Kan du vara 10 000 gånger mer värd än din kollega?

Hur mycket är en riktigt bra anställd värd?
Tankarna på detta dök upp i veckan när jag var på lunch på mitt stamlokus. Med mig hade jag författaren till kanon-boken (!) Ta din tid – gör mindre men bättre, David Larsson Heidenblad.

På väg in berättade jag att de tidigare hade en lysande kock. Varje dag fick du en lunch som du kvällstid skulle betalat det tredubbla för på en fine dining-restaurang.

Mästerkocken bar dock på ett ganska stort stråk av bitterhet över sin arbetssituation. På frågan ”Vad ska man välja idag då?” svarade han oftast ”McDonalds”. Så när han i somras sa upp sig var det på sitt sätt förståeligt.

Men att få tag i en bra kock är inte det lättaste. Efter flera månader med stängd lunch så öppnade vårt stamlokus igen. Nu med en kock av mer normal lunchrestaurangkvalitet. Maten håller inte längre samma exceptionella klass med resultatet att det är allt färre besökare.

– The trivial many, and the vital few…, responderade David ryggmärgsreflexaktigt.

Det han syftar på är att det är viktigt att förstå vad det är som skapar värde i en verksamhet eller i ett liv. Precis det som hans bok handlar om. Vare sig det handlar om uppgifter eller personer.

Paretoprincipens 80/20-regel är ju ett exempel på detta, och i boken Essentialism skriver författare Greg McKeown att 95% av det som händer runt oss är brus. Det handlar om att fokusera på de 5% som verkligen betyder något.

Och när det gäller anställda har Bill Gates sagt så här om programmerare (och svarvare):
– En skicklig svarvare kan vara värd flera gånger så mycket lön som en genomsnittlig svarvare, men en fantastisk programmerare är värd 10 000 gånger mer än en genomsnittlig programmerare. Och visst. Skapar du en Google-algoritm eller ett Spotify – det blir fort 10 000 gånger mer värt än om du inte gör det.

Har din verksamhet någon anställd som är 10 000 gånger mer värd än snittet? Fem gånger mer? Och hur mycket är det i så fall värt att göra för att behålla den?

Fredrik bankler

Utbildningsansvarig fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se 031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser