Kunskapsgruppen online

Så funkar det att gå en
kurs online

  • Du följer utbildningen från en dator. I de allra flesta fall använder vi oss av programmet Zoom som verktyg, men i vissa fall även Microsoft Teams.
  • Det finns två olika varianter av onlinekurser:
    – Livesänd kurs: Då är det deltagare både i klassrum och online. En av oss på Kunskapsgruppen kommer att vara med som ”länk” mellan klassrummet och er som är online. Du ställer dina frågor i chatten och eventuella övningar görs i breakout-rooms med de andra som är med online.
    Läs mer om hur deltagarna gillar att gå online här.
    Ren onlinekurs: Här deltar alla via dator.
  • Gruppdiskussioner och övningar görs med andra online-deltagare i digitala grupprum, där ni är två eller flera för er själva och kan diskutera och dela kunskap och erfarenheter.
  • En halvtimme innan kursstart öppnar vår digitala registrering. Då kan du logga in och vi kan titta så att allt fungerar som det ska och du får hjälp om du har några frågor.

Att tänka på gällande teknik

Så här loggar du in på bästa sätt

Och om du inte får ladda ner Zoom-klienten gör du så här

  • Du får en länk att klicka på som kommer att ta dig till ett digitalt väntrum där du sedan blir insläppt på kursen. Där möts du av en av oss som hjälper till om du har några frågor
  • Ha en så bra och stabil internetuppkoppling som möjligt
  • Sitt ostört
  • Ha din mikrofon avstängd när du inte ska tala med de andra deltagarna

Om det inte funkar som det ska – kolla följande:

  • Använd din bästa uppkoppling.
  • Fungerar inte ljudet? Har du en extern skärm kopplad till en laptop så kan det bero på detta. Börja med att dra ut sladden till skärmen. Löser det problemet så se till att ut-ljudet går antingen via hörlurar eller laptopen om du kopplar in skärmen igen.
  • Stäng ner allt annat på datorn
  • Stäng ner andra saker som kan stjäla bandbredd, alltså annat surf på samma nät

Så maxar du tekniken på ditt digitala möte

För dig som vill nörda ner dig mer i hur man skapar den perfekta lösningen för digitala möten så finns det oändliga möjligheter till det.
Här kommer tips på hur du kan få till så bra bild och ljud som möjligt.

Mikrofon

Ljudet är det viktigaste när det gäller även onlinemöten. Man kan leva med att bilden hackar eller ser lite skum ut, men dåligt ljud kan få en att bara vilja lägga sig över skrivbordet och ge upp.
SÅ se gärna till att ha en bättre mikrofon än den din dator (antagligen ) har inbyggd.

Antingen via en så kallad USB-mikrofon. Dessa ansluter du lätt i en usb-port helt enkelt.
Själv kör jag en Blue Yeti och är nöjd med det. Den är dock ganska stor och klumpig, och inget man tar med sig i datorväskan.
Så om du vill ha något smidigare rekommenderar jag att kolla i Wirercutters tips. Wirecutter är New York Times produkttestar-sida. Den är verkligen bra. Vad jag än ska köpa så kollar jag om de har något att rekommendera.
Här hittar du deras tips på mikrofoner

Kamera

Det viktigaste här är att börja med att titta på var din inbyggda kamera sitter, om du har en sådan. På Mac brukar de ju föredömligt sitta i mitten, på toppen av skärmen. Det är bra.
Annars blir det som på min Dell där kameran sitter i ett hörn i skarven mellan tangentbord och  skärm. Då blir man filmad i ett grodperspektiv och de andra deltagarna kan uppleva det som att de sitter i ett hål du tittar ner i.


Då tycker jag att det är en bra idé att köpa en extern webkamera. Själv kör jag en Logitech c920 Pro HD den är bra (och har också en ok mikrofon inbyggd). Men frågan är om jag inte var minst lika nöjd med kameran jag hade innan – en Plexgear.
Här hittar du Wirecutters test av webbkameror.

Headsets

En bra lösning kan vara headsets. På så sätt får du både mikrofon och högtalare i ett.
Själv har jag ingen erfarenhet av att använda detta, men våra kursledare använder ofta detta och det funkar väldigt bra.
Att använda sina vanliga hands-free-lurar till mobilen kan också funka bra.
Här hittar du tips på bra head-sets

Undvik rundgång

Rundgång är inte direkt någon humörhöjare på digitala möten. För att undvika detta så ha gärna hörlurar (eller head-set) på dig. På så sätt kommer inte ljudet du hör in i din mikrofon och skapar rundgång.

Snabbt internet

Det är givetvis viktigt att ha så snabbt och stabilt internet som möjligt. Helst genom att plugga in en nätverkskabel i datorn (men vem gör det nuförtiden), eller ett bra wi-fi då såklart.
Du kan testa snabbheten på www.bredbandskollen.se.
Sitter du en bit ifrån routern och tycker att internet går segt? Sådana här extenders har hjälpt mig att få bättre ”krut i linan” på hemmakontoret.

VPN

Sitter du bakom en VPN, så kan det vara bra att veta att det kan hindra att ljud och bild går igenom till Zoom. Så koppla bort den i så fall.

Ljus

Framförallt – undvik motljus. Det är så himla deppigt att se någon som ser ut som en brusig version av Marlon Brando i Apocalypse Now.
Försök i stället ha ljus som kommer framifrån, eller i 45 graders vinkel.
Kolla här skillnaden mellan att sitta med fönstret bakom ryggen eller framför mig.


Här hittar du ännu mer om hur du kan ljussätta din digitala mötesmiljö.

Hittar du inte vissa funktioner?

Ibland kan det vara så att möjligheten att dela in i break-out-rooms eller valet att göra någon annan till co-host saknas i botten-menyn.
Då loggar du in på ditt Zoom-konto på www.zoom.us
Där går du in på Account settings.
Där finns en massa inställningar du kan ändra.
Trycker du Ctrl+F på ditt tangentbord kommer en sökruta upp och i den skriver du det du vill söka efter så brukar du hamna rätt.

Vill du testa dina inställningar redan nu?

Det kan du göra i Zooms testrum! Gå in på http://zoom.us/test

Har du minsta fråga eller fundering, kontakta mig!

Fredrik Bankler

Fredrik bankler

Utbildningsansvarig
fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Bättre än förväntat. Jag kunde i lugn och ro sitta på mitt kontor och ha Teams på ena skärmen och mitt eget Excelblad på den andra. I en föreläsningssal hade jag inte haft möjlighet till lika stor skärm och hade eventuellt inte sett lika bra heller.

Alexandra Levin, Moore Sweden, deltagare på Excel för självlärda - online

Fantastiskt att det gick att genomföra via zoom - tycker att moderatorn var fenomenal på att framföra zoomarnas åsikter. Tid för reflektion och tillbakablickar under kursen - att sätta upp egna mål för detta också under kursens gång gör att det blir lättare att omsätta det i praktiken ute på kliniken.

Deltagare på Ledarskap för läkare

Zoom bättre än förväntat. Bra och engagerad föreläsare. Bra teoretisk grund.

Deltagare på Ledarskap för läkare

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser