Låt inte dina medarbetare bete sig som Evert Taube

Var på vår kurs Lyckas i VD-rollen för ett par veckor sedan. Mycket trevligt och lärorikt. På utbildningen pratade föreläsaren Marcus Meijerbom bland annat om hur man lyckas med delegering.
För det är lätt att hamna i en roll där man blir en lösningscentral för medarbetarna. Och detta tror jag är vanligt inte bara för VD:ar i småföretag utan även för såväl mellanchefer och administratörer och koordinatorer.

Evert ringde restaurangen om allt
Marcus berättade att Evert Taube på sin tid bara kunde ett telefonnummer och det var det enda han ringde oavsett ärende. Det gick till hans stamlokus Gyldene Freden. Och dit ringde han alltså inte bara för att boka bord. Han ringde även för att be dem beställa en taxi, hämta på kemtvätten eller buda hem ett fång rosor till Astri. Allt han behövde hjälp med, helt enkelt.
Poängen här är att du inte ska bli ett Gyldene Freden för dina kollegor, utan att låta dina egna ”Everts” lösa de problem de kan själva.

Lösningen är som alltid en matris
Hur fixar man då detta? Ja, det är en tvådagarskurs bara det. Men ett verktyg Marcus visade var Will-or-skill-matrisen.
Där kan du stämma av om det är viljandet eller kunnandet som brister.
Är det något som inte blir gjort, ber du personen sätta ett kryss på var i matrisen nedan den befinner sig. Är det kunnandet eller viljan det brister i? Utifrån det kan du sedan jobba vidare med antingen utbildning eller motivation.
Inte så dum att ha med sig i till exempel ett utvecklingssamtal va?

Fredrik bankler

Utbildningsansvarig fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se 031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser