Hur mycket kärlek behöver vi på jobbet?

När det gäller barnuppfostran så har jag ett bra tips till dig som upplever att ungarna inte lyssnar, och att de får frispel när du pekar med hela handen och höjer rösten att få dem att förstå att de har fel.
Läs boken Fem gånger mer kärlek av Martin Forster (eller ännu smidigare: lyssna på den här podden).
Det gjorde jag och har märkt att det har gått mycket bättre när jag började jobba med att förstärka goda beteenden istället för att bara ge feedback på de dåliga.
Bokens budskap är alltså att för varje tillrättavisning du ger din lilla telning ska du fylla på med fem saker du uppmärksammar på ett positivt sätt.
Samma princip på arbetsplatsen
Detta är ju också något som återkommer i hur man som ledare och kollega ska bete sig på jobbet om man vill ha en bra, tillitsfullt och psykologiskt trygg miljö på arbetsplatsen (och det vill man, då går allt bättre.)
Men hur många gånger mer kärlek är det egentligen som gäller?
Forster säger fem gånger kärlek. Vår föreläsare Josef Ericson sa 3 gånger mer positiv feedback på vår kurs för administratörer, Mia Törnblom sa 8 gånger och Malin Ander sa på Svåra personalfrågor att det ligger ”mellan 5 och 12 gånger”.

– Det kanske inte är så noga exakt hur förhållandet ser ut. Det viktigaste är att vi börjar uppmärksamma det önskvärda beteendet för då får vi mer av det. Och också att leta efter det. Mycket av alla de bra saker som utförs på en arbetsplats hamnar ofta i en ”grå massa i mitten ”. Men då gäller det att sätta på sig glasögonen och faktiskt se och uppmärksamma det också, och inte bara det som sticker ut som något extraordinärt, säger Josef Ericson som är organisationskonsult på PBM och kursledare för Kunskapsgruppen (där deltagarna i snitt ger honom 13 gånger kärlek i sina utvärderingar.

Josef Ericsson föreläser.

Det är alltså inte så noga (och kanske inte heller helt enkelt att mäta i detalj.
Men börja varje dag med att spela  Matz Bladhs låt ”Kärleken ska segra” på jobbet som en påminnelse så är mycket av jobbet gjort.

Fredrik Bankler

FREDRIK BANKLER

fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se 031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser