små, av den enkla anledningen att jag ville ha mycket tid med dem. Med åren har jag haft fler uppdrag än jag hunnit med själv och idag har jag därför flera proffsiga partners som jag lärt upp, och som nu arbetar tillsammans med mig.

Jag har haft turen att få resa och utbilda i många olika länder och kulturer och det som slår mig varje gång jag kommer till ett nytt land, är hur lika vi är när det gäller tid – alla har 24 timmar som ska räcka till för sömn, arbete och fritid. Jag tror att tid är det mest demokratiska vi har i världen.

Har gått flera oljemålningskurser och kan försvinna bort i timmar med mina penslar och pannåer.

Varför jag tycker det är roligt och givande att arbeta med utbildningar: Har alltid haft ett driv för att utvecklas och utveckla, samt att dela med mig av kunskap. I möten med andra människor uppstår ofta något nytt och spännande – det ger upphov till nya intryck och idéer.
Gillar att göra på fritiden: Numera när barnen är stora har jag plötsligt fått så mycket fritid, så när inte familj och vänner tar upp min tid, har jag satsat på att utveckla min kreativitet.

Jag har gått flera oljemålningskurser och kan försvinna bort i timmar med mina penslar och pannåer. Har även börjat lära mig att fotografera och befinner mig ofta på någon strand på Gotland för att fånga solnedgången.

Vad är du sämst på inom ditt nördområde: Jag är grym tidsoptimist och måste alltid multiplicera tiden med pi (3,14) för att komma i tid.

Vilken har varit den största utmaningen i ditt arbete som effektivitetskonsult: Minns när jag skulle spela in det först avsnittet av Tidsjakten för SVT tillsammans med Jonas Leksell och inslagsproducenten ropar; ”Tagning” då hade jag en röst i mitt huvud som sa; ”Kommer det här verkligen att gå vägen?” När vi hade spelat in alla avsnitt var det en stor sorg att lämna de härliga kollegorna. En TV-produktion är ett utmärkt exempel på effektivt teamwork.

Vad skulle behöva struktureras hemma hos dig: Hemligheten till struktur är att ha god förvaring och att kunna rensa och göra sig av med överflöd. Det här är något som jag går igång på och tycker är kul! Just nu behöver jag rensa ut i strumplådan. Även hos en effektivitetsexpert kan strumpor försvinna i tvättmaskinen.

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser