Fredriks fredagsrapport: Möt vår nye säljare, kostnadsfri föreläsning, Alf Robertson-special, med mera

Vi har äntligen rekryterat en säljare! Christer Rautio började arbeta hos oss den 1 april. Han har en minst sagt gedigen erfarenhet av försäljning. Karriären inleddes 1983 då han sålde ”pennor och suddgummin” genom att knacka dörr. Sedan har det blivit försäljning inom olika branscher, och han har även drivit eget företag under många år, innan han till slut hamnade där han hör hemma – hos oss!

Bonus eller inte bonus?, det var frågan
Den minnesgode kommer säkert ihåg att jag funderade över om en säljare ska ha bonus eller inte, något jag utvecklade här.
Hur vi gjorde? Ingen bonus, vi litar på inneboende motivation. Och så slipper vi lägga tid på att hålla reda på hur olika bokningar ska attribueras och vem som ska tjäna vad på vad. Vi tror att det blir minst krångel och bäst teamkänsla så här. Men fråga oss igen om ett år så vet vi mer.

Snabbfakta om Guinness- och golfälskande Christer
Bor? I centrala Göteborg
Familjesituation? Gift med Anette, 2 bonusbarn, 4 bonus barn-barn och 1 bonus barn-barns barn.
Uppväxt? Första 5 åren i Lunden Gbg, därefter 30 år i Älvängen, sedan Gbg
Typisk jobblunch? McDonalds, pizza, eller någon dagens i närheten.
Dricker helst? Guinness, mörk rom, espresso, mineralvatten
Kom med ett boktips! Dålig på böcker, men gillar dokumentärer eller memoarer om band som The Clash, The Smiths, Sparks etc.
Tittar på? All tänkbar sport, QI på BBC Brit
Vad drömde du om att bli när du var liten? Gymnastiklärare, fotbollsproffs.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Kundkontakt, att gemensamt komma fram till en lösning med kunder. Att sy ihop affärer.
När var du riktigt lycklig senast? När jag fick jobbet på Kunskapsgruppen
En bra låt: ”Back on the chain gang” -Morrissey
Vilket är ditt favoritgodis? Estrellas Vickningchips
Har du någon oanad talang? Nej, mina talanger är väldigt lättidentifierade.
Ditt hat-ämne i skolan? Historia (älskar det idag:))
Vem beundrar du? Min hustru! Mina föräldrar!
Vilken är den tråkigaste arbetsuppgiften du har? Kallringa, eller ”träna ringmuskeln” som jag kallar det.
Vilket var ditt första jobb? Fabriksarbetare på Kôrken eller Wicanders Kork o Plast som det egentligen hette i Älvängen.
Vad blir det om du ska ha det mysigt en fredagskväll? Ostar och chark från Le Comptoir. Skaldjur funkar också. Gott vin, tända ljus och musikkväll (ingen tv) med hustrun.
Poddtips? Golftugget
Hobby? Golf
Har du någonsin fått höra att du liknar en kändis? Kanske Shrek (fast vit)
Har du varit med om något du inte kan förklara? Inget som jag kan förklara:)


Vi har en ny kostnadsfri föreläsning som jag tycker att du gott kan boka in dig på. Den här gången är det energiknippet Jonas Boström som är utvecklingsledare i Trollhättans stad som kommer att ge en 4-stegsmetod för att ”bli bättre på att bli bättre.”
– Det kommer vara applicerbart på både mindre och större företag där man har behov av att samordna flera människors gemensamma utfall. Alltså organisationer som har olika verksamheter som strävar mot samma mål. Så kanske inget för egenföretagaren Lasses måleri, men större än det så börjar det bli intressant, meddelar Jonas.

Den här gången kör vi föreläsningen kl 12.00-12.45 den 12 maj så du kan sitta framför skärmen och njuta av din lunch samtidigt som Jonas föreläser, lite krogshow-aktigt sådär. Anmäl dig här .


Läst sedan sist: Unlocking the Customer Value Chain av Thales S. Teixheira.

Handlar om hur man kan disrupta existerande storspelare i olika branscher genom att skjuta in sig på en eller några delar i deras värdekedja, och göra den riktigt bra.
Ett exempel är Klarna som bara har tagit själva betalningsdelen och gjort den kanonbra.
Eller Linas Matkasse som tar hand om stegen ”fundera ut vad man ska äta”, ”handla”, ”leta fram recept” när det gäller middagar.
En trea i betyg.

Läser just nu: Jag lämnade mitt hjärta i Göteborg av Börje Lundberg och Alf Robertson

Har inte fått upp farten på läsandet i år. Du vet hur det kan va, man kommer liksom ur det.
Så jag plockade ner Alf Robertsons biografi från hyllan. Och det här är lättläst och fint. Robertsons historia är väldigt ”on brand”. Det är förlorad oskuld på en bordell i Lissabon, havererad privatekonomi, sprit, cigaretter, kvinnor och country.

Men samtidigt hejar man på Alf. Han var en härlig och ärlig människa med fel och brister som alla oss andra.
Och han har ju många fantastiska låtar.
Lasse och Mari kan jag till exempel inte lyssna på utan att få en klump i halsen.
Hans översättning av Elvis Always on my mind är också grym. Tänker nästan jämt på dig . Det där ”nästanet” får originalet att kännas platt.

Alfs totala avsaknad av beräknande distans eller ironi gör att jag kan lyssna på hans låtar med ett snett leende, som när han gör Georgia on My Mind på svenska och döper låten till Roland (efter hans gamle gitarrist, eller är det Roland Cedermark…? Vet du – hör av dig!), men samtidigt tycka att det är kanon.

Sista exemplet. Hundar, ungar och hembryggt äppelvin. Hörde den första gången på LP hos min dagmamma Inger när jag växte upp. Introsnacket är legendariskt, och detta är en given allsång i uterummet om somrarna.

Tips från läsekretsen: Up the Organization av Robert Townsend

Den här publikationens försteläsare Michael Rangne hör av sig med ett boktips. Han är normalt inte en man av få ord, men här är han kortfattad på ett sätt som tyder på angelägenhet.

”Hinner inte förklara just nu, men femtio år på samma bestsellerlista, du kommer inte att ångra att du läste!”, skriver han i ett mail.

Så nu är den är tillagd på min läslista


Då är det bara att dra ut på en rejäl fredagshandling och fylla påsarna med ost, vin, chark, Guiness och vickningschips och sätta på Back On the Chain Gang med Morrisey på lagom volym och ta sig an helgen.

Ha det gott så hörs vi!

Med vänliga hälsningar
Fredrik Bankler
fredrik@kunskapsgruppen.se

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser