Vår kurs i Fastighetsekonomi är en kurs där ens mattekunskaper utmanas.
Jag kanske mest talar för mig själv nu, men att hänga med i beräkningar och överslag kring de vanliga räknesätten och att göra intuitiva kalkyleringar i vardagen, det behärskar jag.
Men när de kommer till att räkna fastighetsekonomi (eller andra tal där tid, inflation och räntor till exempel är en del av ekvationen) så gäller det att ha koll på sina kalkyler och inte gå på magkänslan.
– När det gäller detta ska man inte lita på sin intuition, här ska man lita på Excel och sina kalkyler, säger kursledaren Michael Murphy.
– För mig tog det 25 år att liksom få det här sättet att tänka och räkna ”in under huden”, och då har jag ju ändå hållit på med detta i stort sett dagligen.
Börjar grundläggande
Kursen som börjar grundläggande fortsätter under de två dagarna med att deltagarna själva får lära sig att göra investeringskalkyler och fastighetsvärderingar. Och hur man ska tänka när det gäller att till exempel hantera risk.
En deltagare svarade skämtsamt ”dubbelt så mycket” på frågan ”hur mycket kostar ett nybygge?” Och det ligger något i det. I början av ett projekt är det svårt att förhålla sig till alla eventualiteter. Men om man från början kalkylerar in vilken felmarginal man kan kosta på sig så ökar såklart sannolikheten att man gör en bra affär i slutändan.
– Det kan också leda till att färre projekt blir av. Men det kanske bara är bra det, för tar man inte höjd för risken så lurar man bara sig själv, säger Murphy.
Ett case från utbildningen
Här kommer ett exempel på ett case vi räknar på under kursen. Vad säger din magkänsla?
Du funderar på att göra en omfattande ombyggnad så att dina lokaler blir bättre anpassade till din verksamhet.
- Du beräknar kostnaden för detta till 12 miljoner kronor.
- Ditt alternativ är att du kan sälja byggnaden för 1 miljon kronor. Att bygga en ny och bättre lokal beräknas kosta dig 15 miljoner kronor. Genom att bygga nytt räknar du med att kunna sänka dina årliga driftkostnader med 300 000 kr per år. Efter 20 år beräknas nybyggnationen har ett restvärde på 2,36 miljoner kronor.
Kalkylräntan sätts till 7 %.
Vilket alternativ väljer du?
Här kan du se när Michael (som en repetition till de som följde kursen via Zoom) går igenom hur man kommer fram till rätt svar.
Vill du också lära dig fastigehetsekonomi, investeringskalkyler och värdering av fastigheter, till exempel?
Kolla då in vår mycket omtyckta kurs här.