Nytt avsnitt av podden Arbetsrätt i praktiken med Georg Frick.
Den här gången diskuterar vi bland annat uthyrningslagen (det är den vi är inne på i klippet), men även att Frick har rutit till (lite grann) om att fackförbundet Vision sprider fake news, att det är lov att ”åldersdiskriminera” och så ett fall med anklagelser om sexuella trakasserier på det. Fullmatat som vanligt alltså!

Gå kurs i Arbetsrätt

När Georg inte poddar föreläser han också på vår kurs i Arbetsrätt. På vår tvådagarskurs lär du dig arbetsrätt från grunden – och hur du tillämpar den i praktiken.

Domarna vi diskuterar

  1. Ok med ”åldersdiskriminering” i vissa fall
    EU-domstolen sa att det är okej att sätta åldersgränser för jobb som personlig assistent om det hjälper den som behöver assistansen att få det stöd de behöver och vill ha. Det handlar om att respektera vad personen med funktionsnedsättning själv önskar, även om det innebär att man väljer assistenter från en viss åldersgrupp.

2. Felaktig uppsägning på Spira Blommor
Så här sammanfattar ChatGPT caset när den bes att förklara det så att en 15-åring förstår.
Okej, tänk dig så här: Aleksandra jobbade på ett företag som säljer blommor, och hon hade en chef, Martin, som betedde sig på ett sätt som fick henne och andra att känna sig obekväma. Martin brukade stirra på kvinnliga anställdas kroppar på ett sätt som kändes obehagligt. Det är inte okej att någon på jobbet stirrar på dig så att du känner dig obekväm eller kränkt.

Aleksandra och en av hennes kollegor, Therese, pratade om hur de kände sig, och till slut bestämde sig Aleksandra för att berätta för företagets HR-person, vilket är den som hanterar anställningsfrågor och sånt, om vad som hände. Det här skulle hjälpa till att få chefen att sluta bete sig på det sättet. Men även efter att de berättat, blev inte mycket bättre.

När Aleksandra blev av med jobbet lite senare, trodde hon att det var för att hon hade pratat om hur chefen betedde sig. Detta ledde till att hon tog saken till domstol, och domstolen sa att företaget måste betala henne pengar för hur allt hanterades, speciellt för att de inte tog hennes klagomål på allvar och för att de kanske sparkade henne för att hon klagade.

Så hela grejen handlar om att det är viktigt att alla ska kunna känna sig säkra och respekterade på jobbet, och om någon gör något som får någon att känna sig obekväm, är det företagets jobb att fixa situationen och se till att det inte händer igen.

Fredrik Bankler

Fredrik bankler

Utbildningsansvarig
fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser