Isabelle blev skickad på utbildning: ”Nu förstår jag varför”

Evidensia Djurklinik i Mölndal växer så det knakar. Och en ökad personalstyrka gör att verksamhetschefen Anna Oskarsson behöver stöd av sina veterinärer för att leda och fördela det praktiska arbetet.
En lösning för att på ett effektivt rusta veterinärerna för att kunna leda andra, är att låta dem gå Kunskapsgruppens kurs “Att leda andra utan att vara chef”.
Och just specialister som blir ledare för små team på sina arbetsplatser är en vanlig deltagarkategori på den här utbildningen.
Isabelle Schamschula är en av dem som gått utbildningen, och hon är mycket nöjd.

  • - Det här är den bästa arbetsplats jag har varit på i hela mitt liv. Det är organiserat, supertrevligt och vi trivs så bra med varandra. Jag får utvecklas så himla mycket, som en sådan sak att de skickar en på en sådan här kurs, säger Isabelle.
  • En sak som Isabelle nämnde som positiv var de andra kursdeltagarna, och att de kom från andra arbetsplatser och branscher. - Jag satt mellan en som jobbade i hamnen och en arkitekt, det var väldigt intressant att höra deras erfarenheter också.
  • Klinikchefen Anna Oscarsson är även sköterska. Något som gör att Isabelle emellanåt blir lite av chef till sin egen chef.

Det är en ganska lugn fredag på Evedensias djurklinik i Mölndal när Kunskapsgruppen kommer på besök. Isabelle Schamschula har precis kastrerat en honkatt när hon slår sig ner för att berätta lite mer om hur det vara att gå kursen Att leda andra utan att vara chef.
En kurs hon inte valde att gå själv, utan som hennes chef Anna anmälde henne till.
– Jag blev ditskickad!, säger Isabelle och skattar. Jag har inte haft några ambitioner om att bli chef, så jag var kanske lite undrande. Om jag går en utbildning annars så är det alltid veterinärmedicinskt relaterat. Men Anna sa att en kollega till mig hade gått den, att den var jättebra ”så nu ska du också gå den”.
– Och nu förstår jag varför. Hon hade helt rätt. Vi blir fler och fler folk och allt måste koordineras, och vi veterinärer får ta mer ansvar.
Med den ordinarie chefsveterinären på föräldraledighet blir det Isabelles jobb att leda och fördela det praktiska arbetet på kliniken.
En sak hon har ändrat direkt efter kursen är att testa att ha korta morgonmöten där man går igenom vad som ska göras under dagen.
– Hittills har de andra tyckt att det har varit en bra idé, och att det har blivit tydligare vad som ska göras.
Vad tyckte du om utbildningen?
– Den var jättebra för att det kom upp många frågor som jag aldrig ställt mig, men som jag började fundera på. Till exempel det här med kommunikation. Hur jag kan bli tydligare, både internt och med djurägarna. Bli tydlig med att förklara att vi har ett mål, och det är att djuret ska bli friskt, och det här är något vi jobbar med tillsammans, både vi och dem.
– Och coachning. Jag kan nog vara en sådan som gör det själv för då går det snabbt, men så får den andre aldrig chansen att lära sig. Det var en aha-upplevelse, att jag gärna tar över styrningen från andra.
– Även det här med konflikthantering. Jag är från Österrike, där är man inte alls lika konflikträdd som i Sverige. Och det är klart att jag har märkt det under mina 10 år här, men det var väldigt intressant att få satt ord på det.

FREDRIK BANKLER
FREDRIK@KUNSKAPSGRUPPEN.SE
031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser