Hur ärliga kan ni vara mot varandra på jobbet?

Kursledaren Jessica Neijlind nailade betyget 5,0 på senaste tillfället av Ledarskapsutveckling för chefer. Det är en himla fin kurs. Drar inte alltid så många deltagare, men de som kommer är supernöjda. Har ni det så också? Produkter eller tjänster som förtjänar mer?

Och det här är någonting jag själv och en kompis, omedvetet, utvecklade för många år sedan. Vi kallar den för ”Ärligheten”. I praktiken fungerar det så att man säger ”Ärligheten:” följt av något inte helt positivt men som man vet att den andre när den får reda på det ändå kan göra något åt, och i förlängningen trots allt blir glad av att få veta. Typexemplet är så här. ”Ärligheten: Du har en fet pormask på näsan”. Eller ”Ärligheten: Du luktar svett”. inte ”Ärligheten: Du borde aldrig ha gift dig och skaffat barn med henne. Nu måste du bo i Singapore resten av livet”.

I de sista fallet här är det ju liksom saker som inte är så mycket att göra något åt. Hur ärlig kan du vara med kollegorna? Kan du säga ”Ärligheten: Du borde tänka på att ta det lite lugnare när du pratar med kunder” eller ”Ärligheten: Jag tror du drar ut fel tand på patienten.” eller ”Ärligheten: Du borde inte dricka så mycket.”

Ja, ja hursomhelst så är psykologisk trygghet ett av ämnena som tas upp på kursen. Detta för att något av det viktigaste för att ett team ska fungera bra är att tryggheten mellan medlemmarna i teamet finns. Att man som ledare skapar en miljö där medarbetarna känner sig lugna med att vara sårbara. Och att man då till exempel kan korrigera någon för att man vet att det görs med goda intentioner.

Svårt det där såklart, men man har mycket att vinna på att skapa ett klimat där alla är trygga och litar på att kollegorna vill varandra väl. Och hur får man då till det? Då vill jag säga följande till dig som läser detta: ”Ärligheten: Anmäl dig till Ledarskapsutveckling för chefer för du behöver hjälp att lära dig det.”

Klicka här för att läsa mer om kursen Ledarskapsutveckling för chefer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser