Gör AI människan till den nya hästen?

Förra veckan var jag i Kungsbacka på Halland Tech Week. Det var en väldigt intressant förmiddag med fokus på AI.

Bland annat hade Fredrik Löfgren från Linköpings Universitet en mycket tankeväckande föreläsning på temat ”AI – hot eller möjlighet”.

Kommer AI göra mänsklig arbetskraft obsolet?
Ända sedan Spinning-Jenny uppfanns i Storbritannien på mitten av 1700-talet har folk oroat sig för att den nya tekniken tar våra jobb. Men sedan dess har det alltid tillkommit nya. Så egentligen är det bara en uppgradering av våra arbetsuppgifter som har skett, kan man säga.Men nu när vi i och med AI ”snart inte har några tekniska eller matematiska begränsningar” i vad maskiner kan göra, vad händer då? När du har robotar som kan vara både läkare, jurister, ingenjörer, städerskor och affärsutvecklare hos din föredragna leverantör av kompetensutveckling?

Är människan där hästen var 1900?
Löfgren bollade med tanken att människan kanske är i samma situation som hästen var i för 120 år sedan. Till dess hade den kunnat följa med och jobba i städerna i stället för lantbruket. Men efter att förbränningsmotorn blev bättre blev den utkonkurrerad och tillför nu inget värde i vårt samhälle (förutom som rekreation, en och annan polishäst och som pålägg då…).Sedan visade han på möjligheter också. Hur vi till exempel kan upptäcka sjukdomar tidigare etc.
Det är en spännande tid vi lever i. Om det blir så att människans roll som värdeskapare i samhället förändras och krymper. Där allt färre ”behövs” för att skapa välstånd och resurserna blir ännu mer koncentrerade till ett fåtal. Hur kommer samhället se ut då?

Tävling – gissa AI-rösten!
Medan du funderar över det kan du vara med i vår spännande AI-tävling!
Klicka här så kommer du till tävlingen. Där har jag klonat tre, nu avlidna, svenska ikoners röster. Ditt jobb är att gissa vilka ikoner det är.
Maila dina svar till fredrik@kunskapsgruppen.se och var med och tävla om en kylbag med ett tufft Kunskapsgruppen-emblem på.

Fredrik bankler

Utbildningsansvarig fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se 031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser